"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Obişnuieşti să petreci ore întregi întins în pat, uitându-te pe pereţi şi vorbind singur, în loc să te ocupi de treburile pe care le ai de făcut şi pe care, probabil, o să regreţi mai târziu că le-ai neglijat? Sau îţi place să petreci zile în şir urmărind de-a fir a păr serialele preferate, cu toate că le-ai mai văzut de multe alte ori înainte?

Astăzi, dacă petreci şi numai o zi nefăcând ceva „important”, lumea te cataloghează drept (ai ghicit…) leneş! Da, părinţii, prietenii şi (mai ales) toate cunoştinţele de pe Facebook, aflaţi cu toţii într-o goană continuă, prinşi într-un iureş interminabil de treburi, evenimente şi informaţii „esenţiale”, te vor încorona „Leneşul Suprem”… Dacă mai şi vorbeşti singur, sunt şanse să fii considerat şi nebun.

Dar, ce crezi? Sunt şanse mari ca, de fapt, lipsa ta de motivaţie, temperamentul tău calm şi nepăsător, precum şi virtutea de a nu face risipă de energie, să indice mai degrabă că eşti o persoană super-inteligentă şi deosebit de creativă! Nu este o consolare, ci o constatare recentă a psihologilor behaviorişti – multe dintre persoanele care trec drept leneşe pot fi… adevărate genii!

daca vorbesti singur nu esti nebun esti genial

1. Vorbeşti singur: Psihologii sugerează că acest obicei ascute abilităţile de concentrare şi ajută creierul să structureze şi să prelucreze mai uşor informaţiile primite pentru a stabili un plan de acţiune mai eficient.

2. Ai puţini prieteni apropiaţi: Dacă interacţionezi cu mai puţini oameni şi, atunci când ieşi, preferi să te vezi doar cu prietenii foarte apropiaţi, te expui unui grad mult mai scăzut de anxietate socială şi de stres. În plus, astfel risipeşti mai puţin timp şi te poţi concentra mai bine asupra propriilor problemele şi obiective.

3. Pari distras, când de fapt planifici: De cele mai multe ori, chiar dacă celor din jurul tău li se pare că stai degeaba, tu de fapt analizezi idei şi dezvolţi planuri de acţiune cât mai bune pentru acţiunile viitoare. Proiectarea mentală prealabilă a acţiunilor importante este o calitate şi o dovadă a unui intelect superior.

4. Nu-ţi place să faci lucrurile pe fugă: Alţii consideră, câteodată, că cei care nu se reped asupra sarcinilor de lucru, sau nu încearcă să îndeplinească mai multe sarcini simultan, sunt leneşi sau dezinteresaţi. De fapt, tocmai acei oameni care trec drept leneşi sunt cei care, chiar dacă se urnesc mai greu, se implică cel mai mult şi fac o treabă de bună calitate.

5. Eşti dezordonat, dar ştii bine rostul tuturor lucrurilor în casă: Persoanele leneşe sunt şi dezordonate, dar există şi avantaje. În primul rând, dacă nu aloci foarte mult timp pentru a face curat sau a pune lucrurile în ordine, câştigi mai mult timp pentru alte lucruri mai importante. În al doilea rând, majoritatea persoanelor dezordonate au, în mod paradoxal, minţi foarte bine organizate, şi se descurcă de minune în „debandada” din casă. În al treilea rând, stilul de viaţă dezordonat te împinge să găseşti mereu scurtături ingenioase şi idei salvatoare. Dezordonat, dar sclipitor!

6. Îţi petreci timpul desenând: Nu poţi rezista tentaţiei de a „mâzgăli” ceva când ai o foaie şi un pix la îndemână? Nicio problemă! Potrivit psihologilor, desenatul este o metodă foarte eficientă de a dezvolta noi concepte şi idei, de a nu scăpa din vedere detaliile problemelor şi de a reţine mai bine informaţii.

Vezi aici de ce oamenii care vorbesc singuri sunt geniali!

7. Ai o atitudine nonşalantă indiferent de situaţie: Din postura ta de aşa-zis leneş, deţii abilitatea specială de a tranşa cu răbdare şi calm orice situaţie, oricât de delicată. Nu te panichezi uşor, aşa că faci mai puţine greşeli.

8. Îţi place să atribui din sarcinile tale altora: De lene? Nu neapărat! Nu numai oamenii comozi atribuie din sarcinile lor altor persoane, ci şi liderii abili care ştiu că anumite probleme pot fi rezolvate mai bine de către alţii. În plus, atunci când lucrezi în echipă, şi timpul de îndeplinire a sarcinilor de lucru se scurtează!

9. Eşti ingenios şi eficient: Eşti prea comod ca să te ocupi de lucrurile inutile, şi asta constituie un mare avantaj. Îţi pui mintea la contribuţie şi cauţi scurtături sau ocolişuri pentru treburile mărunte, ca să câştigi astfel timp pentru problemele cu adevărat importante. Este o calitate demnă de un geniu!

10. Alternezi munca cu reprize scurte de somn: Aici, explicaţia este de ordin strict fiziologic. Creierul lucrează neîncetat pe timpul zilei, aşa că are nevoie din când în când şi de odihnă pentru a funcţiona la capacitate maximă. Fii deştept şi trage câte-un pui de somn ori de câte ori ai ocazia ca să fii mai eficient şi să devii… mai deştept!

În încheiere, iată că nu oamenii cei mai iuţi şi mai prompţi sunt mereu şi cei mai inteligenţi! Dacă ţi se spune des că „mergi în viteza a doua”, priveşte partea bună a lucrurilor: sunt şanse mari să fii de fapt un geniu!

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.