"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Dacă urmăreşti să elimini complet cofeina din aimentaţie, atunci trebuie să treci şi ceaiul verde pe lista băuturilor interzise. Dacă, însă, cauţi doar să reduci consumul de cofeină, atunci ar fi o idee bună să înlocuieşti cafeaua de dimineaţă cu ceai verde.

Iată ce trebuie să cunoşti despre ceaiul verde:

1. Atât timp cât nu consumi o cantitate de ceai mai mare decât cea de cafea, înlocuirea cafelei cu ceaiul va reduce consumul de cofeină cu aproximativ 70%. O ceaşcă de cafea conţine 100-150 mg de cofeină, în timp ce o ceaşcă de ceai verde are doar aproximativ 25 mg de cofeină.

PUBLICITATE

2. Ceaiul verde conţine şi alte două substanţe stimulante pe lângă cofeină. Aceste substanţe, teobromina şi teofilina, pot afecta pulsul cardiac şi sistemul nervos central în mod similar cofeinei. Aceste substanţe se găsesc şi în ciocolată.

3. Efectele stimulante combinate ale cofeinei, teobrominei şi teofilinei din ceaiul verde pot fi echilibrate de o altă substanţă conţinută de ceai, şi anume aminoacidul L-teanină. Aceasta din urmă calmează sistemul nervos central şi îmbunătăţeşte abilităţile de concentrare.

4. Analizează bine motivele pentru care vrei să reduci sau să elimini complet cofeina din alimentaţie. Dacă suferi de anxietate, iritabilitate sau insomnie ca urmare a consumării de cafea, ia în calcul faptul că aceste probleme pot fi legate nu numai de substanţa în sine, ci şi de numărul de ceşti băute zilnic, de momentul în care bei cafea, dar şi de îndulcitorii pe care îi adaugi. Există tot mai multe dovezi că, de fapt, cofeina ar avea un efect protector împotriva bolii Parkinson, dar şi împotriva cancerelor hepatice şi colorectale.

PUBLICITATE

5. Dacă eşti convins că cofeina din cafea are efecte negative asupra sănătăţii tale, poate fi o idee bună să înlocuieşti complet sau parţial cafeaua cu ceaiul verde. Ceaiul verde reglează metabolismul, ajutând organismul să ardă grăsimile mai eficient. Spre deosebire de cafea, ceaiul verde are un efect antibiotic natural ce anihilează bacteriile din gură, eliminând astfel problema respiraţiei neplăcute. De asemenea, ceaiul verde poate oferi protecţie împotriva bolilor de inimă.

6. Ia în calcul şi calitatea produselor folosite. Cele mai multe ceaiuri gata preparate şi ambalate în cutii sau sticle sunt preîndulcite, adesea cu sirop de fructoză de porumb. De asemenea, frunzele de ceai verde japonez sunt adesea tratate cu fluor. Încearcă să achiziţionezi doar plicuri de ceai sau frunze de ceai netratate chimic. Inclusiv modul de preparare a ceaiului este important: mulţi medici şi nutriţionişti susţin că apa clocotită anulează flavonoizii din ceaiul verde, adică tocmai acele substanţe terapeutice preţioase din compoziţia acestei plante. Ca să reţii substanţele benefice din ceaiul verde, infuzează ceaiul în apă mai puţin fierbinte şi scurtează timpul de infuzare.

7. Dacă vrei să scoţi cofeina din alimentaţie, dar vrei totodată să beneficiezi din plin de beneficiile terapeutice ale ceaiului verde, cumpără ceai decofeinizat. Ceaiul verde care este etichetat ca „decofeinizat natural” este de fapt tratat cu acetat de etil, un solvent chimic periculos. O alegere mult mai sănătoasă este ceaiul verde decofeinizat prin „efervescenţă” folosind dioxid de carbon (CO2) şi apă.

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]