"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune frecventă în rândul femeilor tinere, dar și al celor trecute de prima tinerețe. Acest sindrom este cauzat de tulburări hormonale și, de multe ori, boala determină formarea de chisturi chiar pe ovare.

 

Chisturile în sine nu sunt periculoase, dar tind să conducă la dezechilibre hormonale care provoacă mai departe prelungirea perioadelor de menstruație, hirsutism, acnee și obezitate. Este foarte important ca sindromul să fie diagnosticat și tratat din timp pentru a preîntâmpina alte complicații grave precum diabetul de tipul 2 și bolile cardiace.


Principalele cauze ale sindromului ovarelor polichistice!

 

eruptiile acneice indica probleme la ovare

 

Deși cauzele exacte ale bolii nu au fost complet elucidate până în prezent,  există mai multe teorii cu privire la contribuția anumitor factori de risc:

 

– Excesul de insulină: Insulina secretată în exces poate afecta ovarele prin suprastimularea producției de androgeni (hormoni masculini), care pot influența negativ ovulația corectă.

 

– Inflamația de grad scăzut: Studiile au demonstrat că femeile cu sindrom al ovarelor polichistice manifestă și inflamație de grad scăzut, ceea ce determină ovarele polichistice să producă androgeni.

PUBLICITATE

 

– Factorii ereditari: Sindromul poate fi moștenit genetic, așa că femeile care au astfel de cazuri în istoricul familiei sunt mai susceptibile la căpătarea aceleiași boli.

 

Simptome

 

Semnele și simptomele sindromului ovarelor polichistice debutează la scurt timp după venirea ciclului menstrual, dar sindromul poate fi căpătat și la vârste mai înaintate de către femeile fertile.

 

Iată principalele simptome pe care nu trebuie să le ignori!

 

1. Cicluri menstruale neregulate

 

Acesta este cel mai frecvent simptom al sindromului. Exemple de tulburări sunt prelungirea ciclului menstrual până la pragul de 35 de zile sau mai mult, rărirea ciclurilor până la mai puțin de opt menstruații pe an, menstruație foarte abundentă sau întreruperea ciclului menstrual pe durate de patru luni consecutive sau mai mult.

 

2. Hirsutism

 

Această tulburare hormonală determină creșterea sau îndesirea pilozităților de pe față, piept, spate, stomac și chiar pe degetele de la picioare.

 

3. Tulburări de dispoziție

 

Se pot resimți stări de depresie sau modificări bruște de dispoziție.

 

4. Acnee

 

Sindromul ovarelor polichistice poate cauza erupții acneice și seboree.

 

5. Dezechilibre insulinice

 

Insulina în exces împiedică ovulația corectă.

 

Citește aici top 5 remedii pentru chisturi la ovare!

 

Tratament

 

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice diferă de la o persoană la alta. Recomandările medicilor vizează, de regulă, schimbările de alimentație, gestionarea greutății corporale prin antrenamente fizice, dar și folosirea pilulelor contraceptive pentru reglarea menstruației și reducerea producției de hormoni androgeni.

 

Fiecare pacientă este diferită, însă, așa că cel mai indicat este să mergi la un control medical pentru stabilirea unei scheme de tratament individualizat.

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...