"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Între 40% şi 60% dintre vârstnici iau zilnic aspirină ca să prevină suferirea unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral. Studiile au demonstrat că, în doze mici, acest medicament cu efect anticoagulant poate reduce semnificativ riscul de apariţie a problemelor cardiace, în special în rândul persoanelor care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dar, într-un studiu publicat în revista Lancet, cercetătorii spun că riscurile folosirii zilnice a asprinei nu au fost investigate suficient la persoanele de vârsta a treia.

Majoritatea studiilor care prezintă beneficiile medicamentelor fără prescripţie medicală au inclus doar persoane cu vârste sub 65 de ani, când de fapt majoritatea celor care urmează tratament cu aspirină sunt persoane trecute de această vârstă.

În cadrul studiului, Peter Rothwell, profesor de neurologie la Universitatea din Oxford, şi colegii săi au analizat datele obţinute în cadrul unei analize clinice de anvergură, purtate asupra unui eşantion de peste 3.000 de persoane care au suferit atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale şi au primit aspirină sau alte anticoagulante pentru prevenirea recidivei. După 10 ani de strângere şi analizare a datelor, Rothwell a constatat că ulcerele şi evenimentele hemoragice, care reprezintă un efect secundar obişnuit al aspirinei, au avut o incidenţă mult mai mare la persoanele cu vârste peste 75 de ani decât la cele cu vârste sub 65 de ani.

PUBLICITATE

Odată ce au survenit problemele hemoragice, cel mai adesea la nivelul stomacului şi al tractului digestiv, hemoragiile interne au fost mult mai accentuate şi mai severe la persoanele vârstnice decât la cele mai tinere.

Aproximativ 1,5% dintre persoanele din studiul purtat asupra persoanelor cu vârste sub 65 de ani au fost internate în spital cu hemoragii, comparativ cu 3,5% din rândul grupului de vârstă cuprins între 75 şi 84 de ani, şi 5% din rândul seniorilor cu vârste de peste 85 de ani. Riscul de handicap permanent sau chiar de deces în urma hemoragiilor şi a complicaţiilor a fost de 10 ori mai ridicat la cei cu vârste peste 75 de ani decât la cei mai tineri.

Citește aici despre medicamentele care ucid!

De fapt, spune Rothwell, în cazul persoanelor în vârstă, riscul de a suferi leziuni hemoragice a fost de fapt considerabil mai mare decât riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, adică accidentele vasculare pe care aspirina trebuia să le prevină. Dacă aspirina este considerată, în general, un medicament sigur, iar riscul de hemoragii este adesea considerat redus şi uşor de gestionat, lucrurile stau cu totul altfel în rândul vârstnicilor, iar medicii curanţi par să ignore tot mai des acest aspect.

PUBLICITATE

Constatările studiului adaugă date importante cu privire la siguranţa de folosire zilnică a medicamentelor precum aspirina. Studiile recente au constatat că persoanele în vârstă care iau doze mici de aspirină în fiecare zi pot preveni nu numai riscul bolilor cardiace, ci chiar şi anumite forme de cancer datorită efectului antiinflamator al acestui medicament.

Dar datele lui Rothwell ar trebui să încurajeze pacienţii să-şi întrebe medicii dacă beneficiile tratamentului zilnic cu aspirină sunt într-adevăr justificate şi dacă depăşesc riscurile pe care le implică tratamentul în cauză.

Vezi și de ce nu este bine să iei ibuprofen. Avertismente de la medici!

Dacă urmezi deja tratament zilnic cu aspirină după ce ai suferit un atac de cord sau doar în scop preventiv, Rothwell nu recomandă să sistezi tratamentul brusc, deoarece efectele retragerii pot fi uneori foarte pronunţate. Medicul sfătuieşte în schimb punerea în discuţie a introducerii unui inhibitor de pompă de protoni în schema de tratament alături de aspirină pentru preîntâmpinarea efectelor adverse grave precum hemoragiile.

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]