"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Misterul învăluie originea cuvântului şofran, se pare ca provine din cuvântul englezesc „saffron”, dar textele vechi sugerează că ar fi derivat dintr-un cuvânt de origine franceză din secolul al XII-lea „safran”, care provine din latinescul „safranum”.

 

Să descoperim împreună şofranul – această adevarată minune a naturii:

 

de ce este bun sofranul pentru sanatate

 

1. A fost introdus în Europa de mauri, prin Spania, unde este cultivat şi la ora actuală (regiunea La Mancha), dar se cultivă şi în Grecia, Franţa, Maroc, Caşmir, Iran (cel mai mare producător), China.

 

În ultima duminică din luna octombrie, în regiunea La Mancha este sărbătoarea încheierii culesului. O Dulcinee este aleasă regina sărbătorii, iar Don Quijote şi Sancho Panza, în costume de epocă, îşi fac apariţia triumfală.

PUBLICITATE

 

Fenicienii dedicau prăjituri cu şofran zeiţei Astarte (a procreaţiei şi fecundităţii). Şofranul este menţionat de Homer, Plinius cel Bătrân, Hippocrate, Chaucer sau Shakespeare.

 

În Evul Mediu, Eduard al III lea impune fermierilor englezi cultivarea plantei, numită pe atunci „crokers2.

 

În 1938, în America, agenda medicală menţionează că „în doze mici, înviorează spiritul”.

 

2. Are cea mai frumoasă origine. Firşoarele delicate de şofran sunt, de fapt, staminele unei flori – Crocus Sativus, rudă cu brânduşa. Din septembrie până în noiembrie, planta produce flori albastre-violet, cu stamine lungi, roşii, care conţin uleiuri esenţiale, substanţe amărui şi colorant galben.

 

3. Şofranul este cel mai scump condiment din lume. Preţul său ridicat (30000-40000 euro/kilogram) se datorează faptului că pentru un kilogram de condiment trebuie recoltate între 130000 şi 250000 de flori, întreaga cultură nesuportând mecanizare. Fiecare floare produce doar trei stamine, care sunt culese cu mâna, apoi uscate până la pierderea a 80% din umiditate.

 

4. Numit şi „aurul roşu”, era considerat un simbol al luminii şi a fost folosit de-a lungul timpului pentru vopsirea hainelor conducătorilor, cu o culoare „galben soare”.

 

Citește aici de ce SUPLIMENTAREA EXCESIVĂ CU VITAMINE DE SINTEZĂ PROVOACĂ ACIDOZĂ!

 

5. Este o investiţie pe termen lung, rezistă până la doi ani în bucătărie. Trebuie doar să fie păstrat într-un loc răcoros şi întunecat. Şofranul de calitate va fi întotdeauna scump, de aceea este bine să fim atenţi. La preţuri mici, este contrafăcut, iar cele mai sigure surse sunt Iran şi Spania.

 

6. Pentru cea mai intensă savoare, încercaţi ceaiul cu şofran. Ceaiul cu şofran acţionează ca un epurator natural, fiind de mare ajutor în psoriazis. Se adaugă şofran în apă caldă, iar după aproximativ 20 de minute firişoarele încep să elibereze culoare şi aromă.

 

7. Înainte de a fi adăugat în mâncăruri, şofranul trebuie înmuiat în lichid cald. Putem folosi apă sau vin, iar lichidul rezultat se va adăuga în mâncare spre final. Nu îl adăugaţi direct în uleiuri sau grăsimi, pentru că aroma sa nu se va elibera.

 

8. Este un ingredient important în produsele antirid. Conţinutul antifungic şi antibacterian îl face eficient în tratarea acneei, petelor şi punctelor negre, împrospătează pielea obosită, „şterge” cearcănele, exfoliază şi stimulează circulaţia sângelui. Cleopatra îl folosea în preparatele sale cosmetice.

 

9. Conţine compuşii crocin şi crocetin care ajută la învăţare şi păstrarea memoriei şi sunt, de asemenea, benefice în răceală şi gripă.

 

10. Protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ, ţinând Alzheimerul şi Parkinsonul la distanţă.

 

11. Protejează împotriva afecţiunilor renale, hepatice sau biliare. Calmează aciditatea şi colicile, prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui în sistemul digestiv şi la nivelul membranelor sromacului şi colonului.

 

12. Menţine sănătatea inimii, ajută la reglarea tensiunii arteriale, prin conţinutul de potasiu şi antioxidanţi. Crocetina ajută la dizolvarea lipoproteinelor în fluxul sanguin şi la eliminarea plăcilor de pe artere.

 

13. Conţine fier, astfel încât este de ajutor în cazurile de anemie.

 

14. Combate căderea părului, în amestec cu lemn dulce şi lapte vegetal.

 

15. Stimulează vitalitatea masculină, intervine în vindecarea dezechilibrelor de natură sexuală, este un bun afrodiziac.

 

16. Este utilizat în tratamentul astmului, tusei şi ca expectorant. Ajută la curăţarea căilor respiratorii înguste, reduce inflamaţia plămânilor.

 

17. Calmează crampele menstruale, intervine în sindromul premenstrual, scade nivelul de cortizol şi creşte nivelul de estrogeni. În timpul sarcinii îmbunătăţeşte fluxul de sânge pelvian, suprimă gazele, balonarea, crampele, controlează tulburările de dispoziţie, anxietatea, depresia. Ceaiul de şofran combate greţurile matinale.

 

Vezi și CE POŢI CONSUMA PENTRU A-ŢI ÎMBUNĂTĂŢI VEDEREA

 

18. Are proprietăţi antiinflamatorii, reduce oboseala şi inflamaţia musculară, reduce eroziunea osoasă, ajutând ţesuturile să elimine acidul lactic acumulat după efort intens.

 

19. Este un sedativ uşor, se foloseşte pentru tratarea insomniei şi depresiei.

 

20. Conţine carotenoizi, îmbunătăţeşte vederea şi protejează ochiul de cataracta şi degenerescenţă maculară. Este un adevărat scut împotriva radiaţiilor solare nocive şi reglează „grăsimea” din membranele celulare ale ochilor.

 

21. Masarea gingiilor cu şofran ajută la întărirea acestora, reduce durerile şi umflăturile.

 

22. Are proprietăţi preventive în cancerul de colon, de ficat sau ovarian.

 

23. În doze mari este nesigur şi poate provoca reacţii adverse: intoxicaţii, îngălbenirea pielii, reacţiii alergice, anxietate, ameţeli, somnolenţă, vărsături, migrene, diaree cu sânge, sângerare nazală, amoreţeală a buzelor şi pleoapelor. Doza maximă admisă pentru consum este de 2 grame pe zi şi este contraindicat celor care sufero de tulburări bipolare.

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE