"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Indiferent dacă eşti fumător de ocazie sau dependent de tutun, întreruperea definitivă a fumatului este o alegere care îţi salvează practic sănătatea. Imediat după ce stingi ultima ţigară, corpul suferă numeroase transformări pozitive, unele cu efecte marcante, altele aproape insesizabile.

Iată cele 16 schimbări care se petrec în organism şi importanţa lor pentru sănătate!

 

de ce sa nu fumezi

 

1. Tensiunea arterială: Deşi nu este uşor să te laşi definitiv de fumat, cesaţia este cea mai bună decizie pe termen lung. Dar unele schimbări pozitiv se produc imediat de la stingerea ultimei ţigări. La doar 20 de minute de la cesaţie, pulsul şi tensiunea arterială încep să se echilibreze.

 

2. Oxigenare: Dacă rezişti opt ore fără să fumezi, după această perioadă de timp nivelurile de monoxid de carbon din sânge încep scad considerabil, iar gradul de oxigenare a ţesuturilor creşte.

 

3. Atac de cord: La 24 de ore de la ultima ţigară, riscul de a suferi un atac de cord scade substanţial. Deşi la acest prag te vei simţi, cel mai probabil, foarte irascibil, organismul începe deja să se cureţe de deşeuri.

 

4. Simţuri: La 48 de ore de la cesaţie, vei observa că simţurile gustului şi mirosului se vor ascuţi considerabil datorită regenerării terminaţiilor nervoase lezate de chimicalele din ţigări.

PUBLICITATE

 

5. Circulaţie: La pragul cuprins între 2 săptămâni şi 3 luni de la ultima ţigară, circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte considerabil, aşa că poţi depune mai mult efort fără să mai întâmpini dificultăţi de respiraţie. Această schimbare se datorează şi îmbunătăţirii funcţiei pulmonare cu până la 30%.


6. Plămâni: În intervalul 1-9 luni, organismul îşi recapătă energia, iar problemele de tuse, de congestie a sinusurilor şi de înfundare a respiraţiei se ameliorează simţitor. Cilii de pe mucoasa pulmonară se regenerează, curăţând plămânii mai eficient şi reducând riscul de infecţii respiratorii.

 

7. Starea generală de sănătate: La pragul de un an, riscul de îmbolnăvire de inimă scade la jumătate.

 

8. Coboară riscul de boli cronice: După 5 ani, riscul de a căpăta cancer bucal, faringian sau esofagian, sau pulmonar scade tot la jumătate.

 

9. Cancer pulmonar: La 10 ani de la cesaţie, riscul de îmbolnăvire de cancer pulmonar este aproape acelaşi cu cel al nefumătorilor. De-a lungul anilor, celulele precanceroase sunt înlocuite de celule sănătoase, ceea ce duce la scăderea dramatică a riscului de cancer.

 

10. Revenirea la normal: La interval de 15 ani, riscul de boli cardiace este la fel de scăzut ca pentru persoanele care nu au fumat niciodată!

 

11. Efecte pe termen lung: Odată cu trecerea anilor, şansele de a te reapuca de fumat scad considerabil. După un efort atât de mare, revenirea la vechiul viciu te readuce în punctul zero.

 

12. Simptome de retragere: La doar două ore de la ultima ţigară, se instalează simptome de nervozitate, nelinişte şi lipsă de concentrare.

 

13. Pofta de nicotină: Este normal ca la început să crească pofta de nicotină, dar dorinţa de fumat scade imediat după ce traversezi momentele de criză. Te poţi simţi agitat, anxios şi stresat, şi este posibil să întâmpini chiar probleme de insomnie sau tulburări de apetit alimentar.

 

14. Simptome: După trei zile, nicotina se elimină din corp în totalitate, iar efectele adverse ating intensitatea maximă. Poţi resimţi simptome de greaţă, crampe musculare, transpiraţie abundentă şi chiar dureri de cap. Pragul de trei zile este critic pentru persoanele care decid să renunţe la fumat.

 

15. Sprijin: Cere sprijinul familiei şi al prietenilor ca să nu te descurajezi şi să nu cedezi tentaţiei. Nu ascunde problemele prin care treci; cel mai bine este să vorbeşti despre transformările pe care le suferi. Este cel mai indicat să-i avertizezi pe cei din jur că te-ai hotărât să nu mai fumezi ca să-i faci să înţeleagă mai bine că schimbările de dispoziţie şi celelalte stări pe care le traversezi sunt doar temporare.

 

16. Avantajele însumate ale cesaţiei: Propriul tău corp, dar şi familia, prietenii şi, nu în ultimul rând, mediul înconjurător vor avea doar de câştigat de pe urma deciziei de a renunţa la ţigări. Te vei simţi mai bine pe plan atât fizic cât şi psihic, şi vei economisi şi mai mulţi bani renunţând la acest viciu costisitor. Mult succes!

 

Despre autor:

Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Pe Petrut îl puteti gasi pe facebook si Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE