"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

thirteen + four =

five × two =

Culoarea ochilor este printre primele trăsături pe care le remarcăm la oamenii pe care îi întâlnim pentru prima dată. Având în vedere şi aura mistică ce înconjoară organele de văz, nu este de mirare că suntem fascinaţi şi de forma şi culoarea ochilor. Se spune că nuanţa ochilor relevă şi detalii despre personalitatea unei persoane şi, mai nou, cercetătorii au găsit şi o explicaţie ştiinţifică pentru acest lucru.

Cercetătorii de la Universitatea Orebro din Suedia au efectuat un studiu pentru a identifica legătura dintre tipurile de irisuri oculare şi trăsăturile de personalitate. Studiul a dezvăluit că nuanţa ochilor este influenţată de aceleaşi gene responsabile pentru dezvoltarea lobilor cerebrali frontali. Astfel se explică similitudinile comportamentale la persoanele care au în comun aceeaşi culoare a ochilor.

Iată ce indică nuanţele ochilor despre personalitate:

Ochii căprui-închis/negri 

Persoanele cu această culoare a ochilor sunt lideri înnăscuţi. Cea mai rară nuanţă este cea foarte apropiată de negru. Aceşti oameni sunt adesea secretoşi şi misterioşi. Potrivit studiilor, însă, persoanele cu ochi negri sunt şi cele mai prietenoase şi bine-intenţionate.

Dacă nivelurile de melanină din corp sunt ridicate, ochii vor avea o culoare mai închisă.

Melanina funcţionează totodată ca o peliculă protectivă pentru axoni şi celulele gliale.

Aşadar, mai multă melanină înseamnă o mai bună viteză de reacţie în gândire. Potrivit statisticilor, mai există încă un aspect pozitiv: persoanele cu ochii de culoare închisă sunt mai puţin predipuse la probleme de alcoolism.

Ochii căprui

Dacă ai ochii căprui, te încadrezi în categoria persoanelor loiale, demne de încredere, respectoase şi blânde, dar cu siguranţă nu supuse! Revista Chronobiology International a publicat un studiu în care s-a constatat că cei cu ochii căprui dorm cu 2 ore mai puţin decât cei cu ochii de nuanţă mai deschisă. În plus, se trezesc mai greu dimineaţa.

Ochii albaştri

Principala calitate a persoanelor cu ochi albaştri este puterea, atât interioară cât şi fizică. În ciuda acestui fapt, cei cu ochi albaştri trec de multe ori drept oameni timizi, nesiguri şi fragili. Cu alte cuvinte, sunt mai greu de citit.

Daily Mail a raportat că, în 2006, o echipă de psihologi germani a descoperit că copiii cu ochi albaştri tind să fie „mai temători în faţa situaţiilor nefamiliare” şi, astfel, mai puţin sociabili şi flexibili în gândire.

Vezi aici la ce boli ești predispus în funcție de culoarea ochilor!

Ochii de nuanţă gri 

Ochii gri sunt foarte rari. Dacă ai ochii de o nuanţă gri-închis, înseamnă că eşti fie o persoană bine echilibrată, fie „cu două feţe”. Te comporţi diferit cu oamenii cu care relaţionezi, având o personalitate foarte muabilă.

Dacă ai ochii de o nuanţă gri-deschis, trebuie să depui foarte mult efort ca să îţi atingi obiectivele propuse în viaţă. Eşti rezervat şi circumspect în relaţiile cu necunoscuţii, dar şi cu prietenii şi familia. Cu timpul, însă, poţi să ieşi însă din carapace şi să te manifeşti mai liber. Indiferent de modul în care relaţionezi cu oamenii, în adâncul sufletului ţii foarte mult la persoanele apropiate.

Ochii de nuanţă arămie

Este o culoare dificil de descris. Potrivit cercetătorilor, o particularitate interesantă a acestui tip de iris este aceea că îşi schimbă culoarea de la verzui la căprui şi invers. Ochii arămii sunt o raritate.

Persoanele cu ochii arămii sunt alunecoase, greu de citit şi abile în arta manipulării. Totuşi, au o personalitate echilibrată, rareori căzând în extreme.

Ochii verzi

Persoanele cu ochi verzi au o aură de mister, sex-appeal şi şarm. Au niveluri de melanină echilibrate, ceea ce le face plăcute şi agreabile, dar totodată dominante, puternice şi prudente.

Chirurgul oftalmolog Hamadi Kallel spune că persoanele cu ochii verzi sunt creative, originale, şi capabile să îşi păstreze calmul în situaţiile stresante. Tot el afirmă că „au un aer misterios şi de uşoară autosuficienţă.”

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.