"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Câţi oameni ştiu care este concentraţia acidului gastric şi de ce este foarte important pentru sănătate? Nu am auzit prea des discuţii despre acest subiect.

 

Ei, bine, acest subiect este studiat de zeci de ani. Încă din anul 1930, cercetătorii au fost preocupaţi de consecinţele hipoclorhidriei, adică aciditatea redusă a stomacului.

 

testeaza nivelul aciditatii din stomac

 

O aciditate gastrică redusă afectează în mod inevitabil şi dramatic digestia şi absorbţia nutrienţilor atât de necesari sănătăţii.

 

Numeroase afecţiuni sunt asociate cu hipoclohidria: dezvoltarea excesivă a bacteriilor şi paraziţilor, boala Addison, scleroza multiplă, artrita, astmul, tulburările autoimunitare, boala celiacă, carcinomul gastric, depresia, dermatitele, eczemele, flatulenţa, hepatita, afecţiunile vezicii biliare, polipii gastrici, gastrita, hepatita, hipertiroidismul, ostroporoza, psoriazisul, colita ulceroasă, uritcariile, vitiligo.

 

Aciditatea din stomac nu trebuie confundată cu alcalinizarea sângelui. Acidul clorhidric este singurul produs de organismul nostru. Toţi ceilalţi sunt produşi secundari ai metabolismului şi trebuie eliminaţi.

 

Dacă aciditatea gastrică este redusă, fragmentele proteice din hrană sunt incomplet digerate şi, în această stare, sunt absorbite în cierculaţia sanguină.

Organismul nostru este capabil să asimileze factorii nutritivi doar din particule mărunte.

 

Acidul gastric distruge toate microorganismele nocive, bacteriile patogene, ciupercile, paraziţii şi ouălele lor.

 

Majoritatea oamenilor care au niveluri ale acidului gastric reduse au semnificativ mai mult păr alb.

 

Supraalimentarea şi consumul exagerat de grăsimi şi proteină de origine animală duc la „tocirea” celuleor care secrteă acidul gastric.

 

În dieta populaţiilor longevive se regăsec cantităţi mari de fibre de origine vegetală, în stare naturală.

 

IATĂ CARE ESTE CEL MAI BUN TRATAMENT NATURAL PENTRU DIABET ŞI AFECŢIUNI ALE INIMII

 

Conform specialiştilor, una din cauzele principale ale insuficienţei acidului gastric este lipsa de zinc.

 

Deficienţa de acid gastric accentuează şi mai mult deficenţa de zinc şi, astfel, se creează un cerc vicios.

 

Iată cum ne putem da seama de nivelul acidităţii gastrice şi, mai ales, ce avem de făcut.

 

Citiţi întrebările şi alegeţi răspunsul corespunzător din aceste trei variante – Niciodată, Uneori, Frecvent :

 

1. Suferi de balonare, eructaţii sau flatulenţă imediat după mese?

 

2. Suferi de indigestie, diaree sau constipaţie?

 

3. Ai o senzaţie de usturime, arsură sau uscăciune a gurii?

 

4. Suferi de senzaţia de arsuri în epigastru?

 

5. Ai alergii alimentare?

 

6. Suferi de prurit rectal?

 

7. Ai unghiile moi, se descuamează şi/sau sunt crăpate?

 

8. Ai o roşeaţă sau vase de sânge dilatate pe obraji şi pe nas?

 

9. Ai acnee, adult fiind?

 

10. Te confrunţi cu căderea părului? (această întrebare este numai pentru femei)

 

11. Ai deficienţă de fier?

 

12. Ai alimente nedigerate în scaune?

 

13. Ai des infecţii cu candida?

 

14. Ai o senzaţie de greaţă după ce iei suplimente?

 

Dacă aţi bifat cel puţin trei răspunsuri „Frecvent”, dar şi în varianta „Uneori”, este cazul să vă îngrijoraţi, să verificaţi aciditatea gastrică şi să schimbaţi dieta.

 

Un alt test, foarte simplu, pe care îl puteţi face este următorul: beţi 250 ml suc de sfeclă şi observaţi schimbarea culorii scaunului sau urinei.

Ni se pare naturală o asemenea schimbarea, mai ales a scaunului, dar nu este aşa, ci un semn al acidităţii gastrice reduse.

 

VEZI CARE ESTE ADEVĂRUL NESPUS DESPRE SAREA DE MASĂ

 

Ce este de făcut?

 

În primul rând, schimbarea dietei cu una bazată pe crudităţi şi verdeţuri.

 

„Mâncarea se bea şi apa se mestecă”. Daca noi mestecăm mâncarea bine de tot, până ce ea devine lichidă şi putem chiar să o „bem”, ajutăm foarte mult digestia. Hidratarea corectă este foarte importantă, apa se bea în cantităţi mici, la interval regulate, se ţine în gură şi se „mestecă”.

 

Pasarea alimentelor în blender este similară mestecatului, întrucât alimentele ajung la mărimea optimă pentru a fi asimilate corect. Consumul unei cantităţi mari de alimente crude, deosebit de hrănitoare, sub formă pasată, produce o ameliorare spectaculoasă a stării de sănătate.

 

Verdeţurile preparate astfel sau sub formă de suc asigură zincul necesar şi mulţi alţi nutrienţi, într-o formă uşor de absorbit.

 

Persoanele cu probleme digestive îşi pot ameliora asimilarea prin adăugarea în alimentaţie a verdeţurilor trecute prin blender.

 

În timp ce prepararea termică face alimentele mai uşor de digerat, încălzirea distruge majoritatea vitaminelor şi anzimelor esenţiale.

 

Trecerea prin blender este un proces mult mai puţin nociv decât fierberea, care păstrează factorii nutritivi vitali din alimente intacţi.

 

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.