"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Ca să-şi întărească imunitatea, copiii au nevoie de microbi, nu de antibiotice, susţin cercetătorii!

Da, spălatul pe mâini este o rutină foarte importantă. Igiena corectă este esenţială în sezonul gripei, după folosirea toaletei, sau după vizitarea unei persoane internate în spital. Problema nu este nicidecum igiena normală, ci igiena dusă la extrem!

lasati copii sa se murdareasca

Studiile ştiinţifice recente ne arată că anihilarea tuturor microbilor de pe piele prin intermediul gelurilor şi săpunurilor antibacteriene, dar şi a florei microbiene interne prin abuzul de antibiotice, are un impact negativ puternic asupra integrităţii sistemului imunitar al copiilor, avertizează specialistul microbiolog Marie-Claire Arrieta, co-autoare a publicaţiei Lăsaţi copiii să mănânce pământ: Pericolele unei societăţi moderne hiperigienice.

Profesorul asistent din cadrul Universităţii Calgary, împreună cu co-autorul ei, renumitul microbiolog Brett Finlay, dezbat problema creşterii copiilor într-un mediu mai steril ca oricând. Din perspectiva celor doi cercetători, igiena exagerată favorizează apariţia unui spectru larg de boli cronice, pornind de la alergii şi până la obezitate. Iată ce a declarat Arrieta într-un interviu acordat recent:

Ce v-a inspirat pe dvs. şi pe Finlay să scrieţi Lăsaţi copiii să mănânce pământ?

Fiind amândoi microbiologi, ne concentrăm de multă vreme atenţia asupra studierii populaţiilor de microbi din intestine – adică ceea ce noi numim microbiom intestinal. În anii de început, cercetările purtate de laboratorul nostru şi de alte laboratoare au relevat că starea de sănătate a acestui microbiom în primele etape de viaţă este crucială pentru sănătatea pe termen lung a întregului organism. Suntem cercetători, dar totodată şi părinţi.

Ne-am gândit, aşadar, că atât părinţii cât şi îngrijitorii ar avea de câştigat de pe urma diseminării acestor informaţii interesante şi foarte relevante.

PUBLICITATE

De la o vreme încoace, tot auzim că abuzul de antibiotice poate favoriza apariţia infecţiilor spitaliceşti cu microbi rezistenţi la agenţi antibiotici, fenomen observabil mai ales la vârstnici şi la cei cu deficienţe imunitare severe. Dar eu consider că implicaţiile acestui fenomen sunt mult mai bruşte şi mai individuale. 

Vă întrebaţi ce legătură există între microbi şi dezvoltarea imunităţii în anii copilăriei? O să vă răspund imediat.

La naştere, corpul uman este total aseptic – nu conţine deloc microbi. Sistemul imunitar este cel mai fragil în această etapă. Dar, de îndată ce organismul este expus la microbi, aceste microorganisme activează instantaneu sistemul imunitar, întărindu-l continuu. Fără expunere la microbi, sistemul imunitar uman ar deveni incapabil să reacţioneze la infecţii.

Citește aici de ce curățenia excesivă ne îmbolnăvește!

Nu doar prezenţa acestor microbi este importantă, ci şi ceea ce produc aceştia. Mă refer aici la molecule şi substanţe care interacţionează direct cu celulele mucoaselor intestinale, dar şi cu celulele imunitare din spatele pereţilor acestor mucoase. Practic, aceste interacţiuni antrenează imunitatea.

Această formă de interacţiune este singurul mijloc prin care celulele imunitare capătă informaţia necesară generării unei reacţii adecvate. Ulterior, aceste celulele din intestinul uman capătă abilitatea de a circula strategic către alte părţi ale corpului pentru a-şi continua stagiul de pregătire şi a se perfecţiona.

Pe când eram noi copii, rareori existau cazuri de alergii severe la nuci. În cartea dvs., faceţi referire la o teorie cu denumirea de „ipoteza igienei”. Ne puteţi furniza câteva explicaţii pe scurt?

Ipoteza igienei încearcă să explice de ce alergiile, dar şi obezitatea, sindromul colonului iritabil şi chiar autismul sunt într-o continuă creştere.

Materialul genetic nu furnizează o explicaţie mulţumitoare, întrucât genele umane nu se modifică atât de repede. Cercetările arată cu consecvenţă că adevărata forţă motrice a înmulţirii acestor boli o reprezintă de fapt modificările de expunere la microbi din primele etape de viaţă. Lipsa de expunere la microbi la vârste fragede, atât de necesară antrenării sistemului imunitar şi prevenţiei acestor boli, este principalul vinovat pentru aceste hipersensibilităţi patologice.

Cât control au părinţii, şi ce pot face concret ca să se asigure că odraslele lor dezvoltă un microbiom sănătos şi că, astfel, sunt mai ferite de alergii, astm şi alte boli asociate?

Potrivit dovezilor epidemiologice, copiii crescuţi la ţară au un risc mult mai scăzut de a se îmbolnăvi de astm. Bineînţeles, asta nu înseamnă neapărat să adoptăm cu toţii un stil de viaţă rural, ci mai degrabă să nu mai exagerăm cu igiena. Dacă aveţi animale de casă, mai ales câini, lăsaţi copiii liniştiţi să se joace cu ei. 

Vezi aici de ce bunicii noștri nu se îmbolnăveau!

Studiile au mai demonstrat şi că sterilizarea tuturor obiectelor care intră în contact cu gura bebeluşilor creşte de fapt sensibilitatea la îmbolnăvirea de astm. Toate acestea ne sugerează că tocmai stilul nostru de viaţă hiperigienic este ceea ce ne împinge mai aproape de boală.

Da, igiena este foarte importantă pentru sănătate. Nu înseamnă că nu trebuie să ne spălăm pe mâini, dar dezinfectarea temeinică a mâinilor trebuie să aibă loc doar în două situaţii – înainte de masă şi după folosirea toaletei. În alte circumstanţe, nu este neapărat necesară.

Aşadar, dacă îţi vezi copilul jucându-se cu pământ în grădina casei, nu-l opri, şi nici nu fugi imediat către el înarmat cu gel antibacterian! Nu-l ajuţi dacă faci asta. Trebuie să existe un echilibru între prevenirea infecţiilor, care reprezintă totuşi un pericol real în societatea de astăzi, şi încurajarea unei expuneri sănătoase la microbi.

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...