"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Oul este un aliment foarte prezent în alimentația sportivilor, și nu numai, deoarece este bogat în proteine, aport de 6-7 g în medie pe ou. Dar nu numai cantitatea de proteine, cu valoare biologică ridicată și care sunt bine asimilate de organism, este punctul forte al produsului galinaceu.

Ouăle au avantajul de a conține 9 aminoacizi necesari funcționării organismului nostru, cât și al faptului că sunt o sursă excelentă de vitamine: D, A (retinol), B2 și B12, fosfor sau seleniu, un antioxidant puternic.

nu consuma oua crude

Pentru a profita de aceste proteine de o excelentă calitate, pe care alte alimente nu le conțin, este recomandat să rămânem la metoda preparării lor și nu la a le consuma crude.

Ați auzit adesea că mulți le “beau” crude, că așa făceau bunicii noștri ca să fie sănătoși, că așa fac sportivii, la micul dejun, în dorința lor de creștere rapidă a masei musculare.

Aflați că nu este o idee bună, ba chiar neproductivă, să consumați ouă crude, în special albuș, fiindcă proteinele de care vorbeam sunt slab asimilate sau deloc. În timpul fierberii, de exemplu, albușul de ou se coagulează, ceea ce mărește digestibilitatea proteinelor sale.

PUBLICITATE

Iată de ce mitul potrivit căruia consumul albușului de ou crud ar duce la prezența unor mușchi bine definiți trebuie dărâmat!

În ceea ce privește gălbenușul de ou, am putea spune, conform specialiștilor în nutriție, că ar fi o greșeală să credem că el conține prea multe lipide și mult colesterol.

Într-adevăr, substanțele respective ele sunt concentrate în gălbenușul de ou, dar să reținem că aproape jumătate dintre proteinele din ou (51% mai exact) se găsesc tot în gălbenuș.

Vezi aici ce se întâmplă în corp după ce consumi ouă!

Mai mult decât atât, aproape toate vitaminele și mineralele din ou, cum ar fi carotenoidele sau colina (vitamina B7), substanțe esențiale pentru buna funcționare a creierului, sunt găzduite în mod exclusiv în gălbenușul de ou.

Și vestea bună ar fi că, spre deosebire de albuș, gălbenușul de ou poate fi consumat moale (aproape crud), fiert sau sub formă de ochi, tartinându-l pe o felie de pâine prăjită, de exemplu, păstrându-i astfel toate proteinele.

Din tot ce am spus până aici, rezultă că e de prisos să consumăm ouă crude, deoarece albușul bogat în proteine de calitate nu este asimilat bine de organism.

Adaug că nu este periculos pentru o persoană sănătoasă să manânce 5-7 ouă pe săptămână.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE