"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Stresul poate interveni în viața oricăruia dintre noi, atunci când avem de susținut examene, concursuri, când muncim în exces sau când în viața de familie intervin probleme cărora nu mai avem putința a le face față.

În plus, s-a constatat ca 90 % dintre persoanele cu boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet de tip 2, obezitate, infertilitate, anumite cancere se confruntă cu o situație extrem de stresantă care poate duce până la cronicizare.

Cronicizarea atrage la rândul ei tulburari de somn, anxietate, tulburări digestive, oboseală etc.

Repercusiunile stresului sunt din ce în ce mai clar identificate, însă metodele pentru a combate efectele fenomenului nu sunt întotdeauna dintre cele mai potrivite.

PUBLICITATE

De aceea, este foarte important să învățăm să gestionăm orice formă de stres, să fim actorii propriei sănătăți.

Pentru aceasta, există numeroase metode naturale, astfel încât recurgerea la medicația alopată nu este tocmai recomandată.

Mi se pare normal să avem în vedere mesajele pe care ni le transmite creierul, pentru a ne putea adapta la stres.

PUBLICITATE

Doi hormoni intră aici în discuție: hormonul bunei dispoziții-serotonina- și dopamina, hormonul activării metabolismului.

Ce-i de făcut pentru a preveni o situație stresantă:

– optimizăm conținutul farfuriei ca să aducem organismului toate elementele nutriționale necesare bunei lui funcționări (vitamine, minerale, oligoelemente, acizi aminați și grăsimi de calitate).

Acești nutrienți contribuie la secreția de mesageri ai creierului implicați în a face față stresului și protejează glandele suprarenale care secretă cortizolul, celebrul hormon al stresului.

PUBLICITATE

Cu un aport adecvat în fructe și legume proaspete, dar și în cereale integrale (orez, quinoa, hrișcă), precum și în leguminoase (mazăre linte, fasole), în oleaginoase (nuci, migdale, alune) și în proteine (carne alba, pește, ouă), șansele de a nu mai fi așa de stresați scad considerabil.

Citește aici articolul și ascultă melodia care reduce stările de stres cu până la 65%

– adăugăm apoi suplimente alimentare: vitamina C naturală (Acerola, 500mg/zi), un complex de vitamine B (sau vitamina B6), magneziu marin (400mg/zi dimineața și seara) și zinc, implicat în numeroase funcții metabolice.

PUBLICITATE

Să vorbim despre fitoterapie ca aliat prețios pentru păstrarea echilibrului nervos

Ne dorim să pregătim organismul cu una-două luni înainte de o anumită perioadă critică din viața noastră, ca să nu lăsăm cortizolul, despre care aminteam mai sus, să depășească nivelul fiziologic și să provoace anxietate ori deprimare.

Două plante numite “adaptogene” fac posibilă creșterea capacității organismului de a se adapta la stres -Ginsengul și Rhodiola rosea.

Rhodiola rosea este o planta anxiolitică și antidepresivă. Favorizează capacitatea de a rezista la efort și muncă intelectuală, reduce starea de oboseală legată de stres. Este ideală pentru perioada de surmenaj.

PUBLICITATE

Ginsengul este un stimulant puternic al sistemului imunitar, ameliorează performanțele psihice și induce starea generală de bine.

Să ținem cont și de faptul că nu trebuie neglijat nici interesul tehnicilor de relaxare, sofrologia, meditația, activitățile în aer liber.

Vezi aici cele 9 dureri provocate de stresul emoțional!

PUBLICITATE

Ce facem în caz de stres cronic dovedit

Rhodiola asociată cu magneziu (400 mg/zi) ne va ajuta la scăderea sensibilității la factorii de stres. La acestea putem adauga alte plante în funcție de simptomele prezente :

– pentru anxietate –păducel și passiflora.

– pentru insomnie-mac californian și valeriană cu proprietăți sedative, inducând somnul de calitate.

PUBLICITATE

– pentru tensiune nervoasă, contracturi musculare sau spasme-valeriana este calmantă și relaxantă.

– pentru tulburări digestive- melissa/“frunza albinelor”, cu efecte anti-spasmodice asupra stomacului și colonului.

– în caz de iritabilitate, schimbări de dispoziție- triptofanul (acid aminat esențial prezent în banană, ciocolată, folosite totuși cu moderație.

PUBLICITATE

De reținut că efectele benefice ale plantelor vor apărea după 10-15 zile. Iată de ce se impune să ne înarmăm cu răbdare.

În cele din urmă, precizez că depresia severă necesită tratament medical alopat, pentru a evita riscul de suicid. Fitoterapia poate fi asociată și în acest caz, însă numai cu avizul medicului.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]