"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Mulți oameni adoră cumpărăturile, cu atât mai mult când vine vorba de haine. Zilnic, mall-urile și magazinele de haine înregistrează încasări substanțiale de pe urma articolelor vestimentare vândute.

 

Când achiziționezi frecvent mai multe haine decât ai nevoie, șifonierele și dressing-urile din casă devin tot mai neîncăpătoare, așa că ești nevoit să renunți la anumite lucruri. Sau, în familiile cu copii, hăinuțele acestora trebuie înlocuite continuu pe măsură ce cresc. Dar oare ce destinație iau toate hainele uzate sau care nu ne mai vin?

 

nu arunca hainele vechi

 

Potrivit statisticilor, 84% din articolele vestimentare ajung la groapa de gunoi. Este un adevăr dezolant, când de fapt multe dintre hainele aruncate ar putea fi de fapt donate, ceea ce se întâmplă doar în 16% din cazuri. În continuare îți prezentăm principalele motive pentru care e mai bine să donezi hainele vechi în loc să le arunci, dar și centrele de donație la care poți să apelezi.

PUBLICITATE

 

Donarea hainelor pare o opțiune logică, așa că de ce oare nu procedează așa mai mulți oameni? Studiile prin chestionare au arătat că majoritatea oamenilor consideră că hainele lor nu sunt suficient de bune ca să fie donate. 62% dintre consumatori consideră că centrele pentru donații nu le-ar accepta îmbrăcămintea veche. 3 din 4 persoane sunt de părere că nu pot dona haine pătate, iar 7 din 10 cred că nu pot dona haine găurite, sau cu alte defecțiuni.

 

Aceste temeri sunt complet nefondate, însă. Centrele pentru donații colectează mai întâi hainele, după care le sortează cu atenție, iar hainele cu adevărat ireparabile sunt folosite în alte scopuri, fiind transformate în cârpe sau în materiale pentru izolație termică.

 

Donațiile nu sunt de ajutor doar pentru persoanele nevoiașe, ci și pentru mediul înconjurător! Confecționarea unei perechi noi de blugi poate necesita până la 6 tone de apă, iar a unui tricou nou din bumbac, chiar și 2,7 tone de apă! De fiecare dată când donezi haine sau alte articole similare, scade implicit și risipa de resurse naturale folosite la fabricarea acestora.

 

Vezi aici cum să-ți organizezi dulapul pentru a avea loc cât mai mult!

 

Așadar, data viitoare când faci ordine în dulap și renunți la hainele vechi pe care nu le mai porți, nu le mai arunca la gunoi. Strânge-le în saci și donează-le. Sunt multe centre pentru donații și asociații caritabile care se ocupă cu redirecționarea articolelor vestimentare către persoanele nevoiașe.

În primul rând, poți apela cu încredere la Crucea Roșie, care acceptă donații atât direct, cât și indirect, prin intermediul anumitor magazine specializate. Sunt și multe biserici care se ocupă cu primirea și procesarea donațiilor, așa că nu ezita să întrebi.

 

Până și lanțurile de magazine celebre au adoptat programe de reciclare a hainelor uzate. Printre acestea se numără inclusiv H&M, magazin care le permite clienților să se debaraseze de hainele nedorite, indiferent de producător și de starea produselor. Pe site-ul oficial al producătorului, se precizează că 95% din îmbrăcămintea strânsă este fie reciclată, fie refolosită. Așadar, întreabă și la magazinele de firmă dacă există o astfel de politică de reciclare.

 

Acum că ai văzut avantajele donării hainelor și posibilitățile de donație, nu mai arunca la gunoi hainele vechi data viitoare când triezi garderoba! Programele de donații și de reciclare te ajută să faci un bine persoanelor nevoiașe, dar și să protejezi natura.

 

Despre autor:

Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Pe Petrut îl puteti gasi pe facebook si Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE