"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Menopauza nu se instalează niciodată brusc, peste noapte. Doar 5% dintre femei constată întreruperea ciclului menstrual fără vreun semn anume.

 

Fenomenul parcurge patru etape dintre care prima este premenopauza, atunci când se produc fluctuații hormonale (de pe la jumatatea varstei de 40 de ani) care pot dura de la câteva luni până la 6-7 ani, dar cel mai adesea între 3-5 ani.

 

cum iti dai seama ca esti in perioada premenopauzei

 

Semnele premenopauzei

 

Simptomele premenopauzei variază de la o femeie la alta și chiar la aceeași femeie. Există 3 tipuri de semne clinice care se manifestă succesiv sau alternând.

 

– Tulburările de menstruație dominate de cicluri scurte, uneori foarte abundente, care încep în medie de la 42 de ani.

 

– Un sindrom premenstrual ce se manifestă prin tensiunea sânilor, balonări, luarea în greutate (între 45 și 55 de ani, 8 femei din 10 iau în medie 7 kg), umflarea picioarelor, a feței, nervozitatea, iritabilitatea…

PUBLICITATE

 

– Încetarea ciclului și bufeurile de căldură (8-12% dintre femei prezintă bufeuri de căldură, chiar dacă sunt încă la menstruație).

 

Și alte simptome sunt asociate premenopauzei: oboseala, tendința depresivă, tulburările de somn, uneori scurgerea vaginală, fibroamele…

 

Ce soluții avem?

 

Se poate prescrie de către medicul specialist un progestatif pe cale orală sau să se folosească un sterilet progestativ. Dispozitivul are avantajul de a evita efectele secundare legate de tratamentul oral (somnolența, îngrășarea…)

 

Găsirea celui mai bun tratament hormonal în această perioadă de instabilitate presupune mai multe încercări.

 

Anumite vegetale, cum ar fi soia, sunt bogate in fitoestrogeni. De asemenea, crețișoara, melarea, coada-șoricelului etc. sunt indicate pentru reducerea menstruației abundente sau dureroase. Pot fi procurate din magazinele bio și din cele dietetice.

 

Citește aici câteva lucruri despre menopauză!

 

Dacă se dorește păstrarea siluetei, reduceți caloriile și practicați mișcarea. Îngrășarea cu câteva kilograme nu dăunează, deoarece grăsimea produce o cantitate mică de estrogeni.

 

De altfel, femeile slabe sunt mai supuse bufeurilor de căldură față de cele plinuțe sau față de sportive.

 

Ce facem cu contraceptivele

 

Chiar dacă fecunditatea scade după 45 de ani, o sarcină poate fi posibilă până la oprirea completă a ciclului. O femeie slabă care nu fumează și care nu prezintă niciun factor de risc cardiovascular poate, teoretic, să ia estroprogestative până la menopauză.

 

Practic însă, ginecologii nu prescriu mult timp contraceptive ale căror efecte negative cresc cu timpul. Alte soluții sunt steriletul sau prezervativul.

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...