"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Cheagurile de sânge sunt foarte periculoase, putând cauza chiar complicații letale, dar vestea bună este că pot fi prevenite cu succes. Înțelegerea cauzelor apariției acestora și cunoașterea modurilor de depistare a cheagurilor formate pot face uneori diferența dintre viață și moarte.

 

Cheagurile se datorează unor tulburări de coagulare a sângelui; anomaliile de coagulare duc la apariția de mase dense de fibrinogen, adică cheaguri. Coagularea sângelui este o funcție esențială pentru oprirea hemoragiilor la rănire și vindecarea rănilor. Atunci când sângele se coagulează însă în interiorul venelor, consecințele pot fi foarte grave.

 

cum stii ca ai cheaguri de sange in organism

 

Nedepistate la timp și netratate corespunzător, cheagurile de sânge pot provoca infarcturi și accidente vasculare cerebrale. Una dintre bolile grave pe care le cauzează cheagurile de sânge este tromboza venoasă profundă, care poate cauza mai departe embolism pulmonar.

 

Deși cheagurile sanguine sunt o afecțiune foarte răspândită, puțini oameni știu să le identifice atunci când se manifestă. De aceea, în continuare îți prezentăm cele mai edificatoare semne și simptome tipice formării de cheaguri în vene și artere.

 

Dacă sesizezi oricare dintre simptomele prezentate mai jos, adresează-te de urgență unui medic specialist!

 

1) Modificările de colorație – Blocarea unei vene cu cheaguri afectează circulația sângelui, problemă ce poate fi reflectată de paloarea sau cianozarea pielii membrelor. Pigmentația atipică a pielii însoțită de senzație de mâncărime sau arsură reprezintă un simptom lămuritor pentru localizarea cheagurilor de sânge în anumite zone ale corpului.

PUBLICITATE

 

2) Umflăturile – Reducerea circulației sângelui ca urmare a cheagurilor are ca efect privarea de oxigen a organelor vitale, problemă concretizată prin umflarea membrelor și a extremităților. Adeseori, umflarea este localizată chiar în zona de formare a cheagului, de exemplu într-unul dintre brațe, care devine vizibil supradimensionat și umflat.

 

Citește aici despre diminuarea formării de cheaguri (trombi) în stenoză mitrală !

 

3) Durerile în piept – Orice tipuri de dureri apărute în zona pieptului trebuie luate în serios, mai ales dacă sunt însoțite de respirație incompletă, senzație de sufocare sau amețeală. Durerile foarte accentuate pot semnala prezența unui cheag în camerele inimii.

 

4) Dificultățile de respirație – Problemele de respirație instalate brusc și însoțite de amețeală, dureri în piept, aritmie și palpitații pot indica un embolism pulmonar. Un alt simptom alarmant este tusea cu sânge.

 

5) Dungile roșii de-a lungul venelor – Apariția de dungi roșiatice pe piele și senzația de arsură de-a lungul venelor semnalează probleme grave și necesită un consult medical de urgență.

 

6) Tulburările de vedere sau de vorbire – Tulburări de vedere sau de vorbire, indiferent de natura lor, pot semnala existența unui cheag pe creier. Dacă problemele sunt însoțite de migrene severe, adresează-te degrabă unui medic.

 

Este important să menționăm aici și faptul că, în aproape 50% din cazuri, cheagurile de sânge pot să nu genereze deloc simptome perceptibile. În astfel de situații, și mai ales pe fondul unor predispoziții genetice, controalele de rutină joacă un rol crucial în depistarea bolii.

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE