"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Părul alb este asociat în general cu vârsta înaintată, dar nu numai trecerea anilor determină încărunţirea părului. Mai ales când apare în tinereţe, încărunţirea părului este mai degrabă un semn că organismul nu funcţionează în parametri optimi.

 

În continuare îţi vom prezenta principalele probleme de sănătate pe care poate să le indice albirea prematură a părului, dar haide să vedem întâi care este mecanismul fiziologic prin care părul îşi pierde culoarea naturală.

 

 

La fel ca şi pielea, foliculii piloşi conţin melanină, un pigment natural al corpului. Încărunţirea este un proces mai complex, dar care se află în strânsă legătură cu reducerea bruscă sau treptată a acestui pigment.

 

Deşi nu s-a identificat încă nicio legătură directă între vârstă şi apariţia firelor albe, dermatologii susţin că există totuşi o corelaţie, demonstrată de observaţiile empirice: în medie, la vârsta de 50 de ani, 50% din populaţie are fire albe în proporţie de 50%. Mulţi oameni încep să încărunţească devreme, şi îşi pierd culoarea naturală a părului într-o proporţie mai mare de 50% înainte să împlinească vârsta de 50 de ani.

 

Potrivit statisticilor, caucazienii încărunţesc vizibil în preajma vârstei de 35 de ani, asiaticii pe la 40 de ani, iar persoanele de culoare pe la 45 de ani. Apariţia firelor albe mai devreme de aceste praguri de vârstă poate semnala nereguli în organism.

PUBLICITATE

 

Deficitele de vitamine: Deficienţele de vitaminele D3 şi B12 sunt deseori întâlnite în rândul persoanelor cu probleme de depigmentare precoce a părului.

 

Boli cardiace incipiente: Încărunţirea părului a fost corelată cu apariţia bolii coronariene arteriale şi factori de risc de ordin cardiovascular independenţi de vârstă. Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că participanţii de sex masculin diagnosticaţi cu boală coronariană arterială au avut mai multe fire albe decât bărbaţii sănătoşi.

 

Această ipoteză sugerează că părul alb şi bolile de inimă au în comun aceleaşi mecanisme moleculare, printre care disfuncţii de reparare a ADN-ului şi modificări hormonale.

 

Albirea părului este condiţionată genetic: Dacă părinţii şi bunicii au încărunţit de tineri, sunt şanse mari ca şi tu să calci pe urmele lor în această privinţă.

 

Fumatul: Potrivit Jurnalului Indian Online de Dermatologie, fumătorii sunt aproape de trei ori mai predispuşi la încărunţire prematură decât nefumătorii.

Anumite chimicale din fumul de ţigară atacă celulele firului de păr şi, pe lângă depigmentare, pot cauza chiar calviţie prematură.

 

Stresul oxidativ: Este un dezechilibru în producţia de oxigen reactiv sau radicali liberi, declanşat în special de poluare şi alimentaţia săracă în nutrienţi şi antioxidanţi.

 

Citește aici despre remediu de casă miraculos, care ajută părul alb să revină la culoarea naturală!

 

Stresul oxidativ poate determina o creştere a secreţiei de peroxid de azot în foliculii de păr, o chimicală ce se utilizează de zeci de ani în cosmetică la decolorarea părului.

 

Afecţiunea osoasă osteopenia: Revista de Endocrinologie Clinică susţine că persoanele cărora le albeşte părul prematur şi care nu prezintă alţi factori de risc lămuritori sunt de patru ori mai susceptibile la îmbolnăvirea de osteopenie.

 

Osteoporoza căpătată în urma osteopeniei (reducerea masei osoase), este o boală foarte frecventă în rândul vârstnicilor, şi care creşte riscul de fracturi ca urmare a fragilizării oaselor.

 

Boli tiroidiene: Părul uscat, subţiat şi albit poate indica o posibilă hipotiroidie, aşa că se recomandă şi un examen endocrinologic în astfel de situaţii.

 

Boli renale şi ale sângelui: Medicina tradiţională chineză şi medicina ayurvedică susţin că starea precară a părului, inclusiv depigmentarea acestuia, se poate datora tulburărilor de compoziţie a sângelui şi bolilor renale.

 

Despre autor:

Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Pe Petrut îl puteti gasi pe facebook si Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE