"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Nu aș fi scris despre orhidee, însă în drumurile mele făcute din diverse motive am întâlnit multe persoane care cumpărau această delicată floare. În plus, am avut și eu la viața mea doar una singură.

 

Mărturisesc, am pierdut-o. Am pierdut-o, pentru că nu am știut cum să-i acord îngrijirile necesare. Acum, îmi doresc să fac rost de o orhidee, mai ales că am descoperit secretul de a o păstra mult timp.

 

Orhideea est o floare pretențioasă din anumite puncte de vedere. Trebuie să știi unde să o ții, când și cum să o uzi, ce ghiveci este pe placul ei etc.

 

Iată cele 5 sfaturi care dau titlul articolului!

 

cum sa ingrijesti orhideele

 

1) Alegeți cu grijă locul potrivit

 

Temperatura ideală pentru o orhidee se situează între 18-21°. Îi place umiditatea (este o planta tropicală), dar trebuie să evităm și sursele de căldură uscată cum ar fi șemineele, caloriferele. De asemenea, orhideea nu suportă curenții de aer.

 

Ni se recomandă să-i găsim un colț luminos, fără a intra în contact direct cu razele soarelui, fiindcă riscăm sa-i ardă frunzele. Dacă ferestrele sunt voalate, s-ar putea să-i convină.

PUBLICITATE

 

Iarna, putem lăsa orhideea în apropierea ferestrei, ca să aibă maximum de lumină, chiar dacă o vom muta mai tărziu (razele soarelui nu sunt periculoase pentru orhidee în acest anotimp). O orhidee lipsită de lumină produce frunze mai lungi și mai puțin late.

 

2) Ghiveciul

 

De preferat este un ghiveci transparent (cu multe găuri în partea de jos pentru ventilare) care ne dă posibilitatea supravegherii rădăcinilor. Ele au nevoie de lumină spre realizarea fotosintezei.

 

3) Udatul

 

Mulți specialiști în ale grădinăritului ne sfătuiesc să nu-i dăm apă de la robinet, adesea prea calcaroasă, deoarece orhideea nu o va tolera. Ideal ar fi să strângem apă de ploaie sau sa folosim apă minerală (la temperatura camerei).

 

Ca să știm dacă este nevoie de udat, vom observa rădăcinile plantei și dacă sunt verzi înseamnă că e bine.

 

Dacă verdele își pierde din strălucire, trebuie să le udăm, având grijă să nu înecăm rădăcinile. O orhidee înflorită se udă la 7-10 zile, iar când nu mai are flori la 15-20 de zile.

 

4) Fertilizarea/folosirea îngrășămintelor

 

Botaniștii susțin să nu facem abuz de îngrășăminte și cel mai bine ar fi să folosim un îngrășământ bogat în potasiu. Acesta va fi bun pentru creșterea florilor, iar unul azotat pentru frunze.

 

5) Mutarea plantei în alt ghiveci

 

Operația se realizează la fiecare doi ani, căutând un ghiveci mai mare, maximum cu un centimetru in diametru, ca orhideea să se prindă bine. După “transfer”, verificați dacă orhideea are stabilitate.

 

Ca substrat, puteți folosi un amestec omogen din scoarță fină de pin (tratat pentru a îndepărta acarienii sau ciupercile), mușchi proaspăt sau uscat, bucăți mici de plută, fibre de cocos…

 

Mare grijă să nu rupeți rădăcinile, când faceți transplantarea!

 

Citește aici cum poți face trandafirii tăiați să prindă  rădăcini în ghiveci

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...