"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Supradozele de cofeină au devenit un lucru la ordinea zilei în societatea de astăzi. Mulţi adulţi, dar şi adolescenţi şi chiar copii apelează la băuturi energizante, sucuri sau cafea ca să se trezească dimineaţa, să reziste la efort până după-amiaza sau seara pentru a face faţă solicitărilor de zi cu zi.

Subiectul supradozei de cofeină a ajuns de curând şi la ştiri, în urma incidentului tragic prin care David Allen Cripe, un adolescent de numai 16 ani, şi-a pierdut viaţa. Băiatul a suferit un atac de cord după ce a consumat trei băuturi cofeinizate în decurs de câteva ore. Dacă o ceaşcă de cafea este în regulă, ajutându-te să te trezeşti dimineaţa şi să te concentrezi mai bine la treburi, prea multă cofeină poate fi chiar mortală.

Iată cele 5 simptome ale supradozei de cofeină pe care trebuie să le ai în vedere:

1. Respiraţie accelerată şi senzaţie de sufocare

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Carnegie Mellon, dozele mari de cofeină cresc tensiunea arterială, suprasolicită inima şi provoacă respiraţie superficială şi accelerată. Acest tip de respiraţie privează creierul de oxigenul atât de necesar. Slaba oxigenare a creierului afectează gândirea şi scade abilităţile de concentrare. Iată deci că excesele de cafea mai mult te obosesc decât te trezesc!

2. Tremurături

Dacă eşti băutor de cafea, probabil că nu eşti străin de tremurăturile specifice exceselor. Îţi tremură mâinile şi picioarele, iar anxietatea atinge cote maxime. Ca să înlături eficient aceste simptome, bea câteva pahare cu apă şi mănâncă o gustare uşoară!

3. Ameţeală şi greaţă

Ameţelile, greaţa, diareea şi chiar convulsiile pot apărea în unele cazuri de supradoză de cofeină. În mare parte, greaţa şi ameţeala se datorează deshidratării. Cofeina stimulează însă şi intestinul gros şi tractul digestive, provocând problemele stomacale precum diareea.

4. Accelerarea pulsului cardiac şi palpitaţii

Cofeina accelerază ritmul cardiac, uneori chiar cu consecinţe letale în cazul cardiacilor. Supradozele de cofeină pot însă provoca stop cardiac chiar şi la persoanele sănătoase!

Citește pe pagina următoare continuarea articolului…

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.