"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

1 × three =

two × 5 =

Accidentele vasculare cerebrale ocupă locul secund în topul celor mai frecvente boli dizabilitante din lume. La nivel global, 15 miloane de oameni suferă astfel de accidente în fiecare an, şi aprox. o treime dintre aceştia îşi pierd viaţa în urma lor. Accidentele cerebrale vasculare pot surveni la orice vârstă, deşi sunt mult mai frecvente după vârsta de 60 de ani.

Ce este un atac cerebral?

semnele accidentului vascular

În termeni simpli, accidentele vasculare cerebrale survin atunci când creierul nu se mai irigă cu sânge. Nemaiprimind oxigen, neuronii mor într-un timp foarte scurt. Victimele atacurilor cerebrale îşi pot pierde memoria şi anumite abilităţi dobândite.

Există două tipuri de atacuri cerebrale: cele hemoragice şi cele ischemice. Atacul hemoragic survine la fisurarea sau spargerea vaselor de sânge sau a anevrismelor (artere dilatate), iar sângele inundă creierul, crescând presiunea intracraniană. Atacul ischemic este cel mai frecvent şi este cauzat de blocajele vaselor sanguine cu cheaguri, consecinţa imediată fiind întreruperea irigării cu sânge a creierului.

Simptomele accidentelor vasculare cerebrale depind în mare parte de zona cerebrală afectată, aşa că pot să varieze. Iată cele mai concludente simptome care reclamă alertarea imediată a serviciului de urgenţe:

1. Dureri pe o parte a feţei

Durerile bruşte şi inexplicabile instalate pe o parte a feţei, sau care cuprind pieptul, unul dintre braţe sau unul dintre picioare, trebuie să te pună în gardă. Deşi nu sunt neapărat simptome tipice pentru atacurile cerebrale, acestea premerg în multe cazuri astfel de episoade acute, mai ales la femei.

2. Înceţoşarea vederii

Înceţoşarea bruscă a vederii, dublarea vederii sau inabilitatea de a focaliza imagini clare pot semnala şi ele iminenţa unui atac cerebral.

3. Dificultăţi de respiraţie şi de înghiţire

Femeile pot manifesta alte simptome de atac cerebral decât bărbaţii. Cele mai frecvente două astfel de simptome mai frecvente la femei sunt înăbuşirea respiraţiei şi dificultatea la înghiţire. Alte manifestări mai răspândite la femei sunt: leşinul, halucinaţiile, greaţa, vărsăturile, sughiţul şi convulsiile.

4. Tremurarea mâinilor

Tremurarea mâinilor sunt un simptom relativ frecvent, deşi neconfirmat, al infarctului cerebral, adică al obstrucţionării circulaţiei sângelui către creier.

5. Pierderea echilibrului

Ameţeală bruscă, lipsa de coordonare în mişcări şi pierderea echilibrului sunt simptome tipice atacurilor cerebrale şi trebuie tratate cu seriozitate.

6

. Dificultăţi de mers

Amorţirea bruscă a anumitor părţi ale corpului (senzaţia de „ace”) şi dificultăţile de mers trebuie să te pună şi ele în gardă. 

Vezi aici 4 semne clare ale unui infarct!

7. Paralizie facială

Acesta este cu siguranţă cel mai cunoscut simptom al atacului cerebral. Amorţeala, slăbiciunea sau paralizia pe o parte a feţei, sau de-a lungul unui braţ sau picior poate semnala un astfel de atac.

Medicii de la Clinica Mayo sfătuiesc „ridicarea simultană a braţelor deasupra capului; dacă unul dintre braţe se înmoaie şi cade imediat, este foarte probabil să suferi un accident vascular cerebral; acelaşi lucru este semnalat de imposibilitatea de a schiţa un zâmbet normal.”


8. Dureri de cap instalate brusc

Durerile de cap obişnuite sunt de regulă difuze şi se manifestă ca o senzaţie de presiune. Migrenele sunt dureri ascuţite şi pulsatile, care de obicei sunt precedate de alte simptome (aura vizuală, de ex.). În schimb, durerile foarte accentuate, ascuţite, şi cu debut brusc pot semnala un atac cerebral, mai ales la persoanele tinere.

9. Confuzie

Stările bruşte de confuzie şi dezorientare, precum şi inabilitatea de a gândi clar pot semnala un atac cerebral.

10. Ameţeală

În special atunci când ameţelile sunt bruşte şi accentuate, şi nu se ameliorează în decurs de 30 de secunde, există riscul de a suferi un atac cerebral.

11. Probleme de vorbire

Accidentele vasculare cerebrale afectează cel mai adesea zona cerebrală responsabilă cu vorbirea. Inabilitatea de a vorbi, dificultăţile de producere a vorbirii sau inabilitatea de a înţelege ce se vorbeşte în jur sunt semne clare de atac.

12. Oboseală

Femeile sunt mai predispuse la manifestări de oboseala accentuată, slăbiciune şi confuzie în timpul producerii unui atac cerebral.

Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Până la 80 la sută dintre atacurile cerebrale pot fi prevenite. Ca să reduci considerabil riscul de astfel de episoade acute, ia în calcul următoarele sfaturi:

• Gestionează tensiunea arterială şi încearcă să o menţii sub pragul de 120/80.

• Menţine o greutate sănătoasă – ţinteşte către un indice de masă corporală de cel mult 25 de puncte.

• Fă mişcare în mod frecvent, adică cel puţin 30 de minute de exerciţii cu intensitate moderată de 5 ori pe săptămână.

• Nu depăşi un pahar de alcool pe zi.

• Ţine glicemia sub control, mai ales dacă ai diabet, o boală care creşte considerabil riscul de accidente vasculare cerebrale.

• Renunţă la fumat.

Despre Autor:

Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com . „Iubirea este una dintre caile care duce la o eliberare spirituala completa. Viata o primesti gratis, nu ajunge sa platesti pentru ea, iar viata pe care o incepem plangand trebuie s-o terminam razand. Numai impreuna putem sa lasam o mostenire plina de iubire generatiilor viitoare!” Pe Calin Petru Barbulescu il puteti gasi pe Facebook sau Google+.

Loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.