"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Claudia Bulacu

 

În această epocă a schimbării continue şi a efortului de adaptare care vine odată cu ea,oamenii se simt din ce în ce mai derutaţi.

 

Unii dintre ei se îmbolnăvesc din cauza stresului continuu, alţii îşi schimbă mentalitatea,devenind reci,insensibili etc. Aceste schimbări apar,fireşte,în funcţie de capacitatea fiecăruia de a se adapta vremurilor capitaliste sau nu,conservând astfel, aceleaşi tipare şi condiţionări pe care le ştiu de vreme îndelungată.

 

secretul echilibrului este ascultarea celorlalti

 

Destul de puţini dintre ei (numărul este în creştere,din fericire) îşi modelează psihicul în aşa fel încât devin foarte flexibili. În situaţiile de criză, aceştia sunt cu adevărat binefăcători. Cum ajung aceşti oameni să se adapteze tuturor încercărilor la care sunt supuşi zilnic fără a fi deloc sau aproape deloc afectaţi ?

 

Secretul echilibrului este ascultarea celorlalţi

 

Aşa cum spuneam mai sus, majoritatea oamenilor simt efectele stresului cotidian şi apelează la tratamente,unele costisitoare, caută artficii pentru a găsi echilibrul interior în ieşiri cu prietenii sau în natură, alţii se duc la psiholog. Orice metodă ar aplica, echilibrul pare să nu se instaleze. Ceilalţi, cei puternici, apelează la o metodă simplă, la îndemâna tuturor şi extrem de utilă : conversează cu apropiaţii,dar mai mult ascultă decât vorbesc.

 

Această tehnică, a ascultării, are efecte extrem de benefice din toate punctele de vedere. Pe de o parte, dacă ascultăm pe celălalt,chiar dacă ne povesteşte lucruri sau întâmplări triste, el se eliberează,iar noi începem să gândim soluţii pentru el.

 

În felul acesta, creierul nostru este ocupat cu găsirea soluţiei pentru prietenul nostru şi,de cele mai multe ori, o găsim pe cea mai bună ! Aşa cum spuneam, prietenul nostru se eliberează de ceea ce a avut pe suflet şi începe să se vindece de suferinţă. Pentru a nu exista pericolul « încărcării » cu problemele celorlalţi, ascultătorul trebuie să se detaşeze de situaţia în cauză şi să o privească exact ca pe un film la care ia parte pentru câteva momente. După aceea, filmul se termină şi problema este uitată.

 

Citește aici de ce oamenii se roagă la Dumnezeu doar când au probleme?

 

Sufletul se vindecă prin comunicare şi ascultare

 

Pe de altă parte, odată cu eliberarea de tensiunea pe care a avut-o,povestitorul se simte mai bine şi caută să păstreze legătura cu prietenul care l-a ascultat la nevoie şi,data viitoare, el este mai puternic şi încearcă să-şi ajute binefăcătorul ,în caz că acesta ar avea nevoie de a fi ascultat.

 

În felul acesta, au loc schimburi de idei şi de soluţii. Unele dintre ele sunt adevărate miracole,mai ales pentru o persoană singură şi fără nici un ajutor. Este foarte important să ştim când să vorbim,dar să ştim şi când să ascultăm.

 

Pentru sufletul nostru, creat din divinitate, faptul de a asculta este exact drumul lui. Dumnezeu ne vorbeşte mereu,în felul Lui,dar ceea ce ne spune El nu se poate afla decât în tăcere, într-o eternă ascultare.

 

La scară redusă, oamenii fac acelaşi lucru, cu deosebirea că nu suntem atotcunoscători şi nu putem găsi soluţii pentru toate. Mai avem o altă soluţie,însă, aceea de a cere îndrumare divină când nu ştim ceva,care va veni la momentul potrivit, în tăcere. Deci trebuie să învăţăm să ascultăm pentru a primi cele mai bune îndrumări venite direct de la Creator, pentru a ne vindeca atât pe noi,cât şi pe ceilalti .

 

Vezi aici 5 ritualuri pe care oamenii fericiți și sănătoși le practică în fiecare dimineață

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.