"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

3 + 15 =

11 − 11 =

Uneori, suntem tentați să congelăm din nou un fel de mâncare ce nu a fost consumat, cu scopul de a-l servi la viitoarea masă, în loc să-l aruncăm.

loading...

Această metodă nu trebuie pusă în practică, pentru că, din start, alimentele necongelate conțin microorganisme care pot supraviețui conservării la frig pe o perioadă îndelungată.

După decongelare, microorganismele/agenții patogeni se “trezesc” și se înmulțesc cu repeziciune, consumând cu ușurință toți nutrienții din alimentul respectiv.

Este și ceea ce susține Angelique Houlbert, dietetician nutriționist: “Când decongelăm un produs, indiferent de natura lui, bacteriile prezente în produsul inițial, supuse congelării, se odihnesc, după care iarăși se vor dezvolta.”

Aspect valabil în timp ce decongelarea se efectuează fie lent în frigider, fie mai rapid la temperatura ambiantă, iar dacă congelarea nu s-a făcut în condiții optime, se formează cristale mari de gheață ce distrug pereții celulelor alimentului.

Alimentul devine sensibil, agenții patogeni au acces mai ușor la celule, structura lui se modifică. De asemenea, gustul și mirosul.

Ca să vă convingeți, faceți următoarea experiență: congelați fructe proaspete, apoi decongelați-le. Veți obține fructe cu aspect plăcut. Dar, congelați-le din nou. Nimic nu va mai fi ca înainte.

Mai mult, dacă mâncarea nu este bine gătită sau dacă bacteriile rezistă în timpul preparării, noi și noi microorganisme se vor înmulți.

Și nu este singurul risc. Bacteriile despre care discutăm, conform specialistului citat, pot provoca intoxicații alimentare mai mult sau mai puțin grave pentru sănătate.

DE REȚINUT – Carnea preparată în acest mod NU este cancerigenă! 

Anumite persoane sunt mult mai expuse intoxicațiilor decât altele. Ne gândim la copii, femei însărcinate, vârstnici și la cele cu un sistem imunitar slăbit.

De aceea, spune Houlbert, în alimentație ca și în sănătate, este mult mai bine să respectăm principiul precauției, adică să nu recongelăm un produs deja congelat.

În schimb, el poate fi conservat la frigider și consumat într-o perioadă de aproximativ 24 de ore.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.