"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

one × four =

two × five =

 

loading...

Eczemele cutanate sunt o problemă dermatologică foarte răspăndită astăzi. Eczemele afectează în prezent între 10% şi 20% dintre sugarii, şi cca. 3% dintre copiii şi adulţii din România. Erupţiile eczematoase provoacă foarte multă iritaţie şi afectează mai ales pielea capului şi pielea de pe faţă.

 

La adulţi, leziunile eczematoase sunt de regulă diagnosticate ca dermatită atopică, o afecţiune dermatologică gravă. Această formă de dermatită afectează mai ales pielea de pe mâini şi picioare, iar cauzele apariţiei bolii nu se cunosc cu exactitate.

 

tratamente tipice pentru boli de piele

 

De cele mai multe ori, dermatita atopică apare la pacienţii cu antecedente de astm şi reacţii alergice, dar poate fi declanşată şi de anumiţi factori iritanţi. Printre aceştia se numără frecarea mecanică a pielii, reacţiile la detergenţi, expunerea la temperaturi mari sau foarte scăzute, problemele respiratorii şi stresul.

 

Deşi este foarte important să găseşti un tratament potrivit pe termen lung, prioritatea trebuie să fie remediile simptomatice pe termen scurt! Oferta de creme topice farmaceutice pentru tratamentul eczemelor este foarte diversificată, doar că majoritatea acestor produse atrag şi efecte adverse moderate sau severe.

Tratamentele farmaceutice tipice pentru eczeme sunt:

 

1. Hidrocortizon 1%

 

Hidrocortizonul este prescris în tratamentul mai multor boli de piele pentru calmarea iritaţiei, pruritului şi edemelor. Deşi sunt rare, efectele adverse includ erupţii acneice, iritaţie şi senzaţie de arsură.

 

2. Tratament cu gudron

Tratamentele cu gudron încurajează descuamarea celulelor moarte ale pielii şi inhibă înmulţirea celulelor epiteliale bolnave. Cele mai frecvente efecte adverse sunt iritaţia şi pătarea pielii.

 

3. Fototerapie

 

Lumina ultravioletă suprimă celulele bolnave ale pielii, dar această procedură poate irita şi deteriora pielea, în cazuri extreme cauzând chiar cancere cutanate.

 

4. Imunomodulatori topici (IMT)

 

Elidel, Protopic şi alte produse similare pe bază de reţetă medicală modifică răspunsul imunitar al corpului la inflamaţia cutanată. Imunomodulatorii sunt eficienţi, dar trebuie folosiţi doar pe perioade scurte de timp, întrucât expunerea repetată la chimicalele pe care le conţin a fost asociată cu apariţia cancerului de piele.

 

Citește aici cum poți trata eczemele cu oțet de mere!

Terapia prin comprese umede

 

Terapia prin comprese umede este o formă de tratament alternativ care calmează iritaţia pielii cu apă şi agenţi emolienţi. Potrivit studiilor, reduce simptomele cu până la 71% chiar şi la copii.

 

Instrucţiuni:

 

– Înmoaie câteva feşe sterile în apă caldă

 

– Fă o baie caldă timp de câteva minute

 

– Usucă pielea prin tamponarea uşoară cu un prosop

 

– Aplică loţiune sau cremă hidratantă

 

– Stoarce feşele (compresele) de apă şi înfăşoară-le în jurul zonelor afectate

 

– Acoperă compresele umede cu o altă faşă uscată şi menţine-le în contact cu pielea cel puţin două ore

 

– Scoate compresele şi aplică încă un strat de cremă sau loţiune hidratantă

 

Vezi și cum să-ți hrănești pielea în funcție de luna în care te-ai născut!

 

Creme dermatologice naturiste

 

– Cremă dermatologică cu miere de manuka

 

Mierea de manuka este recunoscută pentru proprietăţile ei vindecătoare, şi are un efect foarte blând asupra pielii.

 

– Balsam de untură naturală

 

Untura, sau grăsimea animală, este ideală pentru persoanele cu sensibilităţi alergice.

 

– Ulei de calendula

 

Uleiul de calendula conţine numeroase vitamine, grăsimi esenţiale, enzime naturale şi antioxidanţi, se absoarbe foarte repede în piele şi are un efect calmant de durată.

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

 

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.