"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Cultivată încă din Egiptul Antic, când era folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare, Cicoarea este răspândită în zilele noastre prin lanurile de cereale sau creşte spontan la marginea drumurilor.

 

În scop terapeutic se folosesc rădăcinile, recoltate toamna târziu, dar şi părţile aeriene (flori şi frunze), recoltate în timpul înfloririi.

 

inlocuitorul natural al cafelei

 

Planta de Cicoare conţine un suc lăptos, al cărui constituent major (45%-60%) este inulina. Tulpina mai conţine cicorină, arginină, colină, levuloză, fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, mangan, cupru, materii dulci, protide, lipide, amidon, complexul vitamineloor B, vitaminele C, K,P.

PUBLICITATE

 

În flori se găseşte acid fenolic, iar rădăcinile conţin elemente amare.

 

ZECE REMEDII NATURALE SIMPLE PENTRU CALCULII BILIARI

 

Ce proprietăţi are Cicoarea?

 

Este :

 

• Tonic general, remineralizant, antianemic;

 

• Aperitiv, stomahic, depurativ;

 

• Coleretic, colagog, diuretic;

 

• Laxativ uşor, vermifug.

 

Care sunt indicaţiile terapeutice?

 

• Anorexie;

 

• Astenie;

 

• Anemie;

 

• Insuficienţă biliară, hepatită, colici hepatice şi biliare;

 

• Congestii hepatice şi splenice;

 

• Atonie gastrică şi digestivă;

 

• Dermatoze;

 

• Gută, reumatism, inflamaţii;

 

• Infecţii urinare, hidropizie;

 

• Constipaţie.

 

Mod de folosire:

 

1. Frunzele proaspete de cicoare se adaugă în salată.

 

2. În scop terapeutic se poate prepara o infuzie din 30 de grame de frunze (proaspete, dacă se poate), la un litru de apă. Se bea o ceaşcă înainte de mese sau două ceşti dimineaţa, pentru rezolvarea constipaţiei.

 

3. Tot în scop terapeutic se poate prepara un decoct din rădăcină. Se pun 30 grame la un litru de apă, se lasă să clocotească cinci minute, se infuzează cincisprezece minute. Se bea o ceaşcă înainte de mese.

 

4. Sub formă de suc – 100-250 ml pe zi.

 

Administrată înainte de masă, Cicoarea stimulează apetitul, în timp ce atunci când este luată în timpul mesei, este un puternic inhibitor de apetit. Sucul de Cicoare este singurul remediu natural cunoscut, care ajută la menţinerea echilibrului între secreţia de hormon al foamei (grelina) şi cel al saţietăţii (leptina), ceea ce explică efectele benefice în cura de slăbire.

 

Deşi conţine o cantitate mică de calciu, tot sub formă de suc este un excelent ajutor în cazul hipocalcemiei. „Secretul” său constă în faptul că favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente (cum ar fi migdale, nuci, soia, broccoli, spanac etc.).

 

IATĂ DE CE MEDICAMENTELE PENTRU SLĂBIT SUNT INUTILE

 

5. De asemenea, se poate face un suc din următoarele ierburi, în părţi egale, cu efecte terapeutice spectaculoase:

 

– Frunze proaspete de Cicoare;

 

– Frunze proaspete de Creson;

 

– Frunze proaspete de Fumăriţă;

 

– Frunze proaspete de salată.

 

Se consumă 100-150 ml pe zi.

 

6. Cicoarea este înlocuitorul traditional al cafelei, fiind asemanatoare la gust. Tonic intestinal, uşor laxativ, stimulent al poftei de mâncare, preparată astfel – 50 grame rădăcină uscată şi prăjită la un litru de apă – este o băutură recomandată celor care suferă de afecţiuni ale ficatului şi bilei.

 

7. Siropul de cicoare este depurativ pentru copii şi pentru sugari. Se amestecă suc lăptos de Cicoare şi miere, în părţi egale.

 

Precauţii şi contraindicaţii

 

Persoanele care suferă de un blocaj sau de o inflamaţie a intestinelor trebuie să consulte un terapeut sau un specialist în fitoterapie înainte de a consuma cicoare.

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE