"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

14 + nineteen =

19 + 15 =

Cred că ne-am concentrat prea mult pe aspectele negative ale depresiei, fără să luăm în calcul faptul că persoanele care suferă de depresie au și superputeri.

Și eu fac parte din categoria depresivilor. Dacă nu ai experimentat această afecțiune până acum, îți doresc nici să nu o experimentezi!

Cum în ultimul timp am tot discutat despre trăsăturile negative ale depresiei, m-am gândit că articolul de azi, ar putea veni în întâmpinarea aspectelor pozitive ale depresiei.

În Plos One, Paul Andrews relatează:

“Foarte mult timp, depresia a fost abordată asemeni unei afecțiuni complet problematice. Totuși, această afecțiune poate avea și părți pozitive.”

Cu ce vine la pachet depresia

Pentru marea majoritate a oamenilor, depresia este echivalentul debilității. Atunci când încep să apară simptomele, pacientul devine leneș, obosit și nu mai resimte plăcere. De cele mai multe ori apar și gânduri morbide. Fie că îți vine sau nu să crezi, există și elemente pozitive ale acestei afecțiuni. Iată câteva exemple:

Persoanele depresive devin tăcute, timp de ore, săptămâni sau luni. Pare că au căzut în butoiul cu melancolie, însă nu doar asta se petrece în mintea unei persoane depresive.

Am fost acolo, am făcut asta și poate o voi mai face. Sunt încrezător. Când sunt depresiv nu cerșesc milă, ci mai degrabă analizez foarte bine lucrurile și pot concluziona asupra aspectelor pe care le voi aborda în viitor. Sunt atent la experiențele pe care le-am împărtășit până în acel moment și știu exact ce nu mai trebuie să fac.

După o perioadă pot aborda altfel viața. Perioada mea de liniște, îmi permite să analizez altfel lucrurile, decât o fac oamenii care nu au trecut prin simptomele depresiei.

Situații complexe

Opersoană depresivă nu este doar tristă, da suferă, depășesc obstacole și au superputeri, deoarece pot înțelege cum pot soluționa mai bine anumite probleme. De ce? Pentru că au experimentat situații traumatizante și asta îi va ajuta să treacă mai ușor peste obstacolele ulterioare.

De exemplu, doar o persoană care a experimentat depresia înțelege ce înseamnă această afecțiune. Eu am putut să comunic cu persoane depresive, fapt ce nu s-a întâmplat în cazul oamenilor din celelalte categorii.

Retragerea

Probabil că tu crezi, că în mintea unei persoane depresive sunt doar gânduri macabre, atunci când se închide în sine. De fapt, acest proces funcționează asemeni unui vehicul. Pentru a preveni consumul de baterie, după o perioadă intră în stand-by.

Acum că am explicat asta, gândește-te puțin. Uneori, când automobilele se închid, se autosalvează, deoarece nu mai pierd energie, ulei sau alte consumabile. Este o tehnică de supraviețuire.

Un moment de odihnă

Este foarte probabil ca o persoană depresivă să își dorească să doarmă mai mult. Cei din jur vor crede că este un lucru rău, însă astfel pacientul poate să se reîncarce cu energie, atât pentru organism, cât și pentru minte. Pentru unii somnul poate fi o pierdere de timp, însă dacă întrebi o persoană depresivă, îți va da cu siguranță un alt răspuns.

Creativitate

Există foarte multe articole care vorbesc despre faptul că persoanele depresive dau dovadă de o creativitate ieșită din comun. Este foarte probabil ca un pacient depresiv să se elibereze prin cele mai frumoase poeme, povești sau cântece.

Cei mai cunoscuți artiști și poeți erau depresivi, în momentul în care au devenit consacrați.

Discernământul

Atunci când ești depresiv te confrunți cu lipsa încrederii, deoarece probabil ai ajuns în acea situației, în urma unei trădări sau pentru că ai fost mințit, în mod repetat. Nu este neapărat un aspect negativ, deoarece astfel ajungi să cunoști mai bine oamenii din jurul tău.

Spre deosebire de ceilalți oameni, depresivii pot recunoaște negativitatea, deoarece s-au confruntat cu ea. Atunci când ești depresiv, vezi lucrurile din latura obscură și poți lua deciziile în mod diferit, de cele ori fiind cele mai bune.

Citește și in ce fel îți afectează depresia creierul.

Întotdeauna există mai mult dincolo de percepție

Sunt depresiv și uneori cei din jur mă înțeleg greșit. Să înțelegm un aspect, nu spun că este bine să suferi de depresie, însă voiam să scot în evidență faptul că aceste persoane, au și calități, nu doar defecte, așa că nu mai trage concluzii pripite.

Chiar dacă petrecem mult timp singuri, în mintea noastră este mare aglomerație și nu suntem lipsiți de speranță, așa cum ai crede. Avem nevoie doar de un moment de reabilitare, după care vom vedea aspectele vieții mult mai clar!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.