"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Astăzi îţi vom dezvălui secretul cozonacului tradiţional moldovenesc! Gospodinele îl trântesc şi adaugă apoi la compoziţie câteva ingrediente speciale.

IATĂ CARE SUNT INGREDIENTELE:

cel mai bun cozonac facut in casa

Aluat:

– 1 kg făină,

– 5 gălbenuşuri,

– 300 g zahăr,

– 250 g unt sau margarină,

– 500 ml lapte,

– 40 g drojdie proaspătă,

– esenţă de rom,

– esenţă de lămâie,

– un praf de sare.

Umplutură:

– 5 albuşuri,

– 5-6 linguri zahăr,

– 3-4 linguri cacao,

– esenţă de rom,

– 2 căni cu nuci măcinate.

Vezi aici cum să prepari chec fără gluten!

MOD DE PREPARARE

Aluat:

1. Maiaua se prepară din drojdie amestecată cu două linguri de zahăr, 100 ml de lapte şi o lingură de făină. Amestecul se lasă apoi deoparte la crescut până îşi dublează volumul.

2. Încălzeşte puţin la foc restul cantităţii de lapte şi adaugă zahărul, amestecând bine până la dizolvare.

3. Topeşte untul şi lasă-l apoi să se răcească. Gălbenuşurile se amestecă cu praf de sare şi se bat bine până la obţinerea unei creme spumoase.

4. Cerne făină într-un vas mai încăpător, scobeşte în mijloc o adâncitură, şi răstoarnă pe rând în scorbura creată următoarele: maiaua, gălbenuşurile, esenţa şi laptele. Amestecă ingredientele ca să se lege cât mai bine.

PUBLICITATE

5. Adaugă treptat cantităţi mici de unt topit, împăturind aluatul şi frământându-l viguros timp de aproximativ o jumătate de oră.

6. Pune apoi aluatul la dospit până îşi dublează volumul. 

Citește aici depre secretele prăjiturii cu brânză pe care trebuie să le cunoști!

Umplutură:

1. Bate albuşurile bine cu zahărul până se subţiază şi devin spumoase. Adaugă la albuşul bătut nuci, cacao şi esenţă de rom.

2. După ce a crescut, separă aluatul şi împarte-l în şase cocoloaşe egale. Întinde fiecare cocoloş în parte într-o foaie subţire, umple foaia cu crema de nuci, după care ruleaz-o.

3. Rulourile de aluat create se împletesc între ele, trei câte trei. Aşadar, vei obţine doi cozonaci.

4. Pune fiecare cozonac într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt, unge-l pe deasupra cu ou, şi presară peste el pudră de zahăr vanilat.

5. Mai aşteaptă 10-15 minute pentru ca fiecare cozonac să mai crească puţin şi în tavă. Încinge cuptorul la temperatura de 180 de grade C, apoi coace cozonacii timp de 45 de minute.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...