"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Claudia Bulacu

Toţi ne dorim să fim fericiţi. Pentru unii,fericirea înseamnă să aibă mulţi bani,pentru alţii să aibă copii,pentru alţii să fie sănătoşi…

După cum observăm, noţiunea de fericire are latura ei subiectivă şi,cum nu le putem avea pe toate, când spunem că suntem fericiţi ne referim la cea mai puternică dorinţa a noastră care s-a împlinit. Există,însă,o altă latură a vieţii care ne face să suferim,uneori, şi ea are alte conotaţii care nu ţin de natură materială,ci,mai degrabă,de latura mentală : sentimentul vinovăţiei.

daca te simti vinovat nu poti sa fi impacat

Toţi am simţit acest sentiment măcar o dată în viaţă. Ne-am simţit vinovaţi fie pentru ce am făcut,fie pentru că nu am făcut ceva. În funcţie de natura interioară a fiecăruia, această vinovăţie poate pune stăpânire pe viaţa noastră şi ne poate transforma atât de mult încât ne putem chiar îmbolnăvi.

Vinovat pentru că am făcut ceva rău

Înainte de a intra în miezul problemei, ar trebui să repetăm faptul că în faţa lui Dumnezeu nu există noţiunile de bine sau de rău. Pentru El, oamenii au fost creaţi să evolueze şi acest proces, care este îndelungat,nu are loc decât gradat, prin experienţele pe care le avem. Deci, fie că am greşit ,fie că nu, noi învăţăm din greşeli şi din ceea ce trăim zilnic. Cred că tuturor ni s-a întâmplat să facem anumite lucruri şi apoi să le regretăm. Le regretăm pentru că ,poate, prin ceea ce am făcut,cineva a avut de suferit. Este bine că regretăm,asta înseamnă că nu vom mai repeta acelaşi lucru data viitoare.

Este bine şi dacă încercăm să reparăm cumva ceea ce am făcut,în măsura în care nu este prea târziu. Cele mai grele păcate ale noastre,ale oamenilor, nu se referă neapărat la greşelile pe care le-am făcut,dar ,mai ales, la efectul pe care faptele noastre îl au asupra noastră. De regulă, apare sentimentul vinovăţiei. A fi vinovat, a te declara vinovat în permanenţă,înseamnă,de fapt, a nega partea divină care există în fiecare dintre noi.

PUBLICITATE

Acesta este marele păcat . Mai înseamnă a nega valoarea pe care o avem fiecare,a reduce această valoare la nivelul faptei respective,ceea ce coboară enorm de mult vibraţia, ceea ce presupune un consum masiv de energie vitală. Aşa apar dezechilibrele energetice ,adică bolile. 

Citește aici cum mulțumirea de sine îți poate schimba viața!

Vinovat pentru că nu am făcut ceva atunci când a trebuit

Şi în această situaţie am fost,probabil, mulţi dintre noi la un moment dat. Puşi în faţa unei anumite situaţii, a unei anumite conjuncturi (poate nu destul de bine înţeleasă), noi nu am intervenit în niciun fel. Motivele au fost multe : frica, jena, timiditatea… După ce situaţia respectivă a trecut, ne-am simţit vinovaţi că nu am acţionat. Aici avem de-a face cu acelaşi raţionament, adică din nou am redus tot ce înseamnă valoarea noastră umană, spirituală, la ceva nesemnificativ pentru Univers.

Noi trebuie să înţelegem că am acţionat într-un anumit fel (sau nu am acţionat) pentru că aşa am considerat la momentul respectiv că este mai bine. Poate nici nu am avut timp să evaluăm situaţia cum trebuie şi, din teamă, am plecat din acel loc. A fost mai puternic instinctul de apărare,ceea ce nu este un fapt condamnabil şi nu este un motiv pentru care trebuie să ne simţim vinovaţi,ca mai târziu să instalăm boala în corpul nostru.

În concluzie,dacă pentru Dumnezeu nu există bine şi rău şi nu există vinovaţi, decât un proces lung de evoluţie a omenirii, noi de ce trebuie să ne otrăvim sufletul inventând concepte care ne distrug ? Asta nu înseamnă că putem face ce vrem,fără să ţinem cont de nimic. Asta înseamnă că dacă am greşit,trebuie să căutăm să îndreptăm greşeala,fără a încerca să ne « sinucidem » spiritual.

Pentru a evita instalarea acestui sentiment de vinovăţie,care ne roade în cele mai adânci cotloane ale sufletului, începem prin a ne ierta pe noi înşine. Apoi, va urmă primul pas spre vindecare.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...