"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

2 × two =

2 × four =

Ai remarcat vreodată că lipsa somnului determină probleme de nutriţie? Poate că ai stat treaz toată noaptea învăţând pentru un examen sau pregătind o prezentare. A doua zi, dimineaţa, ţi-ai făcut o cafea tare cu mult zahăr şi ai mâncat o gogoaşă şi, ca să rezişti până seara, ai devorat o pizza şi o porţie dublă de cartofi prăjiţi…

loading...

Îţi sună cunoscut?

Când nu dormi suficient, de multe ori tânjeşti după alimente nesănătoase. Și nu este o coincidenţă. Există mai multe motive pentru care oboseala te îndeamnă să mănânci mai mult şi să alegi alimente grase, ceea ce favorizează îngrăşarea.

1. Somnul insuficient intensifică pofta de carbohidraţi

Atunci când nu dormi suficient, automat creşte pofta de carbohidraţi. Corpul îşi cere doza de carbohidraţi simpli (zahăr, mai ales) pentru a compensa deficitul energetic. Dulciurile au un efect energizant de scurtă durată, iar după cca. 30-45 de minute, te simţi din nou vlăguit.

Privarea de somn accentuează inclusiv stresul. Medicul Michael Brues, specialist în tulburări de somn, explică: „Atunci când eşti stresat, corpul luptă să producă mai multă serotonină pentru a induce o stare de relaxare. Iar cea mai uşoară cale de a sintetiza acest hormon constă în revendicarea unei porţii mari de grăsimi şi carbohidraţi, substanţe care produc reacţia neurochimică necesară sintezei serotoninei.”

2. Pe perioade prelungite, somnul insuficient duce la îngrăşare

Lipsa somnului poate determina îngrăşare chiar dacă mănânci sănătos. Când nu dormi suficient, corpul nu mai gestionează corect nivelurile hormonilor secretaţi, mai ales ale hormonilor grelină şi leptină. Grelina stimulează apetitul, în timp ce leptina îl suprimă. Dezechilibrele acestor doi hormoni încetinesc metabolismul şi intensifică pofta de mâncare, efectul direct fiind îngrăşarea.

Un studiu a arătat că persoanele neodihnite consumă zilnic 300 de calorii mai mult decât cele odihnite. Un alt studiu a constatat că persoanele care au dormit doar 4 ore pe noapte timp de cinci nopţi consecutive s-au îngrăşat cu aproape două kilograme în decurs de o săptămână.

 

3. Ciclul continuă

Odată ce te obişnuieşti să dormi mai puţin decât ai nevoie, e foarte greu să te redresezi. Corpul începe sa se adapteze la orele de somn mai puţine, dar dezechilibrele hormonale rămân, stresul creşte, şi pofta de alimente nesănătoase se amplifică şi ea. Vei fi din ce în ce mai tentat să mănânci alimente dulci şi grase, ceea te predispune la îmbolnăvire.

Cumulate, aceste obiceiuri mărunte închid cercul vicios al lipsei de somn. Somnul afectează în mod direct starea de spirit, nivelurile de energie, nivelurile hormonale, starea emoţională şi sănătatea mintală. Lipsa somnului slăbeşte sistemul imunitar, vulnerabilizând corpul la virusuri şi bacterii.

Chiar dacă ţi se pare că sunt suficiente 4-5 ore de somn pe noapte, iată că în realitate nu e deloc aşa. Fă un efort conştient de a rupe acest cerc vicios respectând un program de somn normal şi sănătos.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.