"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

three × 2 =

twelve − 5 =

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

Pelinul are numeroase utilizări în medicina umană și veterinară. Este o plantă perenă, care se găsește în Europa, în Asia și în Orientul Mijlociu.

Terenurile necultivate sunt mediul propice pentru creșterea ei…

Pelinul alb, întâlnit aproape la tot pasul în satele românești, conține o adevarată comoară de principii active, dovendindu-și eficiența în tratarea numeroaselor afecţiuni.

planta benefica organismului este pelinul alb

În practica naturistă, încă din vechime, se utilizează frunzele și vârfurile înflorite (lunile iulie-septembrie), când planta are un miros puternic aromat, frunzele fiind verzi pe față și argintii pe dos, iar florile de un galben pal.

Pelinul este o componentă importantă a cunoscutei băuturi spirtoase absint, al cărui nume derivă din denumirea latină a plantei.

Pelinul este un leac extraordinar pentru cei care nu se pot lăsa de fumat!

Documentele istorice arată că a fost folosit de daci, de romani și de greci încă din antichitate, la început în ritualuri religioase, apoi ca plantă medicinală.

Pelinul stimulează secrețiile gastrice, este un bun diuretic, are efect laxativ, dezinfectează, este un nutrient esențial în menținerea sănătății țesuturilor, previne apariția viermilor și paraziților intestinali și contribuie decisiv la eliminarea acestora.

Afecțiuni ale ficatului și rinichilor se pot trata cu ajutorul Pelinului.

Afecțiuni ginecologice, dermatite, combaterea hemoroizilor, vindecarea arsurilor de orice tip, a opărelilor și a plăgilor purulente – iată alte utilizări ale Pelinului.

Pelinul este folosit cu succes în oxiurază, gastrită hipoacidă, anorexie, edeme, constipație.

CITEȘTE AICI CE ÎNSEAMNĂ POFTELE ALIMENTARE

Iată principalele moduri în care poate fi preparat și utilizat Pelinul:

1. Capsulele de Pelin sunt foarte eficiente, deoarece păstrază intacte proprietățile curative ale plantei (țin ascuns gustul neplăcut). 

În afecțiunile biliare se recomandă câte două capsule, de două ori pe zi, iar în ascită se vor lua câte patru capsule, cu o cană de ceai de rădăcină de dud.

2. Ceaiul de Pelin se poate bea şi se folosește extern sub formă de comprese și spălături.

– Pentru candidoză sau vaginite atrofice puteți apela la spălături cu ceai de Pelin superconcentrat (trei linguri de pulbere la o cană cu apă). Se pot face spălături vaginale și ale tractului urinar cu ceai de Pelin.

– Atunci când suntem foarte răciți putem pune câte zece picături de ceai de Pelin în fiecare nară.

– Pentru gastrite hipoacide, atonii gastrice sau alte afecțiuni ale aparatului digestiv se bea o ceașcă de Pelin macerat la rece, de trei ori pe zi, cu zece minute înaintea meselor.

– În cazul unor intoxicații grave, după ce s-au acordat măsurile de prim ajutor și criza a trecut, se poate admnistra ceai de Pelin ca adjuvant în terapie.

– Afecțiuni ale ficatului, pancreasului și bilei se tratează cu ceai de Pelin, câte 500 ml pe zi, timp de trei săptămâni.

– Hepatita infecțioasă se tratează tot cu ceai de Pelin sau cu vin de Pelin.

– Pentru renunțarea la fumat, se înlocuiește cafeaua de dimineață cu o ceașcă de ceai de pelin.

3. Tinctura de Pelin este ideală împotriva paraziților și viermilor intestinali, pentru tratarea gastritei hipoacide, dar și în curele de slăbire.

Dimineata, pe stomacul gol, se iau câte zece picături.

4. Uleiul de Pelin se folosește în tratarea cu succes a afecțiunilor dermatologice.

5. Sucul de Pelin este de departe cel mai eficient mod de preparare și administrare.

Se obține foarte simplu, din frunze și flori, care se amestecă într-un blender cu un litru de apă plată.

Sucul obținut este extrem de amar, dar deosebit de sănătos. Ca să fie mai plăcut, se poate îndulci cu puțină miere.

Se bea pentru tratarea unor afecțiuni cronice sau toxice ale ficatului, a crampelor, a unor efcțiuni ginecologice, a astmului bronșic și a durerilor de cap, dar și pentru litiază biliară și insomnie.

De asemenea, se poate folosi la tamponarea rănilor.

6. Siropul de Pelin – se obține din 15 linguri de frunze proaspete tocate, peste care se adaugă miere, suficient cât să umple un borcan.

Este unul dintre cele mai eficiente tratamente naturale, are proprietatea de a stimula pofta de mâncare la copii.

Se folosește în cure de detoxifiere și pentru tratarea problemelor aparatului digestiv.

VEZI AICI CUM TOXINELE DIN CORP ÎŢI ÎMBOLNĂVESC OCHII

7. Pulberea de Pelin se folosește pentru eliminarea viermilor intestinali. Se consumă câte o linguriță rasă, de trei ori pe zi. Sa va folosi, în paralel, sub formă de clisme.

Efecte maxime se obțin dacă se asociază Pelinul cu Lemnul Domnului și Piretru.

Pentru lipsa acidității gastrice se consumă o linguriță de pulbere cu 15 minute înainte de masă.

În cure de scurtă durată, pulberea se poate folosi în anorexie, stări de surmenaj intelectual, oboseală fizică și psihică. Se ia un vârf de cuțit de pulbere cu 15 minute înainte de masă.

Se poate folosi și pentru tratarea dismenoreei, ca urmare a stărilor de tensiune psihică intensă. Se administrează în asociere cu pulbere de ghimbir.

O cură de numai o săptămână tonifică foarte mult zona uterului și a organelor genitale și favorizează redeclanșarea menstruației.

Precauții în administrare: Pelinul este interzis cu desăvârșire femeilor însărcinate, iar în cantități mari, este o plantă toxică!

loading...
loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.