"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

4 × 1 =

20 − nineteen =

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

 

La modul general, dietele sunt benefice pentru că ajută organismul să elimine numeroase reziduuri. Partea mai puțin încurajatoare a fenomenului constă în lipsa de răbdare a celor care îşi doresc să slăbească, înainte de face o detoxificare.

 

Ani de zile de acumulare de grăsimi nu pot fi șterși imediat, cu buretele…

 

O slăbire sănătoasă, cu efecte pe termen lung, nu poate fi realizată prin intervenții miraculoase și nici prin diete minune.

 

Cheia succesului ar putea fi puțină voință, împreună cu schimbarea unor obiceiuri de viață.

 

O dietă echilibrată, un stil de viață sănătos și activ alcătuiesc formula salvatoare prin care organismul îşi poate recapăta sănătatea şi vitalitatea, iar creierul este capabil să opereze la capacitate maximă.

 

În timpul unei diete echilibrate şi bine alese apar simptomele unei crize curative, de vindecare.

 

Nu trebuie, totuși, să le confundăm cu simptomele patologice din cauza unei diete prost alese sau cu falsele crize curative.

 

Pentru a înțelege de ce în unele situații crizele curative sunt benefice, iar în altele sunt dăunătoare, haideți să descoperim împreună care sunt fazele unei diete:

 

Faza 1

 

O persoană care mănâncă prea mult și nu are activitate fizică.

 

Ceea ce manâncă se arde prost, iar organismul este supraîncărcat de toxine.

 

Forța vitală nu este suficentă pentru a face față surplusului de activitate pe care îl necesită modul de viață și apar boli de supraîncărcare: dureri de cap, afecțiuni ale căilor respiratorii, dureri de articulații

 

Faza II

 

Conştientă de situaţia sa şi de problemele de sănătate, o astfel de persoană recurge la o dietă.

 

Scăderea aportului alimentar şi, în consecinţă, scăderea activităţii organelor de care are nevoie digestia, fac ca forţa vitală să devină superioară “muncii” pe care o are de făcut organismul.

 

În realitate însă, forţele organismului au rămas aceleaşi, doar par mai mari, iar principalele beneficiare ale acestei situaţii sunt organele responsabile cu eliminările.

 

Apare criza curative benefică, care este intensă, dar de scurtă durată: de la câteva ore la câteva zile.

 

Această criză are aspectul unor tulburări de care acea persoană a suferit în trecut.

 

În realitate este continuarea eforturilor incomplete din trecut ale organismului de a se debarasa de reziduuri, pentru că acesta fie a fost lipsit de forţă, fie a fost oprit prin medicaţie alopată simptomatică.

 

Chiar dacă este neplăcută, această criză are efecte benefice semnificative, iar persoana care le experimentaează se simte mult mai bine.

 

Pot avea loc mai multe crize succesiv, întrerupte de perioade de acalmie, care iau forme diferite: dureri de cap, erupţii cutanate, greutate în picioare, oboseală sau reactivarea vechilor tulburări, pe măsură ce reziduurile sunt eliminate.

 

AFLĂ ŞI CARE SUNT EFECTELE POSTULUI ALIMENTAR

 

Faza III – Starea de bine

 

În această fază, dieta durează de ceva timp şi reziduurile au fost eliminate în mare parte.

 

Organismul s-a debarasat de toxine, au dispărut şi tulburările.

 

Aportul de substanţe nutritive furnizate de dietă sau de post sunt suficiente pentru a face faţă activităţilor acum reduse ale organismului.

 

Persoana respectivă se simte “uşoară”, în plină formă, are mintea limpede, forţa vitală este echilibrată cu nevoile organismului.

 

În acest stadiu, marea eroare care se face este să se considere că este starea de echilibru care trebuie conservată.

 

În realitate, nu numai că nu putem vorbi de aşa ceva, ci este un rezultat al unei diete prost alese, al unui regim restrictiv, nu al unui stil de viaţă şi al unei alimentaţii echilibrate, care pot fi practicate timp de câţiva ani. Este un echilibru instabil şi periculos!

 

Faza IV

 

Apare atunci când persoana care urmează o dietă a epuizat efectele benefice pe termen scurt.

 

Dacă se continuă dieta, rezervele nutritive vor deveni insuficiente pe termen lung, pentru a permite organelor să işi desfăşoare activitatea în mod normal.

 

Încetinirea activităţii organelor va provoca o creştere a producţiei de reziduuri, alimentele sunt prost transformate şi prost eliminate, din cauza slăbirii metabolismului.

 

Reziduurile încep să depăşească capacitatea de eliminare şi apar noi tulburări, care se vor manifesta identic cu cele ale crizei de vindecare, dar, în realitate, organismul revine la situaţia iniţială, cea de îmbâcsire cu deşeuri.

 

În această fază, dieta ar trebui transformată într-un mod de alimentaţie echilibrat, adaptat pe termen lung nevoilor organismului, adică se depăşeşte terenul terapeuticii pentru a intra în cel al igienei alimentare.

 

Deseori, o astfel de persoană trăieşte cu iluzia ca a ales un regim optim, pentru că se simte bine.

 

A numi astfel de reacţii crize de vindecare este greşit, pentru că nu sunt rezultatul eforturilor forţei vitale de a se debarasa de toxine ci al unei îmbâcsiri care depăşeste capacităţile de eliminare ale organismului.

 

Manifestările nu sunt de scurtă durată şi intense, ci mai slabe si de lungă durată.

 

Faza V

 

Corpul privat de substanţele nutritive care îi sunt indispensabile va avea mari carenţe, apar tulburări cauzate de acestea.

 

Faza VI

 

Persoana care continua dieta restrictivă crede că are de-a face cu o nouă criză de vindecare, căreia îi va urma o altă stare de bine, dar epuizează rezerva de forţă vitală, apare starea de inaniţie, urmată de moarte.

 

Întrebarea care apare este : “Şi, atunci, până când trebuie să urmez dieta?”.

 

Problema nu este a duratei, mai ales în fazele de demineralizare, devitaminizare şi malnutriţie.

 

Întrebarea potrivită este: “ Ce dietă sau ce regim să aleg pentru a-mi redobândi sănătate şi vitalitatea pe termen lung?”.

 

O persoană care mănâcă prea mult şi nu are activitate fizică nu trebuie să continue o dietă restrictivă ci să opteze pentru un stil de viaţă sănătos şi activ şi un regim alimentar echilibrat în substanţe nutritive, mai ales după faza II.

 

După ce se începe o dietă restrictivă, trebuie să urmărim cu atenţie ce se întâmplă în organism, pentru a identifica corect fazele II şi III.

 

POATE TE INTERESEAZĂ ŞI CURA ANTI CANDIDA

 

Cum putem face acest lucru?

 

Nu există o regulă absolută care să ne permită să aflăm în ce stadiu suntem, dacă este vorba despre crize de vindecare reale sau false.

 

După apariţia stării de bine, reluăm alimentaţia şi vedem cum evoluează lucrurile. Dacă detoxificarea şi eliminarea s-au realizat cu succes, starea generală va continua să se îmbunătăţească.

 

Dacă încă mai este nevoie de eliminare, starea se va înrăutăţi şi dieta trebuie continuată, cu toate simptomele care apar.

 

Hippocrate – părintele medicinei afirma că: “Regimul de viaţă al omului cere ca să se umezească ce este uscat, ceea ce este umed să se usuce, să se divizeze, să se separe, să se unească şi să se redea sănătatea printr-o mulţime de lucruri contrare…Când dieta severă face rău, trebuie trecut la un regim hrănitor şi trebuie schimbat frecvent, în această ordine de idei, fie un lucru, fie altul…Deseori, într-adevăr, medicina trebuie să facă la un moment dat ceva şi în momentul imediat următor să facă contrariul”.

 

Ca o concluzie, putem spune că pericolele curelor de slăbire prost alese şi prost conduse nu trebuie să ne facă să renunţăm la practicarea dietelor în general ci are trebui să ne incite să nu le începem decât în cunoştinţă de cauză, cu asumarea consecinţelor şi echilibrului pe termen lung.

 

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.