"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Mulţi oameni dezvoltă ticuri nervoase în copilărie sau adolescenţă şi, pentru unii, aceste obiceiuri pot continua şi la vârsta maturităţii. Adeseori este vorba despre smulgerea părului, trosnirea degetelor, mişcarea repetitivă a unor obiecte, sau roaderea unghiilor. Aprox. o persoană din 20 suferă de astfel de ticuri comportamentale.

 

Roaderea unghiilor este un obicei dizgraţios, dar şi nesănătos, pentru că poate duce chiar la rănire şi infecţii bacteriene. Potrivit statisticilor, în jur de 30% dintre românii de toate vârstele suferă de acest tic nervos!


Întrebarea este: Ce îi determină pe unii să-şi roadă unghiile?

 

Majoritatea consideră că este un tic nervos, un simptom tipic anxietăţii sau tulburării obsesiv-compulsive. Dar adevărul este că acest obicei are ramificaţii mai ample.

PUBLICITATE

 

Într-un studiu realizat de psihiatrul Kieron O’Connor la Universitatea din Montreal, Canada, cercetătorii au investigat factorii declanşatori ai tulburărilor de comportament repetitiv. Conform concluziilor publicate în Jurnalul de Terapie Comportamentală şi Psihiatrie Experimentală, cercetătorii au identificat o trăsătură de personalitate comună tuturor persoanelor care îşi rod unghiile: perfecţionismul!

 

Cercetătorii au efectuat următorul experiment: au împărţit subiecţii în două grupuri, adică în persoane diagnosticate cu această tulburare şi un grup placebo. Subiecţii au fost supuşi la patru tipuri de stimuli în patru situaţii diferite: stresul (proiectarea unei scene dintr-un accident de avion), relaxarea (proiectarea de imagini şi sunete reprezentând spargerea ritmică a valurilor de mare), plictiseala (izolarea într-o cameră) şi frustrarea (cerinţa de a rezolva un puzzle foarte dificil, dar catalogat drept banal).

 

După observarea comportamentului subiecţilor, cercetătorii au constatat că cei cu tulburări de comportament repetitiv nu şi-au ros unghiile în scenariul de relaxare, dar au făcut acest lucru în toate celelalte scenarii. Pe baza observaţiilor, cercetătorii au concluzionat că obiceiul de roadere a unghiilor este şi un răspuns la frustrare şi plictiseală, şi nu numai la anxietate sau stres. În mod interesant, subiecţii au recurs la acest mecanism de coping în toate situaţiile în care nu puteau fi productivi sau nu puteau să îşi manifeste tendinţele perfecţioniste.

 

Tu al câtelea copil ești la părinți? Unicul, marele, mijlociul sau cel mic… Vezi ce spune despre tine acest lucru!

 

Studiul a indicat că cei cu obiceiuri repetitive tind să fie perfecţionişti organizaţionali: predispuşi la frustrare, nerăbdători şi labili atunci când nu reuşesc să-şi atingă obiectivele obişnuite. În plus, aceşti indivizi întocmesc deseori planuri detaliate şi se supraîncarcă cu sarcini, plictisindu-se teribil atunci când nu au activitate. Mişcările repetitive sunt un mecanism prin care îşi pot elibera energia reprimată.

 

Mulţumită acestei descoperiri, O’Connor consideră că, pe viitor, aceste tulburări vor deveni mai uşor de tratat. Tratamentul, spune el, trebuie să se concentreze mai degrabă asupra modificării comportamentului perfecţionist decât pe încercarea de a suprima obiceiul repetitiv în sine.

 

Dacă şi tu îţi rozi unghiile, noul studiu dezvăluie, iată, că problema ta s-ar putea datora tipului tău de personalitate perfecţionist-organizaţională! Nu e nimic în neregulă cu această dorinţă de a fi mereu ocupat şi de a face lucrurile cum trebuie, dar dacă acest tic ajunge să-ţi facă rău, cere neapărat sfatul unui medic specialist.

 

Despre autor:

Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Pe Petrut îl puteti gasi pe facebook si Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE