"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Încă din preistorie, oamenii au căutat permanent să creeze, să înveţe şi să dezvolte moduri cât mai eficiente de a comunica unii cu alţii. Simbolurile şi sunetele simple s-au transformat treptat în cuvinte şi limbaje complexe, iar astăzi substratul lingvistic al limbilor lumii este deosebit de amplu şi cu adevărat fascinant.

 

semnificatie semne

 

Dacă multe dintre semnele şi simbolurile primitive au dispărut în neantul istoriei, există şi relicve care s-au păstrat, dar care în timp au căpătat înţelesuri noi. Pe lângă cuvinte, omul modern foloseşte astăzi şi o colecţie amplă de simboluri grafice în comunicarea interumană, exemple celebre fiind emoticoanele sau semnele şi marcajele de circulaţie.

 

Folosim frecvent simboluri în comunicare, dar puţini cunosc modul în care acestea au luat naştere. În continuare vom enumera şi explica cele mai frecvent folosite 7 simboluri care, cândva, aveau un înţeles cu totul diferit.

PUBLICITATE

 

1. Ampersand: Puţini cunosc acest simbol după denumire, şi nu este o ruşine. Dar odată ce-l văd, îl recunosc imediat. Este vorba despre simbolul „&”, care se foloseşte astăzi ca înlocuitor pentru conjuncţia „şi”.

 

 

Simbolul ampersand provine din limba latină – „Et” – şi a fost utilizat prima oară de către secretarul personal al Împăratului Roman Cicero. Ampersand a pătruns chiar şi în alfabetul limbii engleze, dar a fost retras definitiv la începutul secolului XX.

 

2. Simbolul inimii: Cu toţii îl cunoaştem şi, mai mult, îl trimitem persoanelor iubite, îl desenăm în aer cu mâinile, şi îl vedem pretutindeni de Sfântul Valentin. Interesant este că reprezentarea sa grafică este complet diferită de forma anatomică a inimii. De unde provine oare atunci?

 

 

O teorie spune că simbolul a fost preluat din forma gestului pe care îl schiţează lebedele atunci când îşi unduiesc gâtul şi îşi lipesc ciocurile între ele. Lebedele îşi aleg parteneri de împerechere pe viaţă, aşa că sunt considerate un simbol al iubirii în multe ţări ale lumii, motiv pentru care sunt şanse foarte mari ca simbolul de azi să fi plecat de aici.

 

3. Simbolul pentru Bluetooth: Este vorba despre simbolul stilizat al conexiunii de wireless. Deşi tehnologia Bluetooth este o invenţie relativ recentă, simbolul reprezentativ datează de secole.

 

 

În secolul al X-lea, Regele Danemarcei, Harald Blatand, a unificat două triburi rivale într-un singur regat extins. Harald era poreclit „Blue Tooth” – în traducere, „Dinte Albastru” – pentru faptul că adora să mănânce coacăze, obicei care, în timp, i-a pătat unul dintre dinţii din faţă.

Tehnologia Bluetooth îşi trage denumirea şi simbolul de la iniţialele numelui regelui: H şi B.

 

4. Simbolul medico-farmaceutic: Este aproape omniprezent în industria farmaceutică şi medicală, dar te-ai întrebat vreodată de unde provine de fapt?

 

 

Acest simbol a luat naştere dintr-o greşeală, şi ilustrează un toiag pe care sunt încolăciţi doi şerpi înaripaţi. Simbolul original avea puterea de a stinge orice conflict, şi a fost confundat de medicii militari din armata SUA cu un alt simbol asemănător, şi anume Sceptrul lui Asclepius. Asclepius era zeul vindecării, iar sceptrul său, deşi asemănător cu cel preluat şi folosit de medicină, înfăţişează un singur şarpe, şi fără aripi.

 

5. Simbolul de pornire imprimat pe dispozitivele electronice: Din nou, un simbol pe care îl întâlnim astăzi foarte des la folosirea dispozitivelor electronice.

 

 

Este un simbol universal şi foarte ingenios pentru faptul că derivă din sistemul numeric binar, în care cifra 1 înseamnă „pornit”, iar cifra 0, „oprit”. Suprapunerea celor două cifre a dat naştere simbolului de astăzi, care indică atât funcţia de „pornire” cât şi cea de „oprire” a butoanelor de alimentare cu curent.

 

6. Simbolul păcii: Fie că apare pe tricouri sau pe steaguri ale păcii, acest simbol a devenit cu adevărat celebru în anii ‘60. A fost inventat în anul 1958 în timpul protestelor împotriva armelor nucleare.

 

 

Reprezentarea grafică a simbolului derivă din combinarea semnelor de ghidare a navelor maritime pentru literele D şi N, prescurtarea sintagmei Dezarmare Nucleară.

 

 

7. Simbolul „Okay”: Semnul pe care îl schiţăm cu degetele, formând un cerc cu degetul mare şi degetul arătător, şi răsfirând în sus celelalte degete, are origini ceva mai misterioase.

 

 

Există mai multe teorii cu privire la apariţia acestui simbol, prima sugerând că gestul, dar şi cuvântul „OK” în sine, ar fi luat naştere pe timpul campaniei prezidenţiale a celui de-al optulea preşedinte al Americii, Martin Van Buren. Acesta era născut în Old Kinderhook, New York, şi a creat sloganul „Old Kinderhook este O.K.” odată cu schiţarea cu mâna a gestului celebru de astăzi.

 

Citește aici semnificația cifrei 13!

 

O altă teorie spune că ar proveni de la cel de-al şaptelea preşedinte al Americii, Andrew Jackson, care a folosit termenul german „Oll Korrect”, tradus „totul corect”, şi că versiunea prescurtată folosită de el în însemnările oficiale folosea iniţialele „O.K.”

 

Ultima teorie interesantă şi foarte pertinentă, de altfel, sugerează că simbolul ar reprezenta o mudră, un gest ritualic schiţat cu mâinile în religiile budistă şi hindusă, având semnificaţia de „învăţare”.

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE