"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

sixteen + one =

9 + 12 =

loading...

Sarea amară, sau sarea Epsom, îşi trage denumirea din limba engleză, purtând numele izvorului de apă salină Epsom din regiunea Surrey, Anglia. Sarea amară este total diferită de sarea alimentară obişnuită prin faptul că, spre deosebire de aceasta, conţine magneziu şi sulfaţi.

Atât magneziul cât şi sulfaţii joacă un rol deosebit de important în organismul uman. Magneziul, de exemplu, gestionează peste 300 de funcţii enzimatice, în timp ce sulfaţii sunt implicaţi, şi ei, în numeroase procese biologice, printre care se numără şi eliminarea toxinelor şi producţia anumitor proteine.

În continuare îţi prezentăm 20 de moduri în care poţi beneficia de pe urma proprietăţilor grozave ale sării amare.

presara sare amara la pamantul florilor ca sa le protejezi de daunatori

Echilibrarea glicemiei

Medicii au confirmat că un aport crescut de magneziu întăreşte inima şi sistemul circulator prin stimularea circulaţiei sângelui şi coborârea tensiunii arteriale. Magneziul joacă un rol important şi în producţia de insulină, dar şi în echilibrarea nivelurilor de calciu din organism.

Sulfaţii nu pot fi obţinuţi din surse alimentare, dar pot fi absorbiţi prin piele. Sulfaţii stimulează producţia de enzime digestive în pancreas şi contribuie la detoxifierea corpului. Sarea Epsom elimină toxinele şi metalele grele din celule şi ţesuturi, întărind astfel sănătatea întregului corp.


Detoxifierea corpului

Sarea amară elimină eficient toxinele din organism, în special mulţumită magneziului pe care îl conţine. O modalitate simplă de a beneficia de efectul ei detoxifiant este prin intermediul băilor calde. Umple cada cu apă fierbinte şi dizolvă în ea 1-2 căni de sare Epsom. Fă apoi o baie de cel puţin 10-15 minute. Repetă această formă de detoxifiere de 2-3 ori pe săptămână.

Vindecarea vânătăilor

Ca să grăbeşti vindecarea vânătăilor, înmoaie un tifon în soluţie salină (două linguri de sare amară la o cană de apă) şi tamponează cu el pielea vătămată.

Vindecarea arsurilor solare

Sarea Epsom are proprietăţi antiinflamatorii şi analgezice puternice, aşa că poate fi folosită cu succes inclusiv pentru tratarea arsurilor solare. Ai la dispoziţie două metode diferite de a folosi sarea amară în acest scop.

– Pentru tratarea arsurilor localizate, dizolvă două linguri de sare Epsom într-o cană cu apă, şi toarnă soluţia salină într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează apoi soluţia direct pe piele, las-o să acţioneze timp de 10 minute, după care clăteşte-te bine cu apă. Pentru rezultate optime, repetă procedeul zilnic până la calmarea mâncărimii şi iritaţiei.

– Pentru tratarea arsurilor care cuprind zone mai mari de piele, cele mai potrivite sunt băile cu sare Epsom. Dizolvă în apa pentru baie o cană de sare Epsom, adaugă şi puţin ulei esenţial de lavandă, şi fă o baie de aprox. 20 de minute.

Alungarea insectelor dăunătoare

Sarea amară este o soluţie eficientă împotriva insectelor dăunătoare. Poţi stropi curtea, aleile, gazonul şi toată grădina cu soluţie salină ca să alungi insectele fără să afectezi sănătatea plantelor. Ca să alungi melcii cu cochilie şi limacşii, poţi presăra în grădină sare Epsom în stare solidă.

Fertilizator

Sarea Epsom este foarte prielnică pentru plante şi flori, dar mai ales pentru legume. Presară pe pământul din grădină sare solidă ca să protejezi şi să ajuţi plantele să se dezvolte mai bine. Cei mai mari „fani” ai sării amare sunt trandafirii, roşiile şi ardeii graşi!

Exfolierea pielii

Freacă pielea cu sare Epsom după ce ieşi de la duş ca să exfoliezi stratul de celule moarte şi să îi conferi pielii o textură catifelată şi netedă. 

Vezi aici și beneficiile sării de Himalaya!

Calmarea iritaţiilor cauzate de muşcăturile şi înţepăturile de insecte

Dizolvă un sfert de cană de sare Epsom într-o cană de apă caldă, apoi bagă soluţia la frigider preţ de câteva minute. Folosind un disc de bumbac, tamponează zonele iritate ca să calmezi rapid pruritul şi mâncărimea.

Eliminarea aşchiilor intrate sub piele

Potrivit studiilor, sarea Epsom posedă abilitatea de a creşte presiunea osmotică a pielii, ceea ce facilitează eliminarea corpilor străini prin împingerea lor înapoi în straturile superficiale ale pielii. Pentru aceasta, cele mai indicate sunt băile cu sare Epsom.

Îngrijirea plantelor de grădină şi de interior

Dizolvă 1-2 linguri de sare Epsom în 4 litri de apă şi udă plantele cu această soluţie salină ca să le furnizezi un plus de nutrienţi esenţiali.

Calmarea durerilor musculare

Băile detoxifiante cu sare Epsom pot servi şi pentru calmarea durerilor musculare.

Stimularea digestiei

Sarea Epsom posedă proprietăţi detoxifiante puternice şi are efect laxativ, aşa că reprezintă un mijloc bun de curăţare a tractului digestiv. Dizolvă 1-2 linguri de sare Epsom într-o cană cu apă caldă şi bea soluţia salină dimineaţa pe stomacul gol.

Ai grijă, însă, să nu exagerezi! Folosirea internă a sării amare poate provoca, în unele cazuri, iritaţie gastrointestinală, diaree, greaţă şi vărsături. Recomandarea noastră este să consulţi sfatul medicului de familie înainte de a ingera sare Epsom.

Tratamentul răcelii şi gripei

Băile fierbinţi cu sare Epsom sunt un remediu excelent pentru răceală şi gripă. Acestea calmează simptomele specifice şi scurtează timpul de recuperare.

Vezi aici de ce este bine să adaugi sare în cafea!

Îmbunătăţirea calităţii somnului

Băile fierbinţi cu sare Epsom au un efect relaxant pentru întreg organismul, şi asigură un somn mai uşor. În plus, magneziul absorbit prin piele contribuie din plin la echilibrarea sistemului nervos.

Îndepărtarea mirosului neplăcut al picioarelor

Băile locale cu sare Epsom sunt un mod uşor de a înlătura mirosul neplăcut al picioarelor, dar şi de a sprijini circulaţia sângelui şi de a reduce inflamaţia.

Curăţarea grăsimii depuse pe vasele de gătit

Grăsimea arsă depusă pe tigăi, crătiţi şi oale poate fi îndepărtată mult mai uşor folosind sare Epsom, detergent de vase şi apă fierbinte.

Îmbunătăţirea producţiei de fructe şi legume din propria grădină şi livadă

Pentru fructe şi legume mai sănătoase şi mai gustoase, presară câteva linguri de sare Epsom la rădăcina plantelor şi arborilor fructiferi. Fructele se vor coace mai repede, iar rodul va fi mai bogat!

Îmbunătăţirea funcţiei nervoase

Sarea Epsom echilibrează foarte eficient electroliţii din organism. Calciul este principalul conductor electric al corpului uman, iar magneziul menţine în echilibru nivelurile de calciu din sânge.

Furnizează corpului o porţie sănătoasă de sulfaţi

Sulfaţii se obţin foarte greu doar prin alimentaţie, dar pot fi absorbiţi prin piele. Potrivit cercetărilor medicale, sulfaţii au un rol important în formarea ţesuturilor cerebrale, dar şi a proteinelor care intră în alcătuirea mucoaselor organelor interne şi a tractului digestiv.

În plus, sulfaţii ajută pancreasul să secrete enzime digestive preţioase şi susţin procesul natural de detoxifiere a organismului.

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Sursa: healthyfoodhouse. Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.