"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Sucurile şi smoothie-urile (fructe sau legume pasate în blender şi puţin diluate cu apă sau suc) – ambele sunt binefăcătoare, dar în moduri diferite.

 

Există multe păreri pro şi contra, dar este foarte important pentru sănătate să alegem în dieta zilnică măcar una dintre ele, daca nu chiar pe amândouă, tocmai pentruă că procesul de preparare termică distruge enzimele şi nutrienţii.

 

Care sunt diferenţele şi beneficiile?

 

cum e mai bine sau bei suc sau smoothie

 

Stoarcerea

 

Este un proces care extrage apa şi nutrienţii din legume şi fructe, dar lasă la o parte fibra ce nu se poate digera.

 

Fără fibre, sistemul digestiv nu trebuie să lucreze pentru a descompune hrana şi pentru a absorbi nutrienţii.

 

Aceştia sunt mai uşor de absorbit de către organism şi în cantităţi mai mari decât dacă am mânca întregi fructele şi legumele.

 

Poate fi de ajutor în cazul unui sistem digestiv sensibil sau al unor boli ce inhibă capacitatea organismului de a procesa fibrele.

 

Astfel, putem numi stoarcerea un „expres al nutrienţilor”. Sucul este absorbit rapid în fluxul sanguin.

 

Sucurile de legume proaspăt stoarse sunt o componentă importantă a programelor naturale de vindecare sau de detoxifiere, tocmai prin bogăţia de nutrienţi, hrănirea rapidă şi refacerea la nivel celular.

 

Dacă stoarceţi doar fructe, aceasta va provoca o creştere imediată a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la schimbări rapide ale dispoziţiei, pierdere de energie sau probleme de memorie.

 

Fibrele sunt săţioase, iar unii oameni au tendinţa de a deveni rapid flămânzi din nou, în lipsa acestora din suc.

 

VEZI CE POŢI SĂ BEI DUPĂ MESELE COPIOASE PENTRU A ACCELERA METABOLISMUL

 

Amestecarea la blender

 

Spre deosebire de sucuri, smoothie-urile conţin întregul fruct sau legumă (cu tot cu coajă) şi toate fibrele din vegetale.

 

Procesul de mixare rupe fibrele, ceea ce face fructele şi legumele mai uşor de digerat, ajută la crearea unei eliberari lente şi uniforme a nutrienţilor în fluxul sanguin.

 

Se evită, astfel, ridicările extrem de bruşte ale nivelului de zahăr din sănge.

 

Smoothie-urile pot fi mai săţioase, datorită fibrelor, şi, în general, mai rapid de făcut decât sucurile, aşa că este excelent sa le consumăm în loc de mic dejun sau ca gustare, în cursul zilei.

 

Prin includerea fibrelor în smoothie-uri, volumul acestora va creşte.

 

De aceea, într-o porţie de suc putem include mai multe feluri de fructe şi legume decăt într-un smoothie.

 

Iată şi trei recomandări foarte importante (ar trebui să devină reguli):

 

1. Fructele nu se combină cu legumele şi nici între ele, mai ales în smoothie. Această combinaţie poate sa afecteze buna funcţionare a enzimelor digestive. Excepţie fac mărul şi morcovul, care se pot combina cu orice. De asemenea, fructele acide (afine, grapefruit, struguri acri, lămâi, limes, mandarine, portocale, ananas, prune acre, rodii, căpşuni) se pot combina cu cele subacide (caise, fructe de pădure, cireşe, smochine, mango, nectarine, papaza, piersici, pere). Pepenele nu se combină cu nimic, atât în sucuri, cât şi în smoothie.

 

Fructele dulci (banane, prune dulci, cireşe dulci, struguri dulci, curmale) se pot combina între ele.

 

Acest lucru nu contează prea mult la sucurile şi smoothie-urile verzi, dar legumele precum sfecla, cartofii, broccoli, conopida nu se combină bine cu fructele, din cauza conţinutului de amidon.

 

În cartea sa “Combinarea alimentelor pe înţelesul tuturor”, dr. Herbert Shelton explică faptul că alimentele cu amidon se consumă separat, pentru că enzimele de digerare sunt diferite de cele utilizate pentru orice altă grupă de alimente.

 

Combinarea alimentelor bogate în amidon cu fructele poate cauza fermentaţie şi gaze. Legumele cu frunze verzi se combină relativ bine cu orice altceva.

Legumele se pot combina între ele, atât în suc, cât şi în smoothie.

 

Ideal este să nu adăugăm miere sau alţi îndulcitori.

 

CITEŞTE AICI CUM POŢI TRATA AFECŢIUNILE GINECOLOGICE SAU ALE TRACTULUI URINAR

 

2. Beţi sucul sau smoothie-ul imediat. După 15 minute, lumina şi aerul vor distruge o mare parte a nutrienţilor.

 

Dacă nu le puteţi bea imediat, puneţi-le într-un recipient închis etanş şi netransparent, din sticlă, la frigider sau într-un loc răcoros, până când le puteţi consuma.

 

3. Pentru a obţine beneficii maxime de pe urma sucurilor şi smoothie-urilor, este important să folosim aparate de calitate.

 

Aparatele de suc centrifugale, mai ieftine, introduc oxigen şi căldură în suc, distrug enzimele şi nutrienţii.

 

La polul opus faţă de extracţia dură a dispozitivelor centrifugale, cele cu masticare sau cu presare la rece comprimă fructele şi legumele pentru a stoarce sucul din ele.

 

Chiar dacă ar putea costa un pic mai mult, astfel de aparate vă permit să extrageţi mai mult din fructe şi legume, economisind astfel pe termen lung. În plus, rezistă mai mult timp.

 

Aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru un blender, care trebuie să fie „blând” cu produsul şi să nu încălzească enzimele atunci când desface fibrele.

 

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.