"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

9 + 18 =

three × 2 =

Celebra băutură răcoritoare Cola se numără pe lista neagră a sucurilor nocive pentru corp inclusiv pentru faptul că are un conţinut foarte mare de zahăr. O doză de Cola de 0,35 litri conţine 39 g sau 9,75 linguriţe de zahăr. O sticlă de 0,5 litri din aceeaşi băutură conţine 65 de g sau 16,25 linguriţe de zahăr, în timp ce o sticlă de 1 litru conţine nu mai puţin de 108 g sau 27 de linguriţe de zahăr!

loading...

 

O doză de 0,35 litri are 167,75 calorii, o sticlă de 0,5 litri are 276,25 calorii, iar una de 1 litru 459 de calorii. În decursul unui an, consumul unei singure doze de Cola pe zi introduce în corp 16 kg de zahăr, care poate determina o îngrăşare cu peste 7 kg în acest răstimp!

 

nu mai bea cola

 

Băuturile răcoritoare dulci sunt principalul factor dietetic favorizant al obezităţii endemice care se agravează de la an la an în întreaga lume. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global peste un miliard de adulţi sunt supraponderali, având un indice de masă corporală mai mare de 25. Aproximativ 300 milioane dintre aceşti sunt consideraţi obezi. În România, o treime din populație cu vârste cuprinse între 20 şi 74 de ani sunt supraponderale, iar 30% dintre ele suferă de obezitate. Şi nu numai aceştia sunt afectaţi, ci şi copiii şi adolescenţii.

 

Care este cantitatea zilnică de zahăr necesară corpului?

 

OMS recomandă un aport de zaharuri libere mai mic de 5 procente din aportul energetic pe tot parcursul vieţii. Potrivit OMS, „zaharurile libere includ monozaharide şi dizaharide adăugate în produsele alimentare şi băuturi de către producători, bucătari sau consumatori, şi zaharuri prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe şi sucuri de fructe concentrate”.

 

Studiile au arătat că un bărbat adult din categoria de vârstă 18-40 ani şi care duce un stil de viaţă sedentar, are nevoie, în medie, de aproximativ 2400 de calorii pe zi, în timp ce o femeie adult are nevoie de aproximativ 1800 de calorii pe zi. Un raport recent indică faptul că 63% dintre tinerii şi 49% dintre adulţii din România consumă zilnic cel puţin o băutură răcoritoare îndulcită, care adaugă în alimentaţie 145 de calorii, adică aproximativ 6% din aportul zilnic recomandat.

 

Citește aici cum îți poate distruge corpul Cola în 65 de minute!

 

Cantităţile de zahăr din băuturile răcoritoare cele mai populare

 

Sucurile acidulate precum Cola, Pepsi şi Mountain Dew sunt de departe cele mai populare şi mai îndrăgite băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr.

 

În continuare îţi prezentăm o analiză comparată a cantităţilor de zahăr din aceste mărci de sucuri răcoritoare:

 

• O doză de Cola de 355 ml conţine 39 g sau 9,75 linguriţe de zahăr.

 

• O doză de Pepsi de 355 ml conţine 41 g sau 10,25 lingurişe de zahăr.

 

• O doză de Mountain Dew conţine şi mai mult zahăr, adică aprox. 46,5 g sau 11,5 linguriţe, aceasta fiind băutura răcoritoare cu cea mai ridicată concentraţie de zahăr dintre cele trei branduri de renume.

 

• O sticlă de Cola de 0,5 litri conţine 65 g sau 16,25 linguriţe de zahăr.

 

• O sticlă de Cola de 1 litru conţine 108 g sau 27 de linguriţe de zahăr.

 

Care este echivalentul caloric al acestor cantităţi de zahăr introduse în corp?

 

Pe baza accepţiunii că o linguriţă de zahăr furnizează 17 calorii, iată numărul de calorii însumat pentru diferite cantităţi de suc consumate:

 

• O doză de Cola de 0,35 l furnizează 165,75 de calorii.

 

• O doză de Pepsi de 0,35 l furnizează 174,25 de calorii.

 

• O doză de Mountain Dew de 0,35 l furnizează 195 de calorii.

 

• O sticlă de Cola de 0,5 litri furnizează 276,25 calorii.

 

• O sticlă de Cola de 1 litru furnizează 459 de calorii.

 

Amănunte importante cu privire la îngrăşare

 

Cu toţii ştim că numărul de calorii ne afectează în mod direct greutatea corporală. Aşadar, care este impactul propriu-zis al consumului de sucuri acidulate asupra corpului? Un suc pe zi înseamnă o medie de 45 g de zahăr (în funcţie de tipul băuturii), care, într-un an, însumează 16 kg. Este un aport calorii vădit excedentar, iar toate caloriile în plus se depun sub formă de grăsime corporală.

 

Un calcul simplu ne arată că cele 16 kg de zahăr introduse în corp în decursul unui an se pot transforma lesne în 7 kg de grăsime (sau mai mult!). Ca să arzi numai caloriile furnizate de o doză de suc, trebuie să alergi cel puţin 35 de minute pe zi într-un ritm alert!

 

Sunt sau nu sucurile dietetice o alternativă mai sănătoasă?

 

Alternativele dietetice ale sucurilor îndulcite par să fie mai sănătoase şi să reducă riscul de îngrăşare, dar realitatea este cu totul alta. Toate variantele dietetice ale sucurilor acidulate conţin îndulcitori artificiali care, în esenţă, nu sunt nimic altceva decât chimicale fără valoare nutritivă.

 

De fapt, un studiu ştiinţific a arătat că, la consumul zilnic, sucurile acidulate dietetice cresc cu 36 la sută riscul de îmbolnăvire de sindrom metabolic şi cu 67 la sută riscul de diabet de tipul 2. Dintre factorii indicatori ai sindromului metabolic, mai ales creşterea circumferinţei taliei şi glicemia preprandială ridicată au fost corelate cu consumul de sucuri dietetice.

 

Cantitatea mare de zahăr din sucurile acidulate transformă aceste băuturi într-o adevărată bombă pentru sănătate, dar nici alternativele dietetice nu sunt o soluţie datorită chimicalelor periculoase. Din aceste motive, pentru o viaţă sănătoasă, cel mai indicat este să scoţi definitiv din alimentaţie sucurile răcoritoare acidulate!

 

Vezi aici cum poți folosi băutura Cola în scopuri casnice!

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

 

Referințe:

Malik, Vasanti S., Matthias B. Schulze, and Frank B. Hu. “Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review.” The American journal of clinical nutrition 84, no. 2 (2006): 274-288; Malik, Vasanti S., Barry M. Popkin, George A. Bray, Jean-Pierre Després, and Frank B. Hu. “Sugar-sweetened beverages, obesity, type 2 diabetes mellitus, and cardiovascular disease risk.” Circulation 121, no. 11 (2010): 1356-1364; https://www.curejoy.com/content/how-many-teaspoons-of-sugar-are-there-in-a-can-of-coke/; Nettleton, Jennifer A., Pamela L. Lutsey, Youfa Wang, João A. Lima, Erin D. Michos, and David R. Jacobs. “Diet soda intake and risk of incident metabolic syndrome and type 2 diabetes in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA).” Diabetes care 32, no. 4 (2009): 688-694.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.