"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Multora dintre noi ne-a intrat în reflex să spălăm toate alimentele înainte de a le găti, printre care și carnea de pui.

Cu toate acestea, spălarea sub jet de apă a cărnii de pui ne poate pune în pericol sănătatea, întrucât apa sub presiune poate împrăștia bacteriile de pe carne pe mâini, haine și ustensilele de bucătărie. Cea mai periculoasă bacterie cu care ne putem contamina în acest caz este campylobacter.

Această bacterie este cea mai răspândită cauză a toxiinfecțiilor alimentare, putând induce dureri abdominale, diaree severă, febră și vărsături. Simptomele toxiinfecțiilor datorate acestei bacterii dispar, de regulă, fără tratament, în decurs de 2-5 zile de la contaminare. În cazuri mai grave, însă, infecția cu campylobacter poate declanșa sindromul intestinului iritabil, artrita reactivă, avortul spontan și sindromul Guillain-Barre.

Categoriile cele mai expuse acestui risc de infectare sunt copiii mici, vârstnicii și persoanele cu deficiențe imunitare, în special cele bolnave de HIV sau cancer.

Picăturile purtătoare de bacterii

Este important de știut că spălarea cărnii macre de pui, în special a reziduurilor de sânge, nu înlătură deloc din bacteriile de pe carnea respectivă. Singurul mod de a anihila aceste bacterii constă în gătirea (fierberea, coacerea sau prăjirea) completă a cărnii.

De asemenea, congelarea cărnii crude de pui reduce numeric tulpinile de campylobacter. Atenție, însă, congelarea doar reduce bacteriile, nu le elimină în totalitate!

Deși pericolul infecției cu această bacterie periculoasă nu mai este de mult o noutate, de curând a fost emis un nou avertisment asupra pericolului de toxiinfecție alimentară în urma ingestiei tulpinilor de campylobacter. Avertismentul a venit ca răspuns la rezultatele alarmante ale unui sondaj de specialitate, care a arătat că 44% dintre consumatorii de carne spală carnea de pui înainte de a o găti.

Vezi aici care sunt efectele adverse ale consumului zilnic de carne de pui!

Cum putem preveni infecțiile cu campylobacter!

 

1. Acoperă și ține la frigider carnea crudă înainte de a o găti

Ca să reduci riscul de contaminare cu campylobacter, acoperă carnea de pui cu un capac, un vas sau o folie de plastic, apoi ține-o o vreme la frigider, preferabil în compartimentul de jos al frigiderului, ca să eviți scurgerea sucurilor peste alte alimente.

2. Nu spăla carnea macră

Reține că procesarea cărnii la temperaturi ridicate distruge absolut orice tip de bacterie. Spălarea cărnii, în schimb, nu face decât să împrăștie bacteriile periculoase.

3. Spală bine ustensilele folosite

Un alt lucru important pe care trebuie să-l ai în vedere este să speli bine toate ustensilele de bucătărie, tocătoarele și suprafețele folosite la pregătirea cărnii crude. În plus, spală-te bine pe mâini cu săpun și apă caldă!

4. Gătește carnea cât mai mult timp

După cum am precizat deja mai sus, gătirea completă a cărnii este esențială pentru eliminarea oricărui risc de toxiinfecție în urma consumului de alimente contaminate cu campylobacter. Verifică din când în când dacă puiul este suficient de rumen, tăind adânc și inspectând culoarea cărnii pe interior. Colorația rozalie a cărnii indică faptul că aceasta nu este gătită suficient. În plus, sucurile cărnii bine gătite trebuie să fie incolore.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.