"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Mulți oameni suferă de crampe musculare care se activează mai ales pe timpul nopții. Cele mai comune sunt crampele picioarelor, care pot fi foarte dureroase și, de regulă, cuprind gambele și gleznele.

loading...

Durerile musculare pot persista până la câteva minute bune și, chiar și după relaxarea musculaturii afectate, zonele afectate rămân foarte sensibile la atingere chiar și 12-24 de ore. Crampele musculare ale membrelor inferioare afectează în mod egal atât bărbații cât și femeile, dar sunt condiționate în mare măsură de vârsta înaintată.

Crampele musculare nocturne nu trebuie confundate cu sindromul picioarelor neliniștite

Chiar dacă cele două afecțiuni sunt similare și se activează tot pe timpul nopții, există și diferențe clare între acestea:

– Sindromul picioarelor neliniștite generează dureri mai difuze, în timp ce crampele musculare nocturne sunt, de cele mai multe ori, intense.
– Sindromul picioarelor neliniștite nu se manifestă prin crampe musculare.
– Simptomele sindromului sus-menționat pot fi atenuate prin mișcarea membrelor afectate, în timp ce simptomele crampelor nocturne pot fi reduse mai degrabă prin întinderea musculaturii contractate.
– Sindromul picioarelor neliniștite presupune prin definiție mișcarea sau tremurarea membrelor inferioare, în timp ce crampele dureroase descurajează mișcarea picioarelor.

Cauze și factori favorizanți

Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele crampelor nocturne ale picioarelor, s-au identificat următorii factorii favorizanți:

– Petrecerea de mult timp în poziție așezat.
– Statul în poziții neconfortabile.
– Suprasolicitarea musculaturii picioarelor.
– Statul în picioare pe perioade îndelungate sau mersul pe suprafețe dure.

Totuși, uneori crampele musculare pot fi cauzate sau favorizate de anumite afecțiuni medicale sau schimbări fiziologice, precum:

– Deshidratarea
– Boala Parkinson
– Alcoolismul
– Sarcina
– Afecțiuni structurale (precum platfusul, de exemplu)
– Bolile neuromusculare
– Bolile endocrine (precum diabetul, de exemplu)
– Tratamentele cu diuretice, statine sau beta-agoniști

Metode de tratament și prevenție a crampelor musculare nocturne

Bineînțeles, terapiile pentru crampele musculare variază în funcție de cauze. De exemplu, crampele cauzate de deshidratare pot fi tratate și prevenite prin creșterea consumului de apă pe timpul zilei. Iată însă și metode generale de tratament, utile pentru calmarea crampelor dureroase indiferent de cauza apariției lor:

– Băile fierbinți înainte de culcare.
– Aplicarea de comprese calde pe zonele afectate.
– Purtarea de încălțăminte confortabilă și ergonomică.
– Consumarea de castane sălbatice, care îmbunătățesc circulația sanguină în picioare și nu numai.
– Exercițiile de stretching înainte de culcare.
– Administrarea de suplimente de magneziu și/sau potasiu.
– Acupunctura.
– Exercițiile în apă pentru întărirea musculaturii picioarelor.

Cum poți interveni ca să reduci rapid intensitatea crampelor

Atunci când crampele se instalează în toiul nopții, iată o serie de remedii rapide la care poți apela ca să detensionezi cât mai repede musculatura:

– Înghite o lingură de muștar galben.
– Nu sta nemișcat, oricât de intensă ar fi durerea! Scutură ușor picioarele ca să stimulezi circulația sângelui și încearcă să faci câțiva pași prin cameră.
– Așază-te pe podea și întinde picioarele. Îndoaie ușor picioarele la nivelul gleznelor și întinde degetele de la picioare cât poți de mult către genunchi în sus.
– Masează ușor musculatura încordată folosind mișcări circulare.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.