"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

La prepararea obișnuită a hranei, cea mai mare parte din valoarea nutritivă se pierde. Este vorba mai ales despre complexul vitaminelor B și vitamina C (cea mai instabilă), care se pierd din cauza pregătirii și păstrării improprii.

Fructele și legumele acoperă peste 90 % din necesarul de vitamina C.Cei patru agenți care distrug elementele nutritive sunt aerul, apa, căldura și lumina.

Ce puteți face?

cum preparam mancarea ca sa nu-si piarda proprietatile

1. La gătit, folosiți cât mai puțină apă.

2. Lăsați apa să fiarbă cel puțin un minut înainte de adăuga alimentele.

3. Fierbeți numai la foc mic.

4. Păstrați ceea ce rămâne ca bază pentru sosuri sau supe.

5. Tăiați legumele în bucăți mari, uniforme, chiar înainte de a le găti. De câte ori este posibil, nu înlăturați pielița sau coaja. Cu cât bucățile sunt mai mici, cu atât suprafața expusă este mai mare, iar procentul de pierdere va crește.

6. Gătiți cât mai puțin. Seviți legumele fragede și crocante, nu îmbibate cu apă sau răscoapte. Se fierb numai cât să se frăgezească.

7. Seviți mâncarea imediat după ce a fost preparată. Nu o țineți caldă multă vreme. Planificați mesele astfel încât să reîncălziți mâncarea cât mai rar. Ceea ce a rămas se acoperă bine (ermetic, dacă se poate) și se păstrează la frigider.

PUBLICITATE

8. În timpul gătitului, vasul va fi acoperit.

9. Nu adăugați bicarbonat se sodiu, pentru că distruge vitamina C și, parțial, complexul vitaminelor B.

Vezi aici cele mai bune tipuri de uleiuri pentru gătit!

10. Legumele și fructele bogate în vitamina C nu se fierb în vase de cupru sau de fier.

11. Legumele și fructele proaspete se păstrează în frigider și se prepară doar înainte de masă. Nu le lăsați la aer sau în apă mai mult decât este necesar. Cele scoase din congelator nu se dezgheață, se pun direct în apa care fierbe.

12. Sucurile de legume și fructe se consumă imediat după preparare. Dacă nu este posibil, se păstrează acoperite (ermetic, dacă se poate) și la rece. Nu le lăsați să intre în contact cu aerul.

13. Sarea și condimentele se adaugă numai la final. Laptele vegetal se pune, de asemenea, peste legumele fierbinți, nu se fierbe.

14. Toate legumele fără amidon ar trebui consumate numai în stare crudă, proaspete

Citește și ce alimente nu trebuie să le păstrezi la frigider!

Cele mai bune procedee de gătit sunt cele fără apă – coacerea și .prepararea la aburi, pentru că permit păstrarea proprietăților și a conținutului de vitamine. În plus, nu este necesar să amestecați permanent.

Cartofii copți sau gătiți la aburi, de exemplu, sunt foarte gustoți. Sunt uscați, ușor de zdrobit, cu o aromă apetisantă.

Spanacul se poate găti la abur cu rezultate excelente.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...