"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Şofrănelul este înrudit cu mai multe specii de mărăcini, are frunze distanţate şi spinoase, flori globulare (galbene, de obicei, dar şi portocalii sau roşii).

 

Şofrănelul mai este numit şi şofran fals sau şofrănaş.

 

Are o istorie foarte veche, fiind cunoscut şi cultivat pentru uleiul extras din seminţe, dar şi pentru colorantul obţinut din petale, încă din vremea Egiptului Antic.

 

cum slabim cu sofranel

 

Petalele sale au fost folosite de-a lungul timpului la coloratul textilelor în galben.

 

Şofrănelul creşte foarte bine şi în clima noastră, iar florile sale sunt folosite uneori ca înlocuitor al şofranului, mai ales în preparatele culinare.

PUBLICITATE

Are, probabil, cea mai mare cantitate de acizi graşi polinesaturaţi dintre toate tipurile de uleiuri vegetale (79%).

 

Conţine, de asemenea, 13% acizi graşi monosaturaţi şi doar 8% acizi graşi saturaţi.

 

Celelalte elemente nutritive prezente în şofrănel sunt: acizii graşi Omega 6, acidul linoleic, vitamina E, vitamina K, colină.

 

Acidul linoleic acoperă spaţiile libere în care se pot depozita grăsimile nemetabolizate în urma procesului digestiv.

 

Uleiul de şofrănel se asimilează rapid, iar cel folosit la gătit conţine grăsimi monosaturate.

 

IATĂ CUM SĂ ÎNVINGI OBOSEALA ŞI LIPSA DE ENERGIE CU LEACURILE BUNCII

 

Beneficiile uleiului de şofrănel se datorează constituenţilor săi naturali, unici în lumea vegetală, care contribuie la menţinerea sănătăţii celulelor şi eliminarea grăsimilor din ţesuturi.

 

Iată care sunt acestea:

 

1. Datorită conţinutului de acid linoleic, are un rol important în menţinerea sănătăţii inimii, în controlul colesterolului şi în reglarea nivelului de zahăr din sânge.

 

Un studiu realizat pe femei supraponderale, care au consumat câte o jumătate de linguriţă de ulei de şofrănel zilnic, a demonstrat scăderea nivelului de colesterol şi de zahăr din sânge, fără ca persoanele supuse testelor să-şi schimbe dieta sau stilul de viaţă.

 

Acestea sunt motivele pentru care acest ulei a devenit atât de popular în rândul celor au afecţiuni cardiace ori suferă de diabet sau obezitate.

 

2. Conţinutul ridicat de grăsimi bune il face ideal pentru persoanele care doresc să îşi păstreze o greutate optimă sau chiar să slăbească uşor şi sănătos. Ajută, mai ales, la reducerea grăsimii de pe burtă.

 

Reducerea numărului de calorii şi consumul regulat de ulei de şofrănel, în doza potrivită, vor conduce la o slăbire sănătoasă, chiar dacă nu miraculos de rapidă, aşa cum ne promit dietele periculoase pentru sănătate.

 

Se recomandă o linguriţă de ulei de şofrănel pe zi, pe o perioadă mai lungă.

 

Se poate adăuga peste salate, în loc de unt – în prăjituri sau sosuri, în reţetele de pâine etc.

 

Pentru consum, este recomandat uleiul de şofrănel presat la rece.

 

3. Disconfortul cauzat de perioada premenstruală şi menstruală poate fi uşor alinat cu ajutorul uleiului de şofrănel, care poate fi administrat în loc de alte medicamente cu efect hormonal şi reglează nivelul de prostaglandine din organism. Poate preveni infertilitatea.

 

IATĂ CARE SUNT PERICOLELE UNEI DIETE ALESE GREŞIT

 

4. Uleiul de şofrănel este plin de substanţe nutritive care ajută la detoxifiere, stimulând funcţia digestivă. De asemenea, ameliorează simptomele afecţiunilor ficatului, precum hepatită, ciroză sau insuficienţă hepatică.

 

5. Este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru un păr sănătos. Este uşor, fără miros, se absoarbe rapid în pielea capului, nu lasă părul lipicios şi în urma aplicării.

 

Stimulează circulaţia, ceea ce ajută la creşterea foliculilor de păr.

 

Hrăneşte părul uscat, ajută la regenerarea părului tratat cu vopsele chimice şi protejează împotriva poluării.

 

Se poate folosi ca atare sau în combinaţie cu ulei de măsline şi de cocos. Se aplică, de obicei, călduţ, se masează uşor scalpul, se lasă să acţioneze peste noapte. În criză de timp, se poate lăsa şi numai o oră.

 

6. Pielea uscată poate fi uţor vindecată prin acţiunea emolientă a uleiului de şofrănel, datorată acidului linoleic.

 

Este recomandat pentru tratarea acneei, ajută la desfundarea porilor şi la reducerea punctelor negre.

 

Este bun pentru riduri, cicatrici şi piele extrem de uscată, care se cojeşte.

 

Se pun câteva picături de ulei în palme şi se aplică generos pe faţă, pe braţe sau pe picioare.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE