"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

nineteen − ten =

3 + nineteen =

Pielea moartă, părul, transpirația și chiar fluidele corporale se strecoară cu ușurință în apa piscinelor în care facem baie.

La fiecare intrare în bazin, un adult împrăștie în apă cca. 0,14 g de materii fecale, adică echivalentul greutății unui bob de mazăre, avertizează Kelly Reynolds, cercetător microbiolog la Universitatea din Arizona.

Totuși, murdăria și fluidele corporale nu reprezintă, de regulă, un pericol pentru ceilalți înotători, întrucât majoritatea microbilor din apă sunt relativ inofensivi, în primul rând datorită acțiunii antimicrobiene a clorului.

Există, însă, și cazuri în care în apa bazinelor de înot se infiltrează gemerni patogeni foarte periculoși, care pun în pericol sănătatea persoanelor cu care intră în contact.

De exemplu, folosirea bazinelor de înot de către persoanele care tocmai s-au vindecat de diaree reprezintă un risc major pentru ceilalți înotători. După recuperare, persoanele în cauză trebuie să evite piscinele timp de două săptămâni.

„Chiar dacă te simți bine și simptomele cedează complet, tot poți împrăștia în apă milioane, dacă nu chiar miliarde de microbi periculoși”, a declarat Reynolds. În plus, este foarte important ca toată lumea să facă duș înainte de a intra în piscină.

Vezi aici de ce nu este indicat să purtăm șlapi flip-flop!

Un studiu îngrijorător a arătat că majoritatea oamenilor nu respectă aceste reguli simple și de bun-simț. Unul din patru adulți au declarat că suferirea de atacuri de diaree nu i-ar împiedica să folosească piscinele. Jumătate dintre respondenți au recunoscut, de asemenea, că nu fac niciodată duș înainte să intre în bazine, iar trei din cinci respondenți au declarat că înghit apă atunci când înoată.

Nerespectarea acestor reguli de igienă favorizează răspândirea unei boli netratabile numite cryptosporidium.

Paraziții se transmit ușor de la o persoană la alta prin intermediul apei, iar cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt cei cu deficiențe imunitare.

Persoanele infectate suferă de simptome precum febră, diaree, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac și pierdere în greutate timp de până la două săptămâni. În prezent, nu există niciun tratament pentru această boală.

Datorită unei cochilii exterioare dure, paraziții infecțioși pot supraviețui timp de până la 10 zile în apă clorinată. Dar nu doar acest parazit este periculos, ci și mulți alți germeni patogeni, printre care și virusurile hepatitei A, E. coli și bacteriile tifoide, care se transmit cu ușurință prin apă.

De asemenea, este important să fii conștient și de alte riscuri de a contracta infecții, printre care și ciuperca piciorului, conjunctivita, dermatita, otita, etc. Femeile trebuie să ia în calcul și riscul contractării de micoze vaginale și infecții urinare.

Pentru preîntâmpinarea acestui risc, femeile trebuie să își schimbe cât mai repede bikinii după ce părăsesc piscina.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.