"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Zi de zi, solicităm articulațiile, tendoanele, musculatura și oasele picioarelor la desfășurarea de diferite activități. Până și mersul pe jos în ritm lent angrenează în mișcare întreg aparatul locomotor și, de fapt, tot corpul.

 

Chiar dacă pare puțin surprinzător, oboseala și suprasolicitarea tălpilor este adeseori o cauză majoră a apariției durerilor de genunchi, de șolduri și de spate. Iar un mod foarte eficient de a detensiona aceste părți corporale constă în aplicarea practicilor de presopunctură perfecționate veacuri la rând în medicina tradițională chineză.

 

ce sa faci ca sa nu te doara spatele

 

Presopunctura este o tehnică similară acupuncturii, doar că în loc de ace, pentru stimularea centrilor nervoși vizați sunt folosite în acest caz vârfurile degetelor de la mâini. Următoarele 5 exerciții sunt destinate exclusiv întăririi picioarelor, îmbunătățirii echilibrului corpului și reducerii durerilor datorate suprasolicitării:

PUBLICITATE

 

Mersul pe vârfuri

 

Ridică-te pe vârfuri și deplasează-te astfel timp de 20 de secunde. Ia o pauză de 15 secunde, și repetă exercițiul de 5 ori pentru o serie completă. Încearcă să faci zilnic două reprize de mers pe vârfuri ca să întărești rapid musculatura și ligamentele degetelor picioarelor, dar și ale pingelelor.

 

Flecțiuni cu bandă de rezistență

 

Acest exercițiu întărește musculatura tălpilor, previne accidentările, îmbunătățește echilibrul corpului.

 

Din poziție așezat pe podea, ridică și îndreaptă piciorul în față. Înfășoară o bandă elastică în jurul picioarelor patului și așaz-o apoi pe după partea anterioară a tălpilor.

 

Apleacă-te către înapoi ca să tensionezi banda. La final, îndoaie tălpile către înapoi și menține poziția de efort timp de 5 secunde. Ia o pauză de 10 secunde, și repetă exercițiul de zece ori.

 

Ridicarea creionului de pe podea folosind degetele picioarelor

 

Din poziție drepți, apucă și ridică cu degetele de la picioare un creion așezat pe podea, în mod alternativ pentru fiecare picior în parte. După 10 secunde, dă drumul creionului, ia o pauză scurtă, apoi reia mișcarea de 5 ori pentru fiecare picior.


Împingerea degetelor de podea

 

Acest exercițiu este ideal pentru încălzirea musculaturii tălpilor și gleznelor. Din poziție drepți, îndoaie puțin genunchii și apasă degetele de la picioare cu putere de podea, flecționându-le către interior. Menține poziția de efort timp de 3 secunde, apoi efectuează în total 10 seturi de trei ori pe zi.

 

Rotirea gleznelor

 

Mobilitatea și flexibilitatea gleznelor sunt esențiale pentru buna funcționare a aparatului locomotor, iar tensionarea acestor zone generează adeseori dureri de glezne, de genunchi, de șolduri și de spate.

 

Din poziție culcat pe spate, ridică alternativ picioarele deasupra capului și rotește gleznele în sensul acelor de ceasornic timp de 10 secunde.

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE