"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

five + two =

4 × three =

Ne mândrim cu ia românească și o purtăm cu drag, însă cunoaștem cu adevărat istoria ei? Ia este cea mai cunoscută și, cu siguranță, cea mai reprezentativă piesă a costumului tradițional românesc.

loading...

 
În timp ce pentru mulţi dintre români ia este bluza noastră tradiţională care reprezintă portul românesc din diferite zone, pentru mulţi designeri reprezintă un ideal de inspiraţie.

 
Aşa că, nu de mult timp, modelul de ie tradiţională a ajuns să fie purtat pe marile podiumuri ale lumii. Vedete precum: Emma Stone, Jennifer Garner, Kate Moss, Halle Berry, Kourtney Kardashian dar şi altele s-au îndrăgostit de portul nostru tradiţional.

 

Semnificaţia spirituală a iei

Tinerele moşteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meşteşugului popular ci şi rugăciunile potrivite care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.

 
Exista un adevărat ritual de creere a acestei opere de artă, căci ia este o operă de artă, în adevăratul sens al cuvântului!

Există mai multe tipuri de ie

 

Cămașa cu altiță- o putem găsi în Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, zona Branului, a Covasnei. Are guler — piept și mâneca cu mai multe zone, brodate manual, cu încrețituri.

 
Cămașa cu tăblie — este specifică zonei Aradului. Nu conține încrețituri și are mâneci cu ornamente bogate.

 
Ia cu umăr — o găsim în sudul Transilvaniei, zona Sibiului și Făgărașului. Ea este marcantă prin umerași, iar gulerul este cusut fin.

 
Cămașa cu lăncez este întâlnită în sudul și estul Transilvaniei. Se caracterizează prin apariția sub gulerul iei a unei fâșii ornamentale.

 
Cămașa încărcată — pieptul și umerii acestui tip de ie sunt acoperiți în întregime de broderie, cu bumbac, mătase sau chiar mărgele.

 
Cămașa cu platcă se întâlnește în Maramureș și Bihor; prezintă un mod aparte al motivelor ornamentale. Cămașa este specifică Oașului (predominând culoarea galbenă), însă există și un tip specific Maramureșului (predominând culoarea verde).

 
Ia noastră are și o zi dedicată – data de 24 iunie este acum marcată drept Ziua Universală a Iei. Această zi este serbată în peste 50 de țări și mai mult de 100 de orașe. Nu este o întâmplare faptul că data acestui eveniment coincide cu o sărbătoare importantă a românilor, respectiv Sânzienele, deoarece ia are brodate simboluri magice, destinate să o apere de rele și de ghinioane pe cea care o poartă.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.