"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Niciodată nu este suficient, deși ne-am dori, să vorbim de cancerul de colon, ca de altfel de orice boală. Avem nevoie de cât mai multe informații pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor, indiferent de natura lor.

Acesta este și motivul pentru care am căutat să aflu ce sfaturi ne dă doctorul Eric Vaillant (gastroenterolog francez cu un palmares bogat în domeniul cercetărilor ce vizează cancerul de colon și nu numai).

cancerul depistat la timp este tratabil

De fapt, specialistul descrie simptomele și factorii de risc ce fac obiectul depistării precoce a cancerului de colon cu posibilitatea vindecării a 9 cazuri din 10.

PUBLICITATE

Ce simptome ar trebui să ne alerteze

Potrivit specialistului citat, durerile de burtă, tulburările de tranzit, scaunele cu sânge sunt semnale ce ar trebui să ne alerteze, mai ales după 50 de ani. Dacă astfel de tulburări durează mai mult de o săptămână și nu implică o boală infecțioasă – o gastroenterită sau o indigestie – este necesară părerea unui medic.

Acesta ne poate recomanda o colonoscopie ori, uneori, înșiși pacienții o pot cere.

Care sunt cele mai vizate persoane

Persoanele cu vârste între 50 și 70 de ani. În Franța, de exemplu, 17 milioane de cetățeni sunt invitați să practice metoda depistării simptomelor despre care am amintit. În afară de vârstă, se mai ține cont și de criteriul ereditar.

Riscul de a dezvolta forma aceasta de cancer crește când în familie, un părinte/bunic a avut cancer colorectal. În astfel de situații, colonoscopia este recomandată cu 10 ani înaintea vârstei părintelui diagnosticat.

Cât despre oamenii care au suferit deja de cancer de colon sau polipi, afirmă Vaillant, ar trebui supuși controlului la fiecare 3-5 ani.

Bolile cronice inflamatorii (boala Chron, colita ulceroasă) sunt, de aemenea, factori de risc.

Stilul de viață poate influența declanșarea cancerului colonorectal?

Dr. Eric Vaillant ne răspunde afirmativ. Un bărbat de 68 de ani, cu o viață sedentară, care a luat 15-20 kg în ultimii ani, care mănâncă multe mezeluri și fibre puține este o persoană cu risc.

Alcoolul, fumatul si diabetul contribuie în egală măsură la apariția cancerului de colon. În general, bărbații sunt mai afectati de acest tip de cancer.

De ce doar 30 % dintre persoanele de peste 50 de ani sunt diagnosticate?

Colonoscopia este un test care de cele mai multe ori provoacă frica. Teama că s-ar descoperi ceva rău, o tumoare ne împiedică să luăm măsuri. Totuși, colonoscopia este preventivă, ajută la identificarea polipilor înainte de debutul cancerului.

Conform dr. Vaillant, depistarea este preconizată între 50-70 de ani, dar ar fi o greșeală să nu fie urmărit și după 75 de ani. S-a constatat că după 85 de ani, cancerul de colon este prima cauză a mortalității.

Citește aici despre o rețetă care curăță colonul și te ferește de apariția bolilor cronice, inclusiv a cancerului!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE