"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Puterea vindecătoare a rădăcinii de turmeric este cunoscută şi exploatată din cele mai vechi timpuri.

Turmericul se remarcă mai ales prin proprietăţile sale anti-inflamatorii puternice, folosite îndeosebi în tratamentul naturist al durerilor de dinţi, anginei pectorale, infecţiilor urinare, balonării şi flatulenţei, icterului, durerilor menstruale, al rănilor hemoragice şi al colicilor stomacale.

consuma turmeric ca sa scapi de crampe

Principalele fitochimicale responsabile pentru aceste proprietăţi remarcabile sunt curcuminoizii. În mod interesant, în ultimii ani s-au derulat nu mai puţin de 9000 de studii ştiinţifice adresate examinării efectelor curcuminei, fiecare în parte atestând eficiența acestei substanţe în vindecarea anumitor boli şi afecţiuni.

Cercetările au descoperit că aceşti curcuminoizi acţionează pe numeroase cai, fiind identificate în jur de 160 de mecanisme fiziologice prin care substanţele în discuţie îşi exercită efectele în organism. Curcuminozii posedă proprietăţi anti-inflamatoare, antioxidante, neuroprotectoare, imunomodulatoare, epigenetice şi adaptogene.

PUBLICITATE

Un aspect uimitor al curcuminei este abilitatea ei de a depăşi bariera sânge-creier, fiind astfel o substanţă activă preţioasă în tratamentul bolilor neurologice precum Alzheimer şi sindromul Parkinson. Prin definiţie un antioxidant puternic, turmericul sprijină inclusiv sănătatea funcţiilor cerebrale.

Cercetările recente au mai identificat însă un compus benefic din alcătuirea turmericului, denumit turmeric aromatic, care asista creşterea şi înmulţirea celulelor stem, având astfel o contribuţie importantă la repararea şi regenerarea ţesuturilor cerebrale.

Încearca laptele auriu și nu vei regreta!

/>

Turmericul şi bolile inflamatorii

Rezultatele preliminare ale studiilor efectuate pe celule sugerează că, curcuminoizii din turmeric, promovează un răspuns inflamator normal prin inhibarea expresiei enzimei COX-2 responsabile cu gestionarea simptomelor de durere.

În cadrul unui studiu clinic desfăşurat asupra unor pacienţi cu osteoartrită, s-a demonstrat o diminuare semnificativă a intensităţii durerilor manifestate de subiecţii care au primit concentraţii mari de curcumina. La sfârşitul studiului de 90 de zile, gradul de răspuns a fost neaşteptat de mare, fiind măsurată o scădere totală a intensităţii durerii cu 58 la sută şi o îmbunătăţire remarcabilă a gradului de mobilitate.

Potrivit unui studiu de verificare publicat în Jurnalul AAPS în 2013, „curcumina a dovedit potenţial terapeutic împotriva unui spectru larg de boli umane”, printre care se numără şi sindromul de colon iritabil, boala intestinală inflamatorie, artrită, ulcerul peptic, psoriazisul, infecţiile cu Helicobacter pylori, boală Alzheimer, sindromul coronar acut, ateroscleroza, diabetul şi infecţii ale tractului respirator.

Cele mai recente studii

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE