"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

„Poluarea” organismului nostru cu substanţe nedorite rezultă fie dintr-o acumulare de toxine (intoxinare), fie din pătrunderea substanţelor toxice, a otrăvurilor (intoxicare).

Iată cum se manifestă fiecare în parte:

toxinele sunt periculoase pentru corp

Intoxinarea

Toxinele sunt deşeuri şi reziduuri ale metabolismelor.

Prezenţa unor cantităţi mici de toxine în ţesuturi este perfect normală pentru că, prin funcţionarea sa, organismul produce aceste deşeuri.

Corpul nostru are patru organe care filtrează sângele, extrag de acolo toxinele şi le elimină: ficat, rinichi, plămâni şi piele.

PUBLICITATE

O parte din toxinele prezente în corp provin din uzura ţesuturilor, iar corpul trebuie să elimine zilnic resturile celulare, mineralele folosite şi „cadavrele” de globule roşii.

Proteinele degradate formează ureea, combustia glucozei produce acid lactic şi gaz carbonic, iar grăsimile prost transformate dau acizii cetonici

Odată depăşit pragul de toleranţă, aceste substanţe reprezintă un pericol pentru corpul nostru, acţionează ca o otravă asupra ţesuturilor şi organelor, le îngreunează funcţionarea.

Principala sursă de toxine o reprezintă alimentele pe care le consumăm, inclusiv apa.

Supraalimentarea nu conduce la obezitate, aşa cum se crede în general, acumularea de grăsimi este doar un aspect, iar intoxinarea este de departe mai periculoasă.

În zilele noastre, starea de intoxinare este atinsă rapid pentru că mâncăm mult, amestecat şi prost: proteine de orginie animală – carne, lactate, cereale şi făinoase prelucrate, zahăr rafinat, grăsimi nesănătoase etc.

Cifrele ne pot ajuta să ne dăm seama ce se întâmplă: aportul din alimentaţie este de aproximativ 3000 calorii zilnic, din carne, lactate, cereale, făninoase, dulciuri şi grăsimi. Necesarul proteic este astfel obţinut din produse de origine animală, greu de digerat de organism.

ACNEEA ARE CAUZE INTERNE…

Alimentele prost transformate fermetează sau intră în putrefacţie generând otravuri violente pentru organism.

Rinichii sănătoşi ar trebui să elimine 25-30 grame de uree în decursul unei zile, dar realitatea arată că se elmină doar 20 de grame, în cel mai fericit caz. Rămân deci, în corpul nostru, aproximativ 150 grame pe lună. La fel se întâmplă cu sarea, în 24 de ore se elimină (în cazul cel mai fericit) doar 10-12 grame de sare, faţă de cele 15 absorbite, rezultând o depunere de 90-100 grame lunar.

Sigur, aceste cifre nu reprezintă adevărul absolut, dar pot fi un semnal de alarmă.

Consumul exagerat de alimente arată cât de sărace sunt acestea în principii nutritive şi elemente vitale.

Stresul, prin perturbarea funcţiilor organice, contribuie la crearea unei stări de intoxinare.

Ce este făcut?

O dietă cât mai aproape de natură, cu alimente de origine vegetală, uşor de absorbit, stimularea eliminărilor de reziduuri pe orice cale şi asigurarea energiei necesare sistemului digestiv.

Intoxicarea

Spre deosebire de intoxinare, substanţele care pătrund în organism nu ar trebui să se afle acolo.

O intoxicaţie ar trebui să fie un eveniment foarte rar şi accidental.

Din păcate, ne intoxicăm zilnic cu substanţele cu care poluăm aerul, apa şi solul, ca să nu mai vorbim despre produsele de curăţenie şi întreţinere zilnică.

Absorbim cu regularitate coloranţi, emulgatori, potenţiatori de gust, stabilizatori, antioxidantţi, agenţi de conservare şi antirâncezire, toţi aceşti aditivi din alimente.

Deşi sunt prezenţi în cantităţi mici, s-a calculat că în fiecare an, consumul mediu de asemenea substanţe este de aproximativ trei kilograme, cu efect cancerigen.

Animalele din ferme sunt „alimentate” cu antibiotice şi nutreţuri chimice, pentru a supravieţui condiţiilor nenaturale în care sunt ţinute şi pentru a accelera creşterea în greutate.

Toate acestea se regăsesc în produsele alimentare de origine animală pe care le consumăm.

Medicamentele şi vaccinurile sunt o altă cauză a intoxicării. Administrate rar şi în situaţii excepţionale nu au un efect dăunător, dar supraconsumul ne intoxică rapid.

ATENŢIE LA DEPENDENŢA DE MEDICAMENTE!

Fumul de ţigară, gazele de eşapament, cele care provin din instalaţiile de încălzire sunt, de asemenea, surse de intoxicare.

Cele scrise mai sus nu au fost gândite pentru a ne speria ci pentru a atrage atenţia asupra diferitelor moduri prin care ne agresăm organismul şi, cu puţină atenţie, majoritatea surselor de substanţe toxice ar putea fi evitate.

Organismul nostru este un templu în care ne-a fost dat să trăim şi nu o pubelă unde putem arunca absolut orice!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE