"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Claudia Bulacu

 

Când ne gândim la despărţire,evident că avem o oarecare strângere de inimă. Nimeni nu se bucură că a fost părăsit de soţ sau că l-a părăsit. În ambele situaţii,vrem, nu vrem, avem păreri de rău,indiferent cât de mult am suferit sau am putea suferi dacă am rămâne în relaţia respectivă.

 

despartirea este o binecuvantare uneori

 

Când eşti părăsit eşti privit ca un perdant

 

Suntem tentaţi să credem că dacă noi suntem cei părăsiţi, noi suntem cei care am pierdut. Acest raţionament vine din faptul că celălalt a avut iniţiativa de a pleca şi nu noi, iar acest fapt denotă că el este mai « tare ». Adevărul nu este acesta şi vom încerca să explicăm,pe scurt, ce se întâmplă cu fiecare dintre cei doi în momentul separării.

 

Dat fiind faptul că a avut iniţiativa, cel care pleacă din relaţie nu a fost mai puternic, a fost mai lucid. Şi-a dat seama mai devreme că acesta relaţie nu mai funcţionează bine sau că îi aduce multe prejudicii. Uneori, este chiar recomandat să ieşim din relaţiile toxice,pentru că ele ne aduc numai rău. Momentul deciziei nu este uşor pentru nici una din părţi. Ruptura este şocantă indiferent cât de puternici şi echilibraţi suntem, dar şocul este însoţit şi de sentimentul de eliberare, de credinţa că am făcut ce trebuia.

 

De cealaltă parte, cel părăsit are tendinţa de a crede că este o victimă,că a pierdut « războiul » şi că acest fapt este o nedreptate. Poate părea aşa,dar în esenţă, acesta este momentul adevărului,când trebuie să vadă că relaţia chiar nu mai funcţionează şi trebuie să se oprească aici. Acum este, de asemenea, momentul în care trebuie să mulţumească celuilalt că a luat această iniţiativă, că l-a salvat de nişte suferinţe în plus.

 

Altfel spus, fostul partener a jucat rolul de eliberator,în nici un caz de răufăcător. Toate gândurile de învinovăţire şi de victimizare sunt venite din egou şi momentul despărţirii este unul dintre cele mai bune pentru a analiza calea de eliminare a egoului şi a consecinţelor nefaste pe care le aduce el.

 

Vezi aici cele 7 semne că ești o victimă a abuzului emoțional sistematic

 

Uneori, despărţirea este o binecuvântare

 

Odată devenită toxică relaţia, separarea celor doi este cea mai bună soluţie. Evident că aceasta nu se va produce niciodată dacă relaţia funcţionează cum trebuie. Raportându-ne la legile divine, primul gând este intreptat spre liberul arbitru,pe care l-am primit în dar fiecare odată cu viaţa. Avem acest drept şi el nu ne poate fi îngrădit în plan uman decât cu acceptul nostru.

 

Prin urmare, deciziile luate,inclusiv cea de separare, fac parte din dreptul nostru divin. În al doilea rând, când se ajunge la despărţire este clar că există fisuri fie în comunicare, fie în acţiuni, fie în sentimente.

 

Dacă la baza relaţiei nu stă iubirea,în sensul pur, relaţia este sortită eşecului şi nu poate aduce rezultate benefice. Din acest motiv, în aceste momente, despărţirea este o binecuvântare. Aici intervine, de obicei, ataşamentul faţă de celălalt, amintirile, momentele frumoase care au existat între cei doi. Dar dacă ele nu mai sunt, viaţa trebuie să curgă liber, dar într-o altă direcţie.

 

A rămâne legat într-o relaţie care nu mai funcţionează poate fi socotit chiar un păcat, adică îi este îngrădită libertatea unuia sau amândurora de a-şi construi o altă relaţie, de a fi fericit cu altcineva sau într-o altă conjunctură,de pildă,în solitudine. Divinitatea nu poate interveni să schimbe lucrurile în bine decât dacă noi suntem cei care o cerem !

 

În concluzie, să lăsăm libertatea celor de lângă noi să fie fericiţi ! Şi ei merită acest lucru, aşa cum şi noi merităm. Acesta este unul din cadourile pe care ni le putem face nouă înşine şi celor de lângă noi. În acelaşi timp, respectând principiul liberului arbitru, păşim spre o nouă treaptă de evoluţie,în care nu mai suntem conduşi de ego, ci de iubire şi compasiune.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.