"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

E un lucru îngrozitor de enervant şi de frustrant să nu poţi să te scarpini atunci când ai mâncărimi. Oricât ai vrea să te scarpini în ureche, pur şi simplu nu ai cum: forma anatomică a urechii nu permite aşa ceva. Mâncărimea în ureche nu-i tocmai o manifestare obişnuită, dar anumite tipuri de afecţiuni sau sensibilităţi pot produce şi astfel de simptome.

 

O cauză probabilă a mâncărimii în ureche o reprezintă hipersensibilitatea fibrelor nervoase receptoare. Aceste fibre de pe mucoasa urechii interne se pot inflama şi în urma proceselor inflamatorii. O altă cauză o reprezintă uscăciunea tegumentelor urechii. Lubrifierea slabă a urechii interne poate genera mâncărime şi disconfort, şi te poate predispune la infecţii.

 

cum sa nu te mai manance urechile

 

Urechea internă umană este prin definiţie foarte sensibilă, independent de alte sensibilităţi. Chiar şi expunerile uşoare la anumiţi factori de mediu pot cauza, aşadar, prurit. Cele mai frecvente cauze sunt reacţiile alergice, infecţiile, captarea apei, folosirea căştilor introduse în ureche, şi chiar psoriazisul.

 

Există moduri naturale şi eficiente de a calma mâncărimile urechii. Înainte de a discuta însă despre aceste lucruri, este important să lămurim ce NU trebuie să faci!

 

Cea mai neinspirată decizie este să foloseşti beţişoare cu capăt de bumbac – acestea nu fac decât să împingă ceara şi mizeria mai adânc în ureche, printre posibilele consecinţe numărându-se infecţiile dureroase, dopurile, sau lezarea tegumentelor şi a timpanului!

 

Iată ce se recomandă să foloseşti în astfel de cazuri

 

– Ulei de măsline combinat cu apă oxigenată

 

Încălzeşte o linguriţă de
ulei  cu una de apă oxigenată și cu încă o linguriță de apă plată. Amestecă bine și lasă-l să se încălzească până la o temperatură confortabilă pentru piele.

 

Foloseşte apoi o
pipetă ca să picuri 2-3 picături în urechea afectată. Ţine capul aplecat
pe o parte timp de aproximativ un minut, apoi apleacă-ţi capul pe
partea opusă şi curăţă excesul cu un şerveţel.

 

– Alcool şi oţet:

 

Pentru acest tratament, amestecă în părţi egale alcool pentru frecţie cu oţet alb distilat. Înmoaie o bucăţică de vată în lichid, apleacă-ţi capul într-o parte, apoi așază vata uşor în ureche. Lasă urechea acoperită circa 5 minute și te asigur că ai scăpat de mâncărimi!

 

Citește aici de ce nu este bine să folosești bețe de urechi!

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.