"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

eight − eight =

five × one =

Pari mai în vârstă decât eşti de fapt? Dacă ai un aspect fizic îmbătrânit, cauza s-ar putea ascunde într-unul din obiceiurile de zi cu zi.

loading...

Hrana pe care o consumi şi chiar şi felul în care dormi favorizează îmbătrânirea prematură a pielii şi accentuează ridurile de pe faţă. Iată principalele obiceiuri zilnice care, potrivit experţilor, accelerează procesul de îmbătrânire, şi modurile concrete în care poţi inversa aceste efecte.

Te suprasoliciţi şi abordezi munca rezolvând simultan mai multe sarcini

Dacă lista ta zilnică de sarcini nu pare să se mai termine, cu siguranţă îţi suprasoliciţi organismul şi te expui unui stres accentuat. Rezolvarea simultană a mai multor sarcini solicitante sau munca fără întrerupere te expune la un stres continuu, ceea ce şubrezeşte sistemul imunitar şi organismul în general. Organismul este dat peste cap, şi nu izbuteşte să regenereze şi să reînnoiască ţesuturile aşa cum ar trebui, iar procesul de îmbătrânire este puternic accelerat. Fă pauze mai dese, nu te mai extenua şi încearcă să ieşi mai mult la aer între reprizele de lucru.

Nu sari niciodată peste desert

Pe lângă faptul că îngraşă, dulciurile favorizează îmbătrânirea prematură a tenului. Potrivit medicilor dermatologi, moleculele de zahăr aderp de proteinele celulare. Acest proces dăunător, cunoscut sub numele de glicaţie, încurajează apariţia ridurilor, dilată porii şi afectează elasticitatea şi strălucirea normală a pielii. Dacă vrei un ten frumos şi tânăr, renunţă aşadar la deserturi.

Dormi mai puţin decât ar trebui

Somnul insuficient nu numai că duce la adâncirea cearcănelor, ci şi scurtează efectiv viaţa, avertizează medicii, care recomandă un somn de noapte de cel puţin şapte ore.

Priveşti prea mult la televizor

Un studiu australian a arătat că fiecare oră de privit la televizor scurtează speranţa de viaţă cu aproximativ 22 de minute. În plus, cercetătorii avertizează că statul în faţa televizorului mai mult de 6 ore pe zi îţi scurtează viaţa cu nu mai puţin de 5 ani! „Acest efect este mai mult cauzat de inactivitatea fizică în sine decât de privitul la televizor”, explică autorii studiului. „Statul într-o singură poziţie mai mult de 30 de minute odată duce la suprasaturarea celulelor cu glucide, ceea ce favorizează problemele de supraponderalitate. Indiferent de activităţile sedentare pe care le întreprinze, ai grijă să faci puţină mişcare la fiecare 30 de minute de stat pe scaun sau în pat”, sfătuiesc cercetătorii.

Duci o viaţă sedentară

Pericolele sedentarismului sunt bine reliefate de numeroase cercetări clinice şi includ, printre altele: boli renale, boli cardiovasculare, obezitate şi chiar cancer. Bineînţeles, mişcarea regulată contribuie la prevenirea acestor probleme de sănătate şi creşte longevitatea, sugerează medicii şi cercetătorii. În medie, 150 de minute de activităţi fizice pe săptămână îţi pot prelungi viaţa cu cel puţin 10 ani.

Vezi aici care sunt obiceiurile care îți îmbolnăvesc tiroida!

Nu foloseşti cremă pentru ochi

Dermatologii şi cosmeticienii spun că este esenţial să foloseşti în fiecare seară o cremă pentru ochi de bună calitate ca să întârzii îmbătrânirea pielii sensibile din această zonă. Cele mai eficiente creme pentru ochi conţin retinoizi, o formă de vitamina A, un antioxidant puternic şi esenţial pentru piele. Bineînţeles, o cremă de calitate trebuie să hidrateze în profunzime şi să conţină şi alţi antioxidanţi importanţi precum vitamina C şi acidul hialuronic. Substanţa din urmă stimulează producţia de colagen şi elastină, substanţe cu rol de elasticizare şi matificare a tenului.

Foloseşti cremă de protecţie solară doar când mergi la mare

Cremele de protecţie solară nu trebuie folosite doar atunci când faci plajă, ci ori de câte ori ieşi din casă în zilele însorite. Potrivit dermatologilor, cauza principală a aproape tuturor semnelor de îmbătrânire a pielii se datorează expunerii la radiaţii ultraviolete, care pot pătrunde în atmosferă chiar şi atunci când cerul este înnorat. Specialiştii recomandă, astfel, folosirea zilnică a unui produs dermatologic cu factor de protecţie cuprins între valorile 30 şi 50 mai ales în zilele însorite, dar nu numai!

Foloseşti prea mult machiaj

Indiferent de calitatea cosmeticelor, excesul de machiaj poate îmbătrâni tenul în moduri mai puţin evidente, spun dermatologii. Potrivit acestora, produsele uleioase pot astupa porii pielii şi provoca iritaţii şi erupţii acneice. În plus, parfumurile, alcoolul şi chimicalele din majoritatea produselor de machiaj grăbesc apariţia ridurilor.

Citește și despre obiceiurile care îți aduc sărăcia la ușă!

Dormi pe burtă

Dormitul pe burtă sau pe o parte, cu faţa afundată în pernă, favorizează ridarea pielii şi accelerează îmbătrânirea acesteia. Odată cu înaintarea în vârstă, ţesuturile conjunctive se atrofiază şi rezervele de colagen din piele se reduc, ceea ce îngreunează revenirea la normal a pielii în urma cutării indirecte, adică prin apăsare, avertizează dermatologii şi chirurgii plasticieni. Cu alte cuvinte, după o anumită vârstă, liniile lăsate de pernă pot deveni permanente. Aşadar, încearcă să dormi mai mult pe spate sau măcar cumpără o pernă foarte moale şi îmbrac-o într-o mătase fină.

Încălzeşti locuinţa mai mult decât este necesar pe timp de iarnă

În sezonul rece, încălzirea locuinţei este absolut necesară, dar nu trebuie să exagerezi cu temperatura ambientală! Indiferent de natura lor, sistemele de încălzire interioară usucă aerul ambiental atunci când temperaturile sunt prea ridicate. Ai grijă, deci, să nu încălzeşti locuinţa mai mult decât este nevoie, şi ia în calcul folosirea unui umidificator de calitate care să reintroducă în aer umeazeală pierdută. Potrivit specialiştilor, gradul de umiditate a mediului ambiental trebuie să fie de 40% până la 60% indiferent de anotimp.

Elimini toate grăsimile din alimentaţie

Există grăsimi nesănătoase şi grăsimi sănătoase, cele din urmă fiind foarte necesare nu numai pielii, ci şi întregului organism. Acizii graşi omega-3, de exemplu, trebuie să fie nelipsiţi din alimentaţia zilnică. Cele mai bune surse de aceste grăsimi sunt peştele şi uleiul de in.

Stai cocoşată

Statul aplecat asupra calculatorului ore în şir poate favoriza apariţia unor probleme posturale permanente, avertizează medicii ortopezi. Statul cocoşat deformează coloana vertebrală şi suprasolicită muşchii, discurile şi ligamentele intraspinale. Ai grijă să menţii corpul într-o poziţie corectă şi ia cât mai des pauze de relaxare atunci când eşti nevoit să lucrezi în poziţii incomode.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.