"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

15 − one =

18 + 5 =

Deşi despre apendicită se vorbeşte mai puţin decât despre alte boli, această boală acută poate avea consecinţe grave dacă nu este depistată şi tratată la timp.

Cea mai gravă complicaţie posibilă este septicemia, adică ruperea apendicelui septic şi răspândirea infecţiei în tot organismul. Această complicaţie poate fi fatală.


Cum poţi şti dacă eşti bolnav(ă) de apendicită

durerile de stomac sau diaree sunt semne de apendicita

Apendicita este o boală care poate debuta la orice vârstă, deşi cel mai frecvent se manifestă la persoanele cu vârste cuprinsă între 10 şi 30 de ani. De asemenea, boala este mai frecventă la bărbaţi decât la femei.

Atenţie! Apendicita reprezintă o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare! Orice suspiciune de apendicită reclamă un examen de specialitate în cel mai scurt timp.

Pentru diagnosticarea corectă a problemei, medicul poate solicita:

• O analiză sanguină, pentru detectarea unei eventuale infecţii în sânge.

• Un test de urină, pentru detectarea unei infecţii renale sau a vezicii urinare, precum şi pentru detectarea proteinelor specifice apendicitei.

• Un examen ecografic pentru investigarea stării apendicelui şi detectarea semnelor de inflamaţie.

8 semne clare de apendicită

Cele mai lămuritoare şi mai evidente simptome de apendicită sunt:

1. Dureri abdominale care se agravează treptat

Infecţiile şi inflamaţiile rareori se manifestă fără dureri, aşa că primul simptom logic al apendicitei sunt durerile abdominale. Durerile de apendicită pot apărea iniţial în zona de mijloc a abdomenului, în imediata apropiere a ombilicului.

Gradual, durerile se intensifică şi migrează către alte regiuni abdominale sau ajung să cuprindă întreg abdomenul ca urmare a iritaţiei continue a peretelui abdominal (peritoneul).

Pe măsură ce infecţia ia amploare, pot fi resimţite şi dureri acute în regiunea inferioară dreaptă a abdomenului. În funcţie de poziţia apendicelui în organism, apendicita poate genera inclusiv dureri de spate sau pelviene.

Vezi aici Secretele apendicelui despre care nimeni nu știe nimic!

2. Dureri la producerea tusei

Durerile abdominale descrise mai sus se intensifică adeseori la mişcarea trunchiului, la inspirarea adâncă, sau pe timpul actului tusei şi strănutului.


3. Vărsături

Obstrucţionarea tractului digestiv declanşează frecvent vărsături. Vărsăturile sunt totodată un simptom tipic pentru infecţii, fiind reacţia naturală a corpului de a încerca să elimine puroiul acumulat în apendice.

4. Constipaţie

Constipaţia este şi ea un simtpom tipic pentru apendicită, dar trebuie să ai mare grijă să nu iei laxative şi să nu apelezi la clisme în astfel de cazuri! Aceste practici pot duce la ruperea apendicelui, ceea ce duce la complicaţii grave.

5. Diaree

La fel ca vărsăturile, diareea este o reacţie a corpului în tentativa de a elimina factorii iritanţi din tractul digestiv. Este foarte important să te hidratezi bine până ajungi la medic, iar dacă observi urme de sânge în scaunele apoase, sună imediat la urgenţă!

6. Pierderea poftei de mâncare

În combinaţie cu celelalte simptome descrise mai sus, pierderea poftei de mâncare este o reacţie tipică a corpului în cazul îmbolnăvirii de apendicită.

7. Febră

De regulă, apendicita cauzează febră moderată, cuprinsă între 37,2° C şi 38° C. Simptomele febrile sunt însoţite de frisoane. Fisurarea sau spargerea apendicelui face ca temperatura corpului să urce brusc peste pragul de 38,5° C, şi duce la accelerarea pulsului cardiac.

8. Balonare şi imposibilitatea evacuării gazelor intestinale

Constipaţia nu afectează doar defecaţia normală, ci şi abilitatea de a evacua gazele intestinale acumulate! Balonarea produce în astfel de cazuri crampe foarte dureroase.

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.