"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un lucru este clar pentru mine, șefii incompetenți nu vor putea niciodată să fie pe placul angajaților și vor fi văzuți drept scorțoși sau aroganți. Există aceste versiuni de șefi, în viața de zi cu zi și fie că lucrezi într-o multinațională sau într-o organizație nonprofit, vei cunoaște mai multe tipuri de șefi.

Iată care sunt cele patru tipuri de șefi și cum să le faci față.

1. Șeful declanșator de putere — Șeful oribil

“Ești un tip punctual…cunoști cât este de important să ajungi la ora 6.”

Poate că ai întârziat un singur minut, dar șeful tău va găsi o cale să îți stoarcă lămâia în nas. Chiar dacă ai lucrat extra, în weekend, el vrea ca tu să înțelegi cine este șeful.
Dacă șeful se încadrează acestor caracteristici, nu mare ți-ar fi mirarea să vezi că se rățoiește chiar și la o mașinărie din birou. “de ce nu ai mers până acum?”

Cum îi faci față?

Confruntă-l în mod direct. Data viitoare când șeful te mustră din nimic, răspunde-i astfel: “Nu voi tolera un astfel de comportament, nu aveți niciun drept să îți vorbiți așa!” din experiență personală îți spun că funcționează. În momentul în care îl confrunți, va fi prins nepregătit și va înțelege că nu ești tipul de angajat care să îi permită măgăriile.

2. Șeful “Vreau să îți fiu prieten” — Șeful prietenos

“Am nevoie să fiu plăcut? Cu siguranță nu, dar mie îmi place asta și trebuie să fiu plăcut! ”

Poate fi și mai rău, nu? Ei bine, este o problemă cu acești șefi, care vor să îți fie prieteni, de multe ori intră în conflict cu activitatea din timpul serviciului. Ți se poate întâmpla să primești o mărire, deși nu ai meritat-o, doar pentru că aseară ați băut un pahar de vin împreună sau să îți scadă din salariu, pentru că l-ai supărat cu ceva în viața personală.

Cum îi faci față?

Nu este nimic greșit în a-ți face prieteni, dar ai mare grijă ca asta să nu interfereze cu jobul. Prietenia și profesionalismul sunt lucruri distincte.

3. Șeful autoritar

“Te rog, plictisește pe altcineva cu întrebările astea.”

Dacă vrei să lucrezi pentru un asemenea șef, trebuie să ai puteri telepatice, pentru a-i intra în grații. Cuvinte precum “Trebuie să poți!” sunt des întâlnite în vocabularul său, iar fișa postului reprezintă o necunoscută, pe toată perioada angajării. Nu îi pasă de starea ta și vrea doar să îi îndeplinești doleanțele.

Cum îi faci față?

Analizează de ce șeful tău se poartă așa. Este vorba despre o problemă de personalitate? Este posibil să fie genul de persoană perfecționistă și să nu accepte altfel de angajați. Totuși, tu nu trebuie să fii sacul lui de box. Învață să îți controlezi șeful cu calm și zâmbetul pe buze. Pune întrebări și vino cu argumente solide. Este posibil ca, în cele din urmă să conștientizeze cât este de exagerat.

4. Șeful agresiv

“A, avem o problemă aici…ce, nu ai primit mesajul, astea trebuiau rezolvate până ieri?”

Iată ce se întâmplă cu creierul tău dacă lucrezi mai mult de 25 de ore pe săptămână.

Am avut odată un șef care îmi spunea cât de bine își îndeplinește el funcția doar pentru că lovea din când în când angajații peste ceafă sau îi agresa verbal. Nu îți dau niciodată informații cu privire la ce ai de făcut, îți cer doar să faci. Își insultă angajații și consideră că sunt îndreptățiți să o facă.

Cum îi faci față?

Comunicarea este cheia succesului. Nu lua nimic personal, nu ești singurul angajat care trece prin asta. Probabil că tratează pe toată lumea la fel și îl poți opri doar prin comunicare, cere-i informații și, dacă nu vrea să ți le ofere, spune-i că nu vei putea executa sarcina altfel.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.