"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

four × one =

5 × three =

Primul pas constă în conştientizarea furiei. Aceasta este prima condiţie pe care trebuie să o îndeplineşti ca să poţi gestiona sentimentele de furie. Scopul nu este neapărat acela de a reprima furia, ci de a o disipa prin mijloace mai puţin destructive, sau, de ce nu, chiar constructive.

Furia este o emoţie cât se poate de naturală şi de sănătoasă, aşa că nu trebuie să fie niciodată înăbuşită, ci consumată într-o manieră cât mai înţeleaptă.

Acestea fiind zise, haide să vedem care sunt cele mai bune mijloace de gestionare a furiei.

1. Identifică sursa exactă a furiei

În loc să-ţi canalizezi atenţia către lucrurile care te înfurie, concentrează-te asupra sursei reale a acestei emoţii negative şi apoi ia măsuri. S-ar putea să te răsteşti la copii sau la soţie din cauza furiei acumulate pe perioada orelor pierdute în traficul aglomerat din drumul către casă. În majoritatea cazurilor, ţinta furiei nu este şi sursa acesteia, aşa că trebuie să conştientizezi bine toate aceste lucruri înainte de a acţiona disproporţionat. Dacă eşti zilnic expus la aceeaşi sursă generatoare de furie, iar aceasta poate fi evitată, încearcă să reduci gradul de expunere la aceşti stimuli negativi.

2. Încearcă să ierţi şi chiar să uiţi

Bineînţeles, nu este un lucru uşor, dar iertarea reprezintă cheia eliminării multor resentimente. Dai dovadă de putere şi curaj nu atunci când de te agăţi de un lucru, ci atunci când te desparţi de el, iar iertarea şi uitarea sunt două mecanisme psihologice foarte utile. Dacă cineva te nedreptăţeşte în mod repetat, chiar şi în condiţiile în care i-ai iertat scăpările cu alte ocazii, în loc să răbufneşti este mai constructiv să pui capăt definitiv relaţiei respective.

3. Îmbunătăţeşte-ţi abilităţile de comunicare

Comunicarea eficientă este o soluţie reală pentru înfiriparea şi consolidarea încrederii, dar şi pentru găsirea de răspunsuri mai adecvate la stimulii de furie. În timp ce comunicarea deschisă a lucrurilor care ne produc frustrare şi furie întăreşte o relaţie, ostilitatea şi gândurile negative o pot distruge cu uşurinţă. Învaţă să asculţi, dar şi să îţi exprimi deschis gândurile şi sentimentele.

4. Tehnici de relaxare

Tehnicile de respiraţie profundă au un efect calmant considerabil, fapt cercetat şi demonstrat inclusiv de către Asociaţia Americană de Psihologie. Învaţă tehnici de respiraţie diafragmatică, repetă în gând afirmaţii pozitive şi încurajatoare, imaginează-ţi că te afli într-un loc liniştit şi benefic, sau pur şi simplu priveşte pe telefon imagini cu cadre naturale liniştitoare. Practicarea de yoga este iarăşi o foarte bună modalitate de relaxare.

5. Aşteaptă să te calmezi, şi abia apoi acţionează

Nu spune şi nu face nimic înainte să te calmezi şi să-ţi limpezeşti mintea! Când reacţionezi la spusele sau faptele conlocutorului, alege o manieră neutră, neprovocatoare de a te manifesta ca să eviţi să alimentezi conflictul.

6. Fă periodic mişcare

Stresul este principalul catalizator al furiei, iar mişcarea are o contribuţie importantă la reducerea stresului cotidian. Cu alte cuvinte, un mod bun de a-ţi controla furia constă în practicarea unui sport sau în practicarea periodică de activităţi fizice. Până şi mersul pe jos în pas alert te poate ajuta să te descarci şi să te linişteşti.

7. Ia o pauză

Un truc cât se poate de simplu, dar care chiar funcţionează! Dacă te simţi copleşit de volumul de muncă de la serviciu, de exemplu, ia o pauză scurtă de la ceea ce faci. Câteva minute de recreere petrecute în linişte sunt suficiente ca să reduci sentimentele de furie şi de frustrare.

8. Identifică soluţii

Nu te mai concentra asupra lucrurilor care te enervează, ci asupra cauzei reale a problemei! Te înfurie comportamentul celor din jur? Faptul că partenerul(a) întârzie mereu la întâlnire? Ambuteiajele din trafic?

Identificarea sursei exacte a furiei înlesneşte totodată şi identificarea soluţiilor potrivite. Nu-ţi pierde cumpătul, ci reflectează puţin asupra împrejurărilor generatoare sau alimentatoare de furie.

9. Nu fi ranchiunos

O atitudine ranchiunoasă faţă de o persoană sau de un lucru cu care te confrunţi zilnic te va adânci şi mai tare în gândurile şi trăirile negative care te cuprind. Am menţionat mai devreme cât de eliberator este gestul de a ierta pe cineva!

10. Dezamorsează tensiunea prin simţul umorului

Cu cât răspunzi mai ostil într-o situaţie deja tensionată, cu atât mai mare este riscul ca situaţia să degenereze într-un conflict. Păstrează-ţi cumpătul şi încearcă în schimb să detensionezi atmosfera cu un zâmbet sincer, cu o glumă, sau cu un comentariu amuzant, dar inofensiv. Umorul este un mijloc bun de a te relaxa şi de a preveni sau reduce proporţiile potenţialelor conflicte.

11. Cere ajutor atunci când simţi că nu mai faci faţă presiunilor

Furia este o emoţie mistuitoare pentru individ şi foarte destructivă pentru cei din preajma celui care se lasă purtat de furie. Iar uneori este greu să gestionezi un sentiment atât de puternic de unul singur, aşa că nu trebuie să-ţi fie ruşine să ceri ajutor. Cu toţii avem nevoie de sprijin şi de încurajare în momentele de cumpănă.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.