"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Moșmonul este un arbust originar din Persia, ajuns în Europa dinspre zona mediteraneană.Înălţimea maximă pe care o poate atinge acest arbust din familia rozaceelor este de cinci metri.Nu este pretențios la sol, crește de la șes până în zona montană, înflorește târziu, deci nu e afectat de brumă.

 

În Romania, moşmonul crește în flora spontană, prin rariști și luminișuri, sălbatic, prin poieni și la marginea pădurilor, fiind foarte adaptabil în condiţii meteo dificile. Datorită valorii terapeutice remarcabile, se şi cultivă.

 

cum sa consumi mosmon pentru a fi sanatos

 

Florile au o frumoasă culoare albă, dar cele mai importante din punct de vedere terapeutic sunt fructele, de culoare brun-roșcată, de formă aproape sferică.

PUBLICITATE

 

Aceste fructe delicioase, care par a fi combinația dintre măr și măceş şi cresc până la dimensiunea unei prune mai mari, au fost foarte răspândite, dar de la an la an devin tot mai rare.

 

Fructele sunt cunoscute încă din Antichitate.

 

LISTA ALIMENTELOR CARE AU CAPACITATEA DE A VINDECA REUMATISMUL

 

Moșmoanele s-au bucurat de o mare popularitate în Europa Occidentală în epoca Victoriană, fiind chiar menționate în versurile lui William Shakespeare.

 

La curţile regale europene, moşmonul a fost un fruct foarte apreciat deoarece însoţea cele mai bune vinuri, iar bucătarii francezi asociau gustul acestuia cu produse gourmet cum ar fi trufele sau caviarul.

 

Culturile europene medievale considerau că moşmonul are multe beneficii de oferit sănătăţii.

 

Fructele coapte, iarna dezvoltă arome complexe unice, daca sunt lasate în copac după ce frunzele au căzut şi a dat îngheţul.

 

Iată ce conţinut nutriţional au fructele bine coapte: apă – 71%; materii azotate – 0,35%; materii grase – 0,44%; materii extractive – 11,47% (din care zahăr 9,1%); celuloză 13,20%; celuloză – 13.20%; cenuşi – 0,44 %, tannin – 2,5% din fructul proaspăt şi 12.33 % din fructul uscat; mucilagii; vitaminele B şi C; acid citric, acid malic, acid tartric.

 

Moșmoanele se pot mânca după ce au fost lăsate să se coacă.

 

Se pot consuma ca atare, decojite sau sub formă de dulceață, compot, jeleu, sirop, tarte.

 

În Europa sunt servite în restaurante ca desert de iarnă, fiind prăjite în unt şi cuişoare.

 

Pentru uz medicinal se recoltează fructele, frunzele și seminţele. Se crede că ar avea valoare terapeutică și rădăcinile.

 

Fructele se consumă ca atare, dar pentru terapii se prepară și macerate, pulberi, infuzii.

 

Ceaiul facut din fructele de moşmon este bogat în beta-caroten, vitamina B1, vitamina C, calciu şi fier. Este bun pentru ficat şi pentru vedere.

 

Preparatele de moșmon au acţiune astringentă fiind în același timp diuretice și revitalizante.

 

Din acest motiv, putem trata cu success enteritele rebele, deranjamentele stomacale și intestinale majore, refăcându-se, în același timp, mucoasa intestinală. Se consumă 200-300 grame de moşmoane foarte bine coapte, trecute chiar,, curăţate de coajă, dimineaţa, pe stomacul gol.

 

Preparatele de moșmon sunt folosite, în mod current, la facilitarea digestiei, în boli articulare (reumatisme), în afecţiuni ale rinichilor (litiaze).

 

Guta şi lumbago: dimineaţa, pe stomacul gol, se bea un pahar de vin alb în care s-au macerat timp de 24 de ore sâmburi de moşmoane pisaţi (o mână la un litru).

 

Litiază renală: Se fierb rădăcini de pătrunjel în vin. Se bea în fiecare un pahar din acest decoct, în care s-a turnat un praf de sâmburi de moşmoane.

 

VEZI AICI CE ALIMENTE NU TREBUIE SĂ LIPSEASCĂ DINTR-O DIETĂ ANTISTRES

 

Cum se conservă?

 

Un kilogram de moşmoane fără sâmburi:

 

800 grame de zahăr;

 

O jumătate de litru de apă;

 

Se pun la fiert, se lasă să clocotească maxim 30 minute. Se împarte cantitatea obţinută în patru borcane, închise ermetic. Se consumă un borca dimineaţa, pe stomacul gol.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE